Що відбувається під час читання Великого покаянного канону Андрія Критського в храмі?

Відповідає ієрей Андрій Чиженко.

Відповідає ієрей Андрій Чиженко

Православне богослужіння - це не набір випадкових, стихійно зібраних молитовних творів, написаних протягом декількох тисяч років. Православне богослужіння, мені здається, нагадує зшиту сорочку, в якій все пов'язане-з'єднане: «петелька-гачок». Все тут гармонійно сплетено в одне ціле і покликане налаштувати людську душу, немов музичний інструмент, на спілкування з Богом. У тиждень перед першою седмицею Великого посту ми здійснюємо дві життєво важливі речі - прохаємо у всіх пробачення і згадуємо вигнання святих праотців Адама і Єви з раю. Ці два богослужбових події є тим вірним трампліном, який вводить в нас в рятівну і святу землю Чотиридесятниці.

Просячи прощення у всіх людей, ми з Божою поміччю немов би викидало з серця всяке зло, всяку нечисть і ненависть і намагаємося збагнути велику науку любові, намагаємося підключитися до току Божественної любові, стати її провідниками в світі.

І ще один момент є в звертаються з проханням його вибачення ...

Я повинен усвідомити, що я винен. Я повинен усвідомити, в чому я винен. Я повинен усвідомити, перед ким я винен, проаналізувати своє життя з точки зору себе не як прекрасного «світлого Ангела», але як хворого важкою інфекційною хворобою гріха істоти, яке своєю хворобою заразила і цей світ, інших людей, а тепер намагається все виправити і волає до Бога про виправлення заподіяної зла. Воно розуміє (адже так навчив Господь наш Ісус Христос!), Що хвороба гордості, хвороба зла зцілюється «пігулку» любові і добра. І якщо я сам в собі «перемкну тумблер» волі в сторону цих чеснот, то виправлюся не тільки я, але і навколишній світ, тому що стану генератором-провідником Божественної любові. Ось звідки вислів преподобного Серафима Саровського: «Спасися сам - і навколо тебе спасуться тисячі».
Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан) коли то написав про те, що кінець світу прийде, коли чаша людських гріхів переповниться. І її може переповнити в будь-яку секунду зроблений мною або тобою, дорогий брат чи сестра, гріх.

Ось про що, мені здається, потрібно думати ...

І друга тема згадує перед Великим постом. Це Адамове вигнання з раю. Хто такий Адам? Це - я, його нащадок. Я вигнаний з раю. Я захворів первородним гріхом - смертельною хворобою, яка розрослася в мені і заполонила все моє єство.

Я - Адам. І моє тіло повстало проти душі, і душа воює проти тіла. Я не став за задумом Божественного Творця генератором любові, сином, що піднімає весь світ на руках до Бога все вище і вище нескінченно ... Ні. Я став генератором зла, гріха, і причому таким страшним, що не помічаю вчинений мною гріх, який став звичкою, нормою.

Як співав колись Віктор Цой: «Мама, я знаю ми всі важко хворі ...»

Свята Церква закликає людину на порозі Великого посту стати Адамом, вигнаним з раю, звернутися в людини, який поверне концентрацію своєї уваги і напруги єства ні в поза, але в середину і дістане лупу, щоб почати шукати в собі гріх - гріх, що вимагає лікування.

Ми входимо в Великий пост, як тяжкохворий лягати на операційний стіл. Ми входимо в Великий пост, як хворий, змучений хворобою, входить в кабінет лікаря в надії на зцілення. Ми входимо в Великий пост, щоб зрадити себе в руки Головного і Єдиного Лекаря - Господа нашого Ісуса Христа.

Але для цього потрібно усвідомити, що ти хворий, важливо усвідомити, що ти хворий. Тому Церква пропонує людської душі тисячолітній досвід покаяння, падіння, вставання, спраги, шляхи і досягнення святості, укладений в Святому Письмі Старого Завіту, сконцентрований, як якийсь еліксир словесний, в одному великому духовному творі - Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Він як камертон дає душі потрібну ноту, щоб її псалтир зазвучала угодним Богу псалмоспівом покаяння.

Тому-то в першу седмицю Святої Чотиридесятниці, щоб допомогти людині звернути свій погляд всередину на виявлення своїх гріхів, на усвідомлення їх гидоти, що народжує позитивне бажання позбавлення-зцілення від них, і читається з понеділка по четвер на велике повечір'я цей дивовижний канон. Він також читається на утрені четверга п'ятої седмиці Великого посту разом з дуже повчальним, духоносним і чудовим в літературному сенсі житієм преподобної Марії Єгипетської.

Адже це я Адам, кожен день їсть з дерева добра і зла, хто робить переступ заповіді Божі кожен день. Адже це я Каїн, що вбиває нехай не ділом, але словом в самому собі важким каменем засудження і образи тисячі, можливо, людей за життя. Адже це я - Ісав, що продає духовність за сочевичну юшку. Адже це я - Давид і Соломон, що віддаляються від Царства Небесного заради п'янких дурманних, але таких отруйних і смертоносних плотських насолод.

І все, що мені залишилося, це волати приспівом канону «Помилуй мя, Боже, помилуй мя».

Ось з яким настроєм потрібно входити в Великий пост. І тоді ноги самі понесуть тебе в храм.

Стій, чоловіча, подивися, продихайте, подумай! Прірва пекельна під ногами. Ще шажочек - і ух! На віки вічні. Повернись в сторону Господа, подивися, як ти далеко до раю. Але треба з Божою поміччю йти, треба починати цей шлях!

І нехай першим або «енною», але таким вірним і рятівним кроками для тебе стане Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського.

Преподобний отче Андрія, моли Бога за нас!

Ієрей Андрій Чиженко

Хто такий Адам?