Що таке пост і з чим його їдять. Пост від соцмереж і телебачення - це по-біблійному?

  1. Сам по собі відмова від розваг нічого не дає
  2. Піст - для пошуку особи Божого в молитві з приводу конкретної потреби
  3. Заміна поста в їжі на подібний «духовний» пост - це найчастіше самообман
  4. Біблійний піст завжди пов'язаний з утриманням від їжі, роздумами над Словом Божим, молитвою, і підпорядковані...

Іоанн Златоуст сказав : «Хто обмежує піст одним утриманням від їжі, той дуже безчестить його. Чи не одні вуста повинні поститися, - ні, нехай постять і око, і слух, і руки, і ноги, і все наше тіло ».

У звичному розумінні пост - це тимчасова відмова від їжі, але з ьогодні також популярний пост на багато інших дій, наприклад, пост на соціальні мережі, телебачення та інші розваги. Чи є це постом в біблійному значенні слова чи ні? Розбираємося.

Сам по собі відмова від розваг нічого не дає

Християнська газета « дзвін »:

Відмова від розваг. Звичайно, сам по собі відмова від розваг нічого не дає, але якщо ми присвячуємо час пошуку Бога, заглиблюючись у вивчення Його Слова і перебуваючи в цілеспрямованої молитві (як і належить поступати в «пісні дні»), то відповідь від Бога не змусить себе чекати . У Старому Завіті прообразом такого поста був стан «верети і попелу». Під час труднощів і кризи люди в ті часи відмовлялися від повсякденних розваг, перебуваючи в стані щирого смирення і розтрощення духу заради Бога і Його слави в своєму житті. При цьому багато посипали свої голови попелом і одягали дуже жорстку і незручний одяг, яка називалася «верету». Нам, звичайно, немає потреби так само переодягатися. Сам відмова від веселощів і забав уже говорить про те, що ми шкодуємо про скоєний гріх або обтяжені якийсь інший серйозною проблемою.

В Біблії багато прикладів цього виду поста. Зупинимося на деяких з них. Книга Неємії (9: 1,3): «У двадцять четвертий день цього місяця зібралися Ізраїлеві сини в пості та в веретах і з попелом на головах своїх ... І стояли на своєму місці, і чверть дня читали з книги Закону Господа, Бога свого, а чверть сповідалися і вклонялися Господеві, Богові своєму ».

3-тя Книга Царств (12: 17-29): «І було слово Господнє до Іллі Іллі: Устань, зійди назустріч Ахава, Ізраїлевого царя, що в Сирії, ось, він тепер у винограднику Навота, куди прийшов, щоб взяти його під володіння; і скажи йому: «Так говорить Господь: Ти вбив, а тепер хочеш посісти?» і скажи йому: «Так говорить Господь: На тому місці, де пси лизали кров Навота, пси будуть лизати і твою кров» .Вислушав всі ці слова , Ахав [розчулився перед Господом, ходив і плакав] роздер одежу свою, і зодягнув на тіло своє веретище, і постив, і лежав у веретищі, і ходив сумовито. І було слово Господнє до Іллі Іллі [про Ахава], і сказав Господь: Чи бачив, упокорився перед лицем Моїм Ахав? За те, що він упокорився перед Моїм лицем, не наведу Я лиха за його днів, за днів його сина наведу Я те лихо на його дім ».

Оскар Гріффіун, пастор з Голландії

Піст - для пошуку особи Божого в молитві з приводу конкретної потреби

Об'єднана Церква Християн Віри Євангельської в Республіці Білорусь:

Згадка про піст зустрічається в міру читання Біблії від Старого Завіту до Нового, і ми можемо бачити приголомшливу силу і можливості поста.

Піст - це утримання протягом певного часу з метою пошуку лиця Божого в молитві з приводу конкретної потреби або з метою проведення часу з Богом для зміцнення внутрішньої людини, озброєння себе в духовній боротьбі. Утримання має бути:

  • від їжі;
  • від інтимної (статевий) близькості (1 Кор. 7: 5);
  • від читання інших книг, крім Біблії та духовної літератури;
  • від перегляду телевізора;
  • від будь-якого роду розваги або дії, яке може стати перешкодою в спілкуванні з Богом.

Олександр Лисичне, пастор, доктор практичного богослов'я, завідувач кафедри теології Заокського Християнського Гуманітарно-Економічного інституту

Заміна поста в їжі на подібний «духовний» пост - це найчастіше самообман

Микола Пестов , Богослов, історик православної Церкви, доктор хімічних наук:

У деяких випадках хворі християни замінюють собі (самі або за порадою духівників) стриманість у їжі постом «духовним». Під останнім часто розуміють більш суворе увагу до себе: утримання себе від дратівливості, засудження, сварок. Все це, звичайно, добре, але хіба в звичайний час християнин може дозволяти собі грішити, або дратуватися, або засуджувати? Цілком очевидно, що християнин повинен завжди «будьмо тверезі» і бути уважним, оберігаючи себе від гріха і всього того, що може ображати Духа Святого. Якщо ж він не в силах утримати себе, то, ймовірно, це буде мати місце в рівній мірі як в звичайні дні, так і в посаді. Звідси заміна поста в їжі на подібний «духовний» пост - це найчастіше самообман.

Біблійний піст завжди пов'язаний з утриманням від їжі, роздумами над Словом Божим, молитвою, і підпорядковані обласним себе Його волі

Пастор Ігор Шемигон, Євангелічно-лютеранська церква Святого Мартіна, Київ:

Строго кажучи, утримання від соціальних мереж не є постом в біблійному розумінні. Біблійний піст завжди пов'язаний з утриманням від їжі, роздумами над Словом Божим, молитвою, і підпорядковані обласним себе Його волі. Не можна "постити від інтернету", як і від роботи, навчання, залежностей. Раціональне використання часу, зміна способу житті - не пост, а форма утримання. Це має сенс, такі вправи, покликані зробити життя людини більш упорядкованим.

Однозначно, соціальні мережі займають чимало часу у сучасних християн. Додатки на смартфоні, комп'ютерні ігри - своєрідні вбивці дорогоцінного часу. Будучи речами спочатку нейтральними, вони, як і будь-яка з творінь, можуть перетворитися в об'єкт поклоніння. А бути рабом якоїсь пристрасті є ідолопоклонством, порушенням Першої Заповіді.

Апостол Павло закликає нас «цінувати час, бо дні лукаві» (Ефесян 5:16). Чесне дослідження себе в світлі Слова Божого показує, чи є ти інтернет залежним чи ні? Якщо не можеш і години провести без того, щоб не заглянути в фейсбук, якщо смартфон зрісся з твоєю рукою, то це сигнал тривоги. Потрібно це міняти. Як? Вправлятися, використовувати класичні духовні практики. Відклади, вимкни об'єкти залежності. Використовуй кілька годин для вивчення Писання, користуючись старою-доброю паперовою книгою. Звернись до Христа в молитві, щоб Він визволив тебе від залежності. І практикуй це до тих пір, поки не зможеш легко "залишити мережі і піти за Ним (Матвія 4: 20Б).

Мне нравиться ініціатива в ряді протестантських церков: на час літургії, груп спілкування залишати смартфони в спеціальній кошику біля входу.

Чи є це постом в біблійному значенні слова чи ні?
І було слово Господнє до Іллі Іллі [про Ахава], і сказав Господь: Чи бачив, упокорився перед лицем Моїм Ахав?
Все це, звичайно, добре, але хіба в звичайний час християнин може дозволяти собі грішити, або дратуватися, або засуджувати?
Чесне дослідження себе в світлі Слова Божого показує, чи є ти інтернет залежним чи ні?
Як?