Що таке пост і для чого він потрібен?

Піст - це утримання, добровільне самообмеження в їжі, розвагах, спілкуванні зі світом, пост - це жертва подяки Богу за ту велику спокутну Хресну Жертву, яку приніс за нас Сам Син Божий, Господь наш Ісус Христос.

Згадайте стан душі після рясної ситної їжі, коли по всьому тілу розливається лінь і розслаблення, голова важчає, свідомість притупляється, коли в душі зароджуються хтиві тваринні інстинкти - де вже тут прийти в голову думкам про Бога, про покаяння або про молитву!

Пересичена плоть стає повним господарем людини і відкриває двері безлічі нечистих пристрастей.

Пост ж - це нищівна зброя проти рабства войовничої на нас плоті, це дарована Богом можливість звільнення духовного істоти людини через утискання тілесного.

Про піст, як про один із засобів порятунку душі, свідчить нам Святе Письмо.

Коли за гріхи жителів міста Ніневії Господь засудив це місто на знищення, подібно Содому і Гоморри, і послав сповістити їм про це пророка Йону, то цар Ніневії: «... устав зо свого трону, і зняв з себе плаща своє, і покрився веретою і він сидів на попелі, і він звелів кликнути й сказати в Ніневії з наказу царя та його вельмож: "щоб ні люди, ні худоба ... нічого не їли ... і нехай не п'ють води, ... і нехай сильно кличуть до Бога, і щоб кожен зверне з своєї шляху свого ... може бути, ще буде йому милосердний та відвернеться з жару гніву свого, і ми не по гинемо ". І побачив Бог їхні вчинки, що звернули зо своєї злої дороги, і пожалував Бог щодо того лиха, про яке говорив, що наведе на них, і не навів ». (Іона. 3: 6-10)

На цьому прикладі можна бачити що пост, як вираз покаяння і плачу за гріхи, відводить від того, хто кається гнів Божий.

Але не тільки виразом покаяння і примирної жертвою за гріхи є пост.

Ось що говорить про властивості поста преподобний Іоанн Ліствичник: «Піст є насильство єства, відкидання всього, що тішить смак, погашення тілесного розпалення, винищення лукавих помислів, звільнення від поганих сновидінь, чистота молитви, світило душі, оберігання ума, винищування серцевої бездушності, двері розчулення, зітхання смиренне, радісне погибіль, утримання багатослів'я, причина безмовності, страж слухняності, полегшення сну, здоров'я тіла, винуватець безстрастія, дозвіл гріхів, ворота раю і небесне насолоду ». (Лествиця. Слово 14. Ст. 33)

Узагальнюючи вищесказане, можна сказати, що піст - це одне з найважливіших духовних засобів в справі порятунку душі.

Причому суть посту не в тому, щоб тільки не є певних видів їжі.

Причому суть посту не в тому, щоб тільки не є певних видів їжі

Якщо ви не їсте м'ясного, але сидіти годинами біля телевізора - це не пост, якщо ви під час посту ходите по театрах, концертам і іншим розважальним закладам, - це не пост, якщо ви витрачаєте час на відвідування і прийом гостей, активно «спілкуєтеся» по телефону, зачитує художньою літературою - це теж не пост.

Якщо ви самі, утримуючись від скоромної (м'ясо-молочної) їжі і розваг, засуджуєте інших за їх «недбайливу» життя, то це тим більше - не пост.

Піст - це утримання від усього, що може вставати між вами і Богом, під час посту християни утримуються навіть від інтимної подружнього життя, пост - це догляд всередину себе і перебування там наодинці з Господом, це час самоаналізу, уважного перегляду свого життя, період найбільш активної духовної роботи по виправленню своїх недоліків, викорінення пристрастей, очищенню плоті і духу.

Постом християнин повинен приділяти більше уваги і часу на відвідування храму, домашню молитву, допомогу ближнім і творіння справ милосердя.

Деякі з Святих Отців називають молитву і пост двома крилами, підноситься до неба християнську душу.

Церквою встановлено ціла система постів, дотримуючись яких, християнин сприяє успішному проходженню духовних подвигів, вдосконалення душі, набуток Божественної Благодаті Святого Духа.

Пости бувають одноденні та багатоденні.

Одноденними постами є щосереди та щоп'ятниці протягом року, за винятком Святок (період між святами Різдва і Хрещення), Великодньої і «суцільних» тижнів (тижнів).

Крім того, одноденними постами є: Водохресний святвечір (навечір'я Богоявлення), Усікновення глави Іоанна Предтечі - 29 серпня (11 вересня за новим стилем) і Воздвиження Хреста Господнього - 14 (27) вересня.

Багатоденні пости: Великий Піст перед Великоднем, Петровський Пост, Успенський Піст і Різдвяний.

Пости розрізняються за ступенем строгості: строгий піст - дозволяється для куштування тільки рослинна їжа (овочі, фрукти); менш суворий піст - дозволяється рослинна олія, в недільні та святкові дні - риба.

Багато починаючі жахаються: «Як? Чи не є м'ясного? Так звідки ж тоді будуть сили працювати, взагалі щось робити? »

Хочеться їм нагадати, що самі великі і сильні тварини на землі: слон, бик, буйвіл є травоїдними і м'яса не їдять взагалі.

Також і людина, в період посту, не тільки не втрачає фізичної сили і працездатності, але, за рахунок очищення організму від шлаків і надлишку білків, відчуває значне полегшення у всьому тілі, як розумова так і фізична активність його помітно збільшуються.

Раніше ми вже говорили про те, що Бог не заповів людині творити нічого, що було б йому не корисно.

У наш час багато лікарів відзначають позитивний вплив поста на організм людини, а деякі навіть визнають систему православних постів за оптимальний режим харчування.

Для вагітних, старих або хворих Статут передбачає деякі послаблення строгості поста.

Потрібно також знати, що Статут звільняє від посту людей, що знаходяться в дорозі і вимушених харчуватися тією їжею, яку вони можуть отримати в дорозі (до них також можна віднести людей, які перебувають в лікарнях, в'язницях або вимушених обідати на роботі і не мають можливості приносити з собою пісну їжу).

А всім іншим необхідно дотримуватися постів відповідно до Статуту і благословенням духівника.

Автор: протоієрей Олександр Торик

Джерело: vocerkovlenie.ru

Багато починаючі жахаються: «Як?
Чи не є м'ясного?
Так звідки ж тоді будуть сили працювати, взагалі щось робити?