Що таке Віра. Навіщо потрібна Віра


Віра - досить поширене слово в російській мові.

Воно може позначати і ім'я жінки, і віру в себе, і віру в світле майбутнє, і віру в Бога, і відносини між собою часто будуємо на основі понять «вірю - не вірю».

Так що ж таке Віра, врешті-решт?

Давайте спробуємо розібратися.

Своє походження слово бере від стародавньої мови гиперборейцев - санскриту (в перекладі з латині - святий мова). А слов'янські мови, в тому числі і, звичайно ж, російська, є прямими нащадками санскриту.

Так ось, Ве-Ра, ні що інше, як Відати Ра. Відати - зрозуміло, значить - знати, розуміти. Ра - в перекладі означає Сонце. Тобто, знання і розуміння Сонця. «Але чому саме Сонця?» - запитаєте Ви.

Загалом, все просто. У древніх язичницьких культурах Головний Бог завжди втілювався Сонцем. Адже з точки зору давніх, воно давало життя усьому сущому на Землі. Тобто, саме слово Віра - позначає знання і розуміння Бога.

Якщо вдуматися, то важко уявити сам обсяг знання, розуміння, відчуття, які закладені в сенс слова Віра.

Як? Яким чином нам зрозуміти Бога? А тим більше дізнатися, і тим більше відчути.

Більшість людей при слові Бог уявляють собі «грізного дідуся», що сидить на хмарці, який уважно стежить за нашими витівками, щоб нас покарати. Інша група людей, теж досить велика - стверджує, що Бога немає. Є просто людське тіло з мізками, травленням, дітородними органами (для задоволення, як правило). Життя є тільки ця, конкретно взята, а після смерті тіла - нічого немає.

Бідні. Таким можна тільки співчувати. Адже це жах - розуміти, що в будь-який момент помреш - і все. І в жертву цьому житті приносяться такі якості, як честь, совість, самовідданість. Мета життя полягає тільки в тому, щоб зробити існування свого тіла більш комфортним, зайняти високе місце в матеріальному світі, здобути владу і т.д.

Є й третя група. Представники цієї групи всередині себе теж не дуже-то вірять в Бога. Але побоюються: «А раптом щось є? А раптом правда в пекло загримиш на сковорідку? :-) »

Ці люди - великі прихильники релігійних форм. Ходять іноді в Храм Божий, про всяк випадок, щоб засвітитися перед Богом: «мовляв ходив же». Дотримуються постів, теж на всякий випадок. Сповіді уникають. А так як сповідь і причастя зараз в православних храмах суміщені, тобто до причастя можеш підійти тільки після сповіді (це питання пізніше теж обговоримо), то до причастя такі люди хочуть прослизнути «на халяву», як каже наша освічена молодь. Не розуміючи суті цього таїнства, хочуть, щоб на них благодать зійшла, теж на халяву.

Я таких людей зазвичай називаю тими, хто в Царство Небесне бочком протиснутися хоче. Вже там точно халяви не буде. Та й взагалі, друзі мої, халяви в житті не буває. За все треба платити. І на все є своя ціна. Хочеш? - Будь ласка, маєш! Але потім - заплати, і як правило - дуже дорого.

Є і четверта група людей, найменша. Але про неї ми поговоримо пізніше.

Є, напевно, і інші, але візьмемо поки що ці групи людей.

Так хто ж з них, хто вірує? І чи є серед них віруючі взагалі?

Розповім вам один анекдот: «Помер один чоловік. Все життя він пиячив, бешкетував, лаявся ... Опинився на Том Світі. Варто на роздоріжжі двох доріг - наліво в пекло, направо - в Рай. Ну, він, звичайно, пішов в рай. Підійшов до Брами Раю, а там, на сторожі апостол Петро стоїть. Мужик стукає в ворота, а сам ще не протверезів до кінця. Петро і питає його: «Хто там?», Ну, мужик відповідає: «Я, такий-то і такий-то». Петро відповідає: «Я тебе в Рай не пущу, ти все життя пиячив, лаявся, бешкетував, тобі дорога тільки в пекло.» Мужик подумав, подумав, і каже: «Я хоч пиячив, бешкетував, лаявся, але від Христа, на відміну від деяких, що не відрікався ніколи! »Після цих слів Петро відкрив ворота і пустив мужика в Рай.»

В якості пояснення, нагадаю, ті Євангельські події: перед самим арештом Ісуса Христа, Петро, ​​повний благоговіння до Нього сказав, що, якщо буде потрібно, Господи, я життя за тебе віддам! На що Христос відповів, що не заспіває півень трьох разів, як Петро тричі від нього відречеться. Так і сталося, в ніч арешту, Петро був сильно наляканий і тричі відрікся від того, що він учень Христа. Але, після розкаявся, був прощений і поставлений Христом на сторожі Воріт Раю.

Так ось, для чого я це розповів? Чи є наше погане, неправильне поводження в земному житті (з нашої точки зору) показником відсутності Віри. А правильно поведінку, знову ж таки, з нашої точки зору - свідченням її наявності.

Розповім Вам ще одну історію: «Стояли два вартових на сусідніх постах. І на одного з них було скоєно збройний напад. Відбивався солдатик скільки міг, але в кінці кінців - загинув. А другий - не прийшов до нього на допомогу, тому, що за Статутом не мав права залишати свій пост. Прийшов в казарму цей хлопець, а його товариші по службі кажуть йому: «Що ж ти такий нехороша людина (м'яко кажучи), адже якби ти йому допоміг, він би залишився живий.» А той відповідає: «Я за Статутом не мав право пост покидати ! »

Правильно він вчинив? Правильно, за законом. Але не по-божому. Було відсутнє у нього, мабуть, знання і розуміння Бога, а значить, не було Віри. Виходить, що Віра і звід законів, правил пристойності, цінності нашого сучасного суспільства не завжди збігаються, або не збігаються взагалі.

Давайте відштовхнемось від понять «по-божому - не по-божому».

Візьмемо людей з першої групи. Звичайно, вони мають лише картіночное, елементарне поняття про Бога, але поняття «по-божому» вони відчувають прекрасно. Воно, як правило, проявляється тоді, коли інша людина допомагає йому не з користі або вигоди, а просто тому, що він Людина. Наприклад, коли нам говорять «розплатився по-божому», що це означає? А це означає, що розплатився під час, так як домовлялися, та ще й зверху додав за понаднормові без нагадувань і умовлянь.

Або ще кажуть: «обійшовся з нами по-божому». Як правило, так говорять про якихось чиновників або начальників. Значить - прийняв, не дивлячись на брак часу, увійшов в положення, використовував свій високий або низький пост для конкретної допомоги звернувся до нього.

Або просто у вас заглох автомобіль в 20-градусний мороз по дорозі з Москви в Рязань, і хтось, якийсь дядя Вася, з обвітрений і прокуреним особою взяв вас на буксир на своєму розбитому УАЗику і тягнув 200 км, відмовляючись брати з вас за це гроші. І тільки після довгих умовлянь бере тільки на пляшку.

Чи відчуваєте? Відчуваєте, як всередині у вас розвивається щось тепле, навіть не почуття, скоріше - тепле ставлення до цього дяді Васі. А його простонародна неотесаність і пристрасть до алкоголю йде кудись далеко на задній план.

Ось це і є - «по-божому», ось це і є паростки знання Бога, або паростки Віри. Цей дядько Вася цілком може сказати, що Бога немає, або навіть скаже матом, типу, а хто його знає, є Він чи ні? Але надійшов то він по-божому!

Христос говорив: «судіть по плодам», тобто, у справах людини.

У нас багато людей, що затверджує, що Бога немає, можна сказати - затятих атеїстів, але надходять вони в відношенні інших по-божому, по-людськи, по совісті. Виходить, що Бога то вони люблять, але не усвідомлено. А якщо сказати їм про це, напевно, сильно здивуються, і навіть образяться, але жити по-іншому не зможуть. Як той п'яниця в анекдоті - пиячив, бешкетував, лаявся, але від Христа, не відрікався.

А що це означає? Чи не відрікався від Христа? Давайте зробимо короткий екскурс в Євангеліє. Навіть при самому поверхневому прочитанні можна виділити наступні якості Людини, які є божественними:

  • прощення
  • каяття
  • скромність
  • жертовність
  • терпіння
  • Милосердя
  • співчуття
  • щедрість
  • мудрість
  • Любов, кохання

Тобто, той п'яниця, не дивлячись на своє п'яне поведінку, цілком міг володіти цими якостями. За своє п'яне пияцтво напевно пожалував був за Своєю ранку, з друзями був щедрий і чесний, всім все прощав, і був по суті своїй скромний і добрий чоловік, а життя навколо вимагала інших, зворотних якостей від нього - тому і пив.

Є в Євангелії притча про доброчесним самаритянина, розказана Христом. Суть її в наступному: «побили і пограбували одного правовірного єврея і покинули помирати посеред дороги. Йшов повз священик, той єврей просить у нього допомоги, а священик відповідає, що Бог допоможе, йому ніколи, і теж проминув. Йшов повз інший правовірний єврей, і також йому відповів на його благання про допомогу, і йшов повз самаритянин (зацькований нацією язичників, один дотик до якого вважалося для правовірного єврея оскверненням). А той вже нічого не просить, сил не залишилося. Самаритянин ні слова не кажучи, поклади його на свій візок, привіз до міста, помістив в готель, покликав лікаря, за все заплатив і сказав господареві готелю, що якщо грошей не вистачить, для того, щоб ця людина поправився, щоб господар готелю надіслав до нього кого-небудь за такою-то адресою і що він доплатить. »

Нічим не нагадує нашого дядю Васю?

Так, друзі мої! Велике часто у нас під носом! З пропиті особою, на розбитому УАЗику, а ми цього не помічаємо. А помічаємо високі доходу, красиві автомобілі, «високе» положення в суспільстві, робимо це за мету свого життя. В результаті - життя не проживаємо, а пропалюємо. Як сказав один чоловік, який зрозумів суть Віри в 72 роки: «я 72 рік небо коптив».

І ворота в Рай навряд чи хтось відкриє людині, який поставив собі за мету - досягнення земного блаженства. Звичайно, хтось скаже, що звідти ще ніхто не повертався. І ніхто точно не скаже, що в Рай нічого не треба брати, там все включено, а в пекло краще взяти крем від засмаги. Але я, друзі мої, дотримуюся наступного думки: «куди за час земного життя рейки побудуєш - туди і приїдеш після її закінчення». Найгірше приїхати в Нікуди.

Так що ж таке Віра? Що ж таке Бог? Як Його зрозуміти і тим більше знати?

Скажу вам так, як би високо про Нього ми не відгукувалися, яким би чудовими якостями не наділяє, - все одно ми Його принизити. А тим більше якщо сказати, що Бог Всемогутній - це ніщо інше, як опустити Його до земного рівня людини.

Ісус Христос, син Божий, не мав ніякого майна, і не володів високим становищем у суспільстві, а всі «великі» люди того часу, в порівнянні з ним, здавалися просто мерцями. Чому? У ньому була висота. Висота вчинку! І ця висота підносила Його в Небо! Робила сином Божим. Саме це він нам намагався донести! Саме в цьому суть Доброї Новини! Саме в цьому суть Віри!

Висота вчинку - це і мережа розуміння і знання Бога, це і є Повнота Віри - кузня життя, де все з'єднується, утворюючи єдине ціле, це і є початок вершини. Це і є Бог! Зрозумівши це, не любити Його і не вірити в Нього - неможливо! Це рівнозначно втраті сенсу життя. Це і є четверта група людей, найменша, на жаль. Це ті, які зрозуміли суть Віри і встали на шлях Служіння.

Вони теж ходять в Храми Божі, але це для них лише народна традиція. Вони йдуть до Христа! До Бога! І кажуть: «мені нічого не потрібно, то, що у мене є, мене влаштовує. Дай мені справу за моїм силам і здібностям, і не буде для мене вищою нагородою, як відчувати Твоє постійна присутність, жити з Тобою, творити з тобою! »

Цей стан Людини не залежить від віросповідання. Будь-яка релігія, релігійні та нерелігійні напрямки світлої спрямованості веде до сяючою Вершине Істини. Просто кожен піднімається по своїй стороні схилу. З одного боку деруться мусульмани, з іншого християни, з третьої іудеї, з четвертої буддисти і т.д. І далеко не всім вистачає розуміння, що ділити то нічого, ніхто нікому не заважає, мета - у всіх одна. Чи не кожен представник релігії може це зрозуміти., І, зустрічаючись серед схилу, такі представники проводять життя в суперечках - чий схил краще.

Таких «віруючих» людей можна віднести до третьої групи. Деякі з них навіть розуміють врешті-решт, що Шлях до Вершини - це Нехай всередину себе. Відмова від багатьох стереотипів в нашому житті, розуміють, що це важко, дуже важко. Тому намагаються зайняти як би середіночку - ніби як би з вами, коли на увазі, але всередині ми самі по собі. Там же ніби як, ніхто не бачить ... Таких дуже багато - не гарячих і не холодних - тепленьких. Або як я їх називаю - поліетиленових пакетів: і палити не можна - вони кисень вбивають, і закопувати не можна - вони практично не розкладаються. Просто засмічують землю - це одноразова тара. Це ті мертві, про який говорив Христос, про які йдеться в Символі Віри (знову Віри!), Це те, що буде відбуватися після страшного суду (перехід на новий етап розвитку людства - Еру Людини Духовної) - воскресіння мертвих і життя будучого віку.

Не будемо нікого засуджувати. У кожного тут, на Землі, своя роль. І якщо в Божому Промисел жити таким людям на Землі, значить вони теж частина фрактала, або Божественного Плану.

Що таке фрактал? Ми поговоримо з вами в наступних бесідах. На цьому поки закінчимо.

Будьте благословенні на вашому Шляху. Ваш ДВ.

Автор: Гришин Дмитро Васильович
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права.
При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!


Повернутися до початку розділу Зірки і долі
Так що ж таке Віра, врешті-решт?
«Але чому саме Сонця?
Як?
Яким чином нам зрозуміти Бога?
Але побоюються: «А раптом щось є?
А раптом правда в пекло загримиш на сковорідку?
Хочеш?
Так хто ж з них, хто вірує?
І чи є серед них віруючі взагалі?
Петро і питає його: «Хто там?