Щоденник vlad_falco: LiveInternet - Російський Сервіс Онлайн-Щоденників

"Страсті за Матфеєм" митрополита Іларіона

Страсті за Матфеєм митрополита Іларіона

У ніч на великий четвер Страсного тижня Московський телеканал ТВЦ показав телевізійний запис другої версії ораторії "Страсті за Матфеєм" Іларіона, що прозвучала у Великому залі Московської консерваторії.

Автор цього твору - голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв).

Вперше нова версія ораторії прозвучала 21 березня ц.р. в Орловській Державної консерваторії ім. І.С. Тургенєва.

Ролик із записом цього твору, виконаного там, з благословення Владики, з деякими скороченнями, см. На сайті автора ораторії:

http://hilarion.ru/2011/04/01/3416 .

Музичний жанр "Страстей", який інакше зветься "пасіони", виник в лоні західних церков - католицької і лютеранської. Відомі "Страсті за Матфеєм" І.С. Баха, які надихнули Іларіона на створення ораторії. Сьогодні "Пристрасті" вийшли за межі богослужіння і стали самостійним музичним жанром. Особливість твори митрополита Іларіона полягає в тому, що це перша православна інтерпретація "Страстей" в музиці.

Наводжу цитату сайту митрополита Іларіона про виконання ораторії в Московській консерваторії ( http://hilarion.ru/2012/03/21/4511 ):

У Великому залі Московської консерваторії імені П.І. Чайковського була виконана друга версія ораторії митрополита Волоколамського Іларіона «Страсті за Матфеєм». Твір для читця, солістів, хору і оркестру виконав Московський синодальний хор під керівництвом А.А. Пузакова за участю Великого симфонічного оркестру імені П.І. Чайковського під керівництвом В.І. Федосєєва. Текст Євангелія читав митрополит Іларіон.

Перед початком виконання архіпастир звернувся до присутніх зі словом:

«Сьогодні ми почуємо євангельська розповідь про страждання, смерть і воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

В останні дні Свого земного життя Господь був залишений один перед лицем страждання і смерті. Він випив до дна чашу, яка була уготована Йому, і пережив найстрашніше, що може випасти на долю людини, - самотність і залишені. Він був один в Гефсиманії, бо учні Його заснули міцним сном, він був один на суді первосвящеників, на допиті у Ірода і на суді Пілата, бо учні Його в страху розбіглися. Він був один, коли йшов на Голгофу; випадковий перехожий, а не улюблений учень допоміг нести Хрест. Він був один на Хресті, один вмирав, залишений усіма.

На Хресті Ісус звертався до Отця Свого: «Боже Мій, Боже Мій, нащо Мене Ти покинув?» (Мф. 27; 46). Цей крик вмістив біль усього людства і кожної людини - біль кожного, хто відчуває, що він самотній, і кому здається, що він залишений Богом. Бо страшно бути залишеним близькими і друзями, але ще страшніше, коли тобі здається, що Бог покинув тебе, що непереборна стіна постає між Богом і тобою і Він ніби не чує, не бачить, не помічає ...

Якщо ти страждаєш від самотності, згадай, яким самотнім був Спаситель в останні години Свого земного життя. Якщо близькі та учні твої відвернулися від тебе, якщо ти піддався незаслуженої наклепі, якщо проти тебе лжесвідчать і оголошують тебе умерти, згадай, що Сам Господь пройшов через це.

Якщо той, хто жив з тобою під одним дахом, причащався від однієї Чаші, їв твій хліб, кому довірився ти з усією силою любові, з ким ділився своїми думками і почуттями, від кого нічого не приховував і для кого нічого не шкодував, - якщо ця людина зрадив тебе, згадай, що і Господь пережив це.

Якщо хрест твій навалився на тебе з таким тягарем, що ти не в силах понести його, якщо близькі твої не хочуть розділити його з тобою, будь вдячний і тому, можливо, випадковому перехожому, який допоможе тобі нести його хоча б якусь частину шляху.

Якщо хвиля богооставленности накрила тебе з головою і здається тобі, що Бога немає або ж Він відвернувся і не чує тебе, щось не впадай у відчай, бо і Христос пройшов через цей страшний і гіркий досвід.

Якщо засуджують тебе і ображають, б'ють по обличчю і плюють на тебе, пригвождает його на хресті і замість води дають гірку жовч, молися за розпинали тебе, бо вони не знають, що творять.

Вслухаючись в розповідь євангеліста Матвія про страждання, хресну смерть і воскресіння Господа Ісуса, подякуємо Господа за те, що Він став самотнім, щоб не були самотні ми, був залишений, щоб ми не були залишені, пройшов через образи і наруги, наклеп і приниження, страждання і смерть, щоб у всякому стражданні ми відчували, що ми не одні, але що Сам Спаситель з нами до кінця віку ».

Вслухаючись в розповідь євангеліста Матвія про страждання, хресну смерть і воскресіння Господа Ісуса, подякуємо Господа за те, що Він став самотнім, щоб не були самотні ми, був залишений, щоб ми не були залишені, пройшов через образи і наруги, наклеп і приниження, страждання і смерть, щоб у всякому стражданні ми відчували, що ми не одні, але що Сам Спаситель з нами до кінця віку »

Як зазначає музикознавець Ольга Гарбар: «Історія музики знає безліч« Страстей »(тобто пасіони) - католицьких, протестантських, навіть карнавальних і в стилі« рок »... Але вперше в історії музичної традиції твір такого масштабу написано на канонічний текст Євангелія від Матвія і богослужбові тексти Православної Церкви. Ораторія наповнена інтонаціями російського церковного мелосу, але також ввібрала в себе стилістику і прийоми європейської барокової музики. При цьому вона відрізняється від подібних творів справді православним розумінням Страстей Спасителя: в музиці відсутній натуралізм, театральність, «страждання» вражають НЕ описом фізичних мук, а внутрішнім станом, душевною напругою, духовним змістом. Музика Владики Іларіона веде людину до духовного через душевну. Його ораторія - не просто музичний твір, повне пристрастей, борінь, всіляких концертних ефектів, це скоріше духовне дійство, проповідь Слова Божого, прилучення всіх нас Тайн Божественного буття. Висока музичну майстерність, різноманітність, цілісність, емоційна насиченість, духовна глибина і доступність для недосвідченого слухача - всі ці якості роблять цей твір унікальним явищем в історії сучасного музичного мистецтва ».

Висока музичну майстерність, різноманітність, цілісність, емоційна насиченість, духовна глибина і доступність для недосвідченого слухача - всі ці якості роблять цей твір унікальним явищем в історії сучасного музичного мистецтва »

Ораторія виповнюється в багатьох концертних залах і храмах-музеях світу, в тому числі у великих містах Росії. Напередодні виконання її в Хабаровську головний диригент Далекосхідного симфонічного оркестру Ілля Дербілов зазначив:

"Православна традиція виключає присутність аккомпанирующих інструментів. Це західна традиція. Само по собі твір унікальне тим, що в ньому православна тема з'єднується з класичною музикою".

Далі цитую сайт:

http://www.newsru.com/religy/20mar2012/oratorium.html#1

Митрополит Іларіон має не тільки духовну освіту, а й музичне. З 1973 по 1984 роки він навчався в Московській середній спеціальній музичній школі ім. Гнєсіних по класу скрипки і композиції. У 1984 році, після закінчення школи, поступив на композиторський факультет Московської державної консерваторії, звідки був призваний в армію. Після служби в армії в січні 1987 року він за власним бажанням залишив навчання в Московській консерваторії і став послушником в Віленський Свято-Духів монастир.

Цікаво, що твір митрополита Іларіона спонукало російського кінорежисера Павла Лунгіна зняти фільм "Диригент", прем'єрний показ якого пройшов 20 березня в Москві, в Центральному будинку літераторів.

Як розповів сам режисер, "цей фільм почався з музики, точніше, з того, що я познайомився з митрополитом Іларіоном Алфеєвим, і він дав мені послухати свою ораторію" Страсті за Матфеєм ".

За словами Лунгіна, митрополит мріяв про фільм, в якому звучала б музикою і були б показані храми, фрески, що збереглися в старих напівзруйнованих монастирях Сербії і Чорногорії. "Музика мене абсолютно захопила, але я не хотів робити такий традиційно документальний фільм", - розповів режисер, додавши, що пізніше ці роздуми вилилися в спробу поєднати просту побутову історію з високодуховною симфонічним музичним твором.

Музика мене абсолютно захопила, але я не хотів робити такий традиційно документальний фільм, - розповів режисер, додавши, що пізніше ці роздуми вилилися в спробу поєднати просту побутову історію з високодуховною симфонічним музичним твором

Зовнішньої канвою фільму стала історія поїздки диригента і його оркестру в Єрусалим для виконання ораторії. "Ця музика звучить постійно, щоб потім реалізуватися вже у фінальному концерті, реальному виступі музикантів, - пояснив Павло Лунгін. - Вийшов дивовижний ефект, чудове перетворення побутового зображення і музики в щось третє. Мене це хвилювало, надихало. І мені здається, що це дуже цікавий досвід ".

І мені здається, що це дуже цікавий досвід

"Страсті за Матфеєм" митрополит Іларіон написав у Відні, коли був єпископом Віденським і Австрійським. Вперше ораторія була виконана п'ять років тому в Москві і через один день - в Римі. Твір це написано для класичного складу струнного оркестру та змішаного хору за участю солістів. Воно ділиться на чотири тематичні частини: "Таємна вечеря", "Суд", "Розп'яття" і "Поховання". Написано для виконання під час духовного концерту, не під час богослужіння.

Написано для виконання під час духовного концерту, не під час богослужіння

Як зазначає музикознавець Ольга Гарбар, історія музики знає безліч "Страстей" - католицьких, протестантських, навіть карнавальних і в стилі "рок". Але вперше в історії музичної традиції твір такого масштабу було написано на канонічний текст Євангелія від Матвія і богослужбові тексти Православної церкви.

Ораторія наповнена інтонаціями російського церковного мелосу, але також ввібрала в себе стилістику і прийоми європейської барокової музики. При цьому вона відрізняється від подібних творів справді православним розумінням Страстей Спасителя: в музиці відсутній натуралізм, театральність, "страждання" вражають НЕ описом фізичних мук, а внутрішнім станом, душевною напругою, духовним змістом.

"Музика Владики Іларіона веде людину до духовного через душевну. Його ораторія - не просто музичний твір, повне пристрастей, борінь, всіляких концертних ефектів, це скоріше духовне дійство, проповідь Слова Божого, прилучення всіх нас Тайн Божественного буття. Висока музичну майстерність, різноманітність, цілісність, емоційна насиченість, духовна глибина і доступність для недосвідченого слухача - всі ці якості роблять цей твір унікальним явищем в історії сучасного музичного мистецтва ", - зазначає Гарбар.

Висока музичну майстерність, різноманітність, цілісність, емоційна насиченість, духовна глибина і доступність для недосвідченого слухача - всі ці якості роблять цей твір унікальним явищем в історії сучасного музичного мистецтва , -  зазначає Гарбар

А ось що написав про своєму творі сам митрополит Іларіон: "У своєму творі я спирався на музичне бачення бахівської епохи: саме тому я назвав свій твір" Страстями за Матвієм "- щоб не виникало питань, на кого я орієнтуюся. Але це" не цитування і не рекомпозиції, чи не пародія і не деконструкція ". Додам, це і не стилізація. Музика Баха для мене - орієнтир, еталон, тому і окремі бахівські інтонації природно вплітаються в музичну тканину мого твору. Але стару форму" Страстей ", висхідну до добахівської епосі (доп омнім чудові "пасіони" Шютц), я наповнив новим змістом.

Оригінальність цього твору полягає, по-перше, в його христоцентричності. У російської світської музичної традиції аж до останньої чверті XX століття не було творів, присвячених життю, страждань, смерті і воскресіння Христа. Євангеліє не сприймалося нашими світськими композиторами як гідний сюжет для музичної творчості. Російські опери та ораторії писалися на історичні або романтичні сюжети, релігійний елемент у них не був центральним. Я ж у своєму творі спирався на євангельський сюжет і на богослужбові тексти, які, знову ж таки, лише в рідкісних випадках використовувалися в нашій світській музиці.

Структура мого твору нагадує структуру Последования Страстей Христових, що здійснюється напередодні Великої п'ятниці. Це богослужіння іноді називають Службою дванадцяти Євангелій, тому що євангельські уривки в ній перемежовуються з тропарі, стихирами і канонами, що містять богословський коментар до євангельського тексту. Таким же коментарем до євангельської історії Страстей Христових є моя музика.

По-друге, "Страсті за Матфеєм" - перший музичний твір, написаний для концертної сцени, але засноване на традиціях російської церковної музики. У XIX-XX століттях існував вододіл між музикою для богослужбового вжитку, і музикою світської, концертної. Перша звучала майже виключно в храмах, друга - в концертних залах і театрах. Мені ж хотілося створити якийсь синтез цих двох традицій, подолати штучний вододіл між ними. Мені хотілося, щоб люди, які не ходять до церкви регулярно, змогли пережити ті ж почуття, які відчувають православні віруючі, коли присутні на богослужіннях Страсної седмиці. Для мене "Страсті за Матфеєм" - не тільки музичний, але ще і місіонерський проект. Я хотів, щоб, почувши цю музику, люди потягнулися до церкви.

По-третє, в якості лібрето я використовував богослужбові тексти, які я сам вибирав, іноді адаптуючи їх або скорочуючи для того, щоб вони легше лягали на музику. Моїм завданням було написати серію музичних фресок, які в сукупності складали б цілісну иконографическую композицію, присвячену Страстям Христовим. Якщо ікони і фрески - це умогляд у фарбах, то мені хотілося створити умогляд в музиці, тобто таку музику, яка була б наповнена церковним, богословським змістом ... "

На Хресті Ісус звертався до Отця Свого: «Боже Мій, Боже Мій, нащо Мене Ти покинув?