Сорок мучеників Севастійських: історія свята, ікони, звичаї, рецепти (+ Відео, аудіо)

  1. Історія
  2. Святкування
  3. проповіді
  4. звичаї
  5. Сорок мучеників в літературі і мистецтві

22 березня Православна Церква згадує страждання сорока мучеників Севастійських (320 рік після Різдва Христового). Святі були римськими легіонерами і загинули, як і багато їх сучасники-християни, за відмову поклонитися язичницьким богам.

Історія

Примітно, що ці сорок мучеників загинули вже після прийняття Міланського едикту - указу «про віротерпимість», прийнятого святим рівноапостольним імператором Костянтином. Однак вони жили і служили на тій частині Римської імперії, якої в той момент правил співправитель Костянтина - Лікіній, переконаний язичник.

У своїй частині імперії Ліциній вирішив викорінити християнство, яке значно там поширилося. Справа була в тому, що він готувався до війни проти Костянтина і, боячись зради, вирішив очистити від християн своє військо.

У той час в одному вірменському місті Севастії одним з воєначальників був Агріколай, ревний прихильник язичництва. Під його керівництвом була дружина з сорока каппадокийцев, хоробрих воїнів, які вийшли переможцями з багатьох битв. Всі вони були християнами. Коли воїни відмовилися принести жертву язичницьким богам, Агріколай уклав їх до в'язниці. Війни віддалися ревної молитви і одного разу вночі почули голос: «А хто витерпить до кінця, той спасеться».

На наступний ранок воїнів знову привели до Агріколай. На цей раз язичник пустив в хід лестощі. Він став вихваляти їхню мужність, молодість і силу і знову запропонував їм відректися від Христа і тим здобути собі честь і розташування самого імператора. Знову почувши відмову, Агріколай велів закувати воїнів. Однак старший з них, Кіріон, сказав: «Імператор не давав тобі права накладати на нас кайдани». Агріколай зніяковів і наказав відвести воїнів в темницю без кайданів.

Через сім днів в Севастії прибув знатний сановник Лисий і влаштував суд над воїнами. Святі твердо відповідали: «Візьми не тільки наше військове звання, а й життя наші, для нас немає нічого дорожчого за Христа Бога». Тоді Лисий велів побити мучеників камінням. Але камені летіли повз ціль; камінь, кинутий Лисием потрапив в обличчя Агріколай. Мучителі зрозуміли, що Святих захищає якась невидима сила. В темниці воїни провели ніч в молитві і знову почули тішить їх голос Господа: «Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити. Дерзайте і не бійтеся, бо приймете вінці нетлінні ».

На наступний день суд і допит перед мучителем повторився, воїни ж залишилися непохитні.

На наступний день суд і допит перед мучителем повторився, воїни ж залишилися непохитні

Сорок мучеників Севастійських і святі воїни. візантійський триптих

Стояла зима, був сильний мороз. Святих воїнів роздягли, повели до озера, що знаходився недалеко від міста, і поставили під вартою на льоду на всю ніч. Щоб зломити волю мучеників, неподалік на березі розтопили лазню. О першій годині ночі, коли холод став нестерпним, один з воїнів не витримав і кинувся бігом до лазні, але як тільки він переступив поріг, як впав замертво. О третій годині ночі Господь послав відраду мученикам: зненацька стало світло, лід розтанув, і вода в озері стала теплою. Все стражники спали, не спав тільки один по імені Аглаї.

Поглянувши на озеро він побачив, що над головою кожного мученика з'явився світлий вінець. Аглаї нарахував тридцять дев'ять вінців і зрозумів, що втік воїн позбувся свого вінця. Тоді Аглаї розбудив інших стражників, скинув з себе одяг і сказав їм: «І я - християнин!» - і приєднався до мучеників. Стоячи у воді він молився: «Господи Боже, я вірую в Тебе, в Якого ці воїни вірують. Приєднай мене до них, та сподоблюся постраждати з Твоїми рабами ».

На ранок мучителі з подивом побачили, що мученики живі, а їх стражник Аглаї разом з ними прославляє Христа. Тоді воїнів вивели з води і перебили їм гомілки. Під час цієї болісної страти мати наймолодшого з воїнів, Мелітона, переконувала сина не боятися і зазнати все до кінця. Тіла мучеників поклали на колісниці і повезли на спалення. Юний Мелітон ще дихав, і його залишили лежати на землі. Тоді мати підняла сина і на своїх плечах понесла його слідом за колісницею. Коли Мелітон віддав останній подих, мати поклала його на колісницю поряд з тілами його святих сподвижників. Тіла святих були спалені на багатті, а обвуглені кістки кинуті в воду, щоб християн не зібрали їх.

Тіла святих були спалені на багатті, а обвуглені кістки кинуті в воду, щоб християн не зібрали їх

По закінченні трьох днів святі мученики з'явилися єпископу р Севастії Петру і сказали йому: «Прийди вночі і винеси нас». Блаженний єпископ з побожними мужами зі свого кліру в темну ніч прийшов на берег річки. Там вони побачили дивне видовище: кістки святих сяяли в воді, як зірки, світилися і ті місця в річці, де лежали найменші частинки їх. Єпископ зібрав все до однієї кістки і частки їх і поклав в гідному місці.

Імена мучеників збереглися: Кіріон, Кандид, Домн, Ісихій, Іраклій, Смарагд, Евноік, Валент, Вівіан, Клавдій, Пріск, Феодул, Євтихій, Іван, Ксанф, Іліан, Сисіній, Огій, Аетій, Флавій, Акакій, Екдекій, Лисимах, Олександр, Ілій, Горгони, Феофіл, Домітіана, Гай, Леонтій, Афанасій, Кирило, Сакердон, Микола, Валерій, Філіктімон, Северіян, Худіон, Мелітон і Аглаї.

Святкування

Пам'ять святих 40 мучеників у всіх найдавніших месяцесловах ставилася до кола найбільш шанованих свят і пам'ятей святих. За Статутом до складу служби їм входить 2 канону. У день їх пам'яті полегшується строгість поста - дозволяється вживати вино і навіть ялин і пропонується неодмінно здійснювати Літургію Передосвячених Дарів.

Тропар Севастийским мученикам

Страстоносци всечесні, воїни Христові четиредесяте, твердо оружніци: сквозі бо вогонь і воду проідосте, і Ангелом співгромадяни бисть. З ними ж моліться Христу про іже вірою хвалять вас: слава що дав вам фортеця, слава вінчає вас, слава подавати вами всім зцілення.

«Всеславна страстотерпця, мужні бійці, сорок воїнів Христових, ви пройшли крізь вогонь і воду і стали співгромадянами Ангелів. З ними моліться Христу про тих, хто оспівує вас: слава що дав вам твердість, слава увінчалися вас, слава Тому, хто подає всім зцілення по вашим молитвам ».

Кондак

Все воїнство світу оставльше, на небесах Владиці прілепістеся, страстотерпці Господні сорок, сквозі вогонь бо і воду минулий, Блаженніший, гідно воспріясте славу з Небес і віденців безлічі.

стихира

Пророчо убо вопіяше Давид у псалмах: проідохом сквозі вогонь і воду, і вивів нас єси в спокій. Ви ж, мучениці Христові, самемі дели слово ісполняюще, проідосте сквозі вогонь і воду і внідосте в Царство Небесне. Тим же моліться, четиредесяте суще страждальці, дарував нам велику милість.

Акафіст святим сорока мученикам Севастийским

проповіді

Св. Василій Великий. бесіда н а день святих четиредесяті мучеників

з проповіді , Яку він виголосив 22 березня 2003 року схіігуменья Авраамом (Рейдманом), духівником Ново-Тихвинского монастиря м Єкатеринбурга:

Що ж допомогло їм це зробити? Що було в них такого, чого немає в нас? Сама історія дає нам пояснення, особливо історія страждань сорока мучеників Севастійських. Ми бачимо, що, після того як вони показали своє довготерпіння, раптом з'явився надприродний Божественне світло, що осяяло їх і навіть зігрівшись повітря. Але головне - не те, що зігрілися повітря і вода, в якій знаходилися мученики, але те, що благодать Божа, цей Божественне світло проник в їх душі, в їх серця і як би засяяло всередині них самих, тим самим зробивши їх здатними до надлюдською мужності.

Благодать Божа дала їм сили терпіти те, що перевищує можливості не тільки звичайної людини, але навіть і якого-небудь особливо твердого духом і, як би ми зараз сказали, сильного волею людини. Саме благодать Божа робить нас здатними зробити щось надприродне. Вона допомагає нам витерпіти все скорботи, які ворог наш, диявол, уготавлівает нам, щоб змусити звернути з істинного шляху. Іноді це дійсно страшні скорботи, які спіткали, наприклад, мучеників Севастійських або новомучеників і сповідників російських, які постраждали в недавні часи. Але коли він непомітно дрібними скорботами і неприємностями, не вимагаючи від нас явного зречення від Христа, проте, змушує нас вести себе не по-християнськи. Ми ж, недооцінюючи значення цих нібито незначних подій, багато і часто грішать - і на ділі, як це не прикро, як це не страшно звучить, є відступниками.

Ми постійно зраджуємо євангельські заповіді, ставлячи їх ні в що, однак чомусь думаємо, що якби на нашу долю випало якусь особливу випробування, на зразок того, яке довелося витерпіти сорока мученикам Севастийским, то ми проявили б твердість, тому що усвідомлювали б, що тут мова явно йде про порятунок або смерті, про сповідання Христа або зречення від Нього. Але багатьох диявол спокушає саме дрібницями - дрібними, нікчемними, незначними подіями, легкими скорботами, маленькими спокусами. Ми ж не дбаємо про те, щоб в нас завжди була благодать Божа, що не набуваємо її посиленою молитвою, покаянням і ретельно виконанням свого християнського боргу, тобто участю в богослужіннях, постами і так далі.

Ми нехтуємо спонукою себе до виконання заповідей, перебуваємо в недбальстві, нехтуванні і безпечності. Таким чином, ми втрачаємо ту благодать, яку отримали в Таїнстві Хрещення, яку отримуємо в Таїнствах Сповіді та Причастя, і тому опиняємося безсилими перед незліченними підступами диявольськими. Зараз вони дрібні, але хто знає, що буде завтра?

звичаї

У Росії здавна був звичай в день пам'яті Севастійських мучеників ліпити з тіста і пекти жайворонків - булочки у вигляді птахів У Росії здавна був звичай в день пам'яті Севастійських мучеників ліпити з тіста і пекти "жайворонків" - булочки у вигляді птахів. Чому саме жайворонки? Селяни, звертаючи увагу на те, що співаючий жайворонок то злітає вгору, то каменем «падає» до землі, пояснювали це особливим відвагою і смиренністю цих птахів перед Богом. Жайворонок швидко спрямовується догори, але, вражений величчю Господа, в глибокому благоговінні схиляється вниз. Так жайворонки, на думку наших благочестивих предків, зображували собою пісню слави Господу, піднесену мучениками, їх смиренність і спрямованість вгору, в Царство Небесне, до Сонця правди - Христа.

Рецепт жайворонків:

Для тіста: 2 кг борошна, 50 г дріжджів, 250 г рослинного масла, 1 склянка цукру, 0,5 л води, щіпка солі.

Для змащення: солодкий міцний чай.

Жайворонки робляться з міцного, пружного тіста.

З шматка добре вибродівшєє тесту розкочується валик, нарізається на шматки масою приблизно 100 г. Потім розкочуються джгути, так, щоб один кінець був тонким і гнучким - головка, а все тіло товстіший, подовжене, його треба злегка прим'яти пальцями. зав'язуються вузлом, голівці надається відповідна форма.

Злегка прим'яти пальцями хвостик, віялоподібно надрізати ножем зробити надрізи-пір'ячко, Для крилець тісто тонко розкачати, вирізати крильце, надрізати пір'ячко, змастити чаєм, остання деталь - родзинки-очки.

Змастити поверхню настоєм міцного чаю з цукром, спекти.

Сорок мучеників в літературі і мистецтві

Іван Шмельов. літо Господнє

Антон Чехов. страх

Василь Сухомлинський. Про жайворонка, який в віконце полетів

Світлана Копилова. Сорок мучеників Севастійських

https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2013/03/Kopylova.mp3

Читайте також:

Сорок мучеників Севастійських. Чому так люблять це свято?

Нехтуючи виконанням заповідей, ми зрікаємось Христа

Сорок мучеників Севастійських - де вшанувати пам'ять святих?

Що було в них такого, чого немає в нас?
Зараз вони дрібні, але хто знає, що буде завтра?
Чому саме жайворонки?
Чому так люблять це свято?