Справжній поет - дар Божий людям

Через довгих тридцять шість років, вперше з дня смерті Володимира Висоцького на його могилі відслужили панахиду. За погодженням з священоначалієм Руської Православної Церкви це зробив протоієрей Михайло Ходанен, клірик храму Живоначальної Трійці в Орєхово-Борисово. Поруч молився настоятель храму Воскресіння Словущого, що на Ваганьковському кладовищі. «Правмір» представляє своїм читачам поминальне слово батька Михайла.

Ваганьковское кладовищі, могила поета, 25.07.2016

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні - знаменний день. Тільки що повним чином відбулася панахида по Володимиру Висоцькому, великому поетові двадцятого століття. Це перша посмертна панахида біля його могили на Ваганьковському кладовищі, проведена за погодженням з священоначалієм Російської Православної Церкви через цілих тридцять шість років після його кончини. У 1980 році поета заочно відспівали, потім деякі батюшки робили по ньому короткі заупокійні служби, але робили це приватно, самостийно, за велінням серця.

Кажуть, що якийсь батюшка тихесенько робив навіть тут, на могилі, літії в день смерті поета. Так відбувалося тому, що тоді ще не знали, чи був він хрещений. Та й далеко не однозначним було ставлення до нього з боку людей Церкви тих років. Проте час робить свою справу. Ми можемо ставитися до людини як завгодно, але якщо він хрещений, то будьте ласкаві його поминати і не засуджувати. Суди - Богу.

Про хрещення Висоцького - трохи пізніше.

Кажуть, Володимир Висоцький був невіруючим. Це не так. Справжній поет не може пройти повз таких тем, як віра і невіра, Бог і диявол, життя і смерть, рай і пекло. І у Висоцького є ряд найсерйозніших творів на цю тему. Так, він належав до покоління радянських людей, яким вселяли, що Бога немає і що людина, яка звучить гордо - це всього лише гній історії. Так, у нього були непрості стосунки з Богом через тих залежностей, в яких він перебував. Проте він як міг боровся зі своїми недугами і спроб їх подолати не залишав до самої смерті. Тому шлях до Бога перед ним було неможливо закрити.

Ми, люди віруючі, знаємо, що диявол насамперед прагне підставити підніжку саме геніальним людям, які мають вплив на уми сучасників, щоб перекрутити їх творчість і зробити з віршів потік свідомості, з музики - какофонію звуків, а з живопису - потворність і хаос. Однак Висоцький, на відміну від багатьох геніїв, не погубив свій величезний талант.

Володимир Висоцький відійшов до Господа в молодому віці, не витримавши ваги душевних і фізичних страждань. Причиною були і його відомі залежності, і напружена робота, і непроста особисте життя, але перш за все - його тонка і виключно ранима натура, та особлива сила внутрішніх переживань, якою володіють тільки справжні поети. Він увібрав в себе біль епохи, висловив і пережив проблеми цілого покоління своїх сучасників.

У 1970 році над ним за його власної волі та розсуду, далеко від Москви здійснюється Таїнство Хрещення. До Таїнства він поставився усвідомлено і глибоко. Про це свідчить фрагмент з його пісні «Балада про лазні»:

Заганяй поколенья в парну
І Хрещення прийняти переконай,
Лей на нас свою воду святу
І від варварства звільни!

Так міг сказати тільки людина, достеменно знає, що до чого.

Факт хрещення довгий час залишався приватним, і про нього знало лише найближче оточення, лічені одиниці. Поет вважав це справа суто особистим і нікого в таємниці свого внутрішнього життя не посвячував. Його рідні підтверджують той факт, що Висоцький був віруючою людиною. Падав, знову вставав, знову падав, але ніколи не припиняється свій шлях до Бога.

Падав, знову вставав, знову падав, але ніколи не припиняється свій шлях до Бога

Про це переконливо говориться в фільмі про поета «Володимир Висоцький. Спасибі, що живий ». Там він перераховує імена дорогих для нього людей і каже, що просить Бога зробити так, щоб їм було добре. І додає, що просить Бога дати йому сили зробити так, щоб його улюбленим людям було добре. З боку це виглядає як церковне поминання за здоров'я. Не думаю, що цей епізод був вигадкою сценариста. В останні роки життя тема Бога все частіше і частіше звучить у творчості поета.

Чому його люблять люди? Минуло вже чимало років з дня його смерті, а пам'ять про нього жива і люди, слухаючи його пісні любові і мужності, як і раніше відчувають силу його слова, і їм стає легше жити. Отже, чому? На то є три причини: по-перше, він прагнув жити не по брехні, а це, погодьтеся, завжди дуже актуально. У цивільному плані йому це дуже і дуже вдалося. По-друге, все, що він робив в своєму зрілому творчості - в віршах, на підмостках сцени і на знімальному майданчику, було естетично переконливо, тобто гармонійно і красиво. По-третє, від Бога йому було дано величезний дар любові і співчуття до людей. Він ніколи не іронізував і не глумився над ближнім. Навіть в жартівливих піснях Висоцький ніколи не принижує своїх героїв. І цю любов, цю сувору ніжність люди завжди відчували і дарували йому натомість свою любов і відданість.

Неспроста кажуть, що справжній поет - це завжди дар Божий людям, на втіху і підтримку. І це воістину так. У своїй творчості Висоцький правдиво і з любов'ю відобразив стан душі своїх сучасників, які жили в умовах атеїстичної ідеології - зовні майже безбожне, але всередині, в питаннях глибинах зберігало невгасимий вогонь віри, який лише на поверхні був затягнуть шаром темного попелу.

Шкода, що тут, на могилі немає небесного каменю троктоліта. Його не без праць привезла колись в Москву Марина Владі, щоб спеціально поставити тут як символ того, що Поет стрімко засяяв і зник, як яскрава зірка в ночі, але багатьом і багатьом з нас встиг зробив життя добрішою, відповідальної і світлою.

У Бога багато обителей. Ми молимося, щоб Всеблагий Господь прийняв його згорьовану душу і визначив їй бути там, де це в усіх відношеннях найбільш добре і потрібно самому поетові.

Вічна йому пам'ять у Господа Бога!

Амінь.

Чому його люблять люди?
Отже, чому?