Святі Праведні Іоаким і Анна | Українська Православна Церква

Кого зі святих можна привести з приклад сімейного життя? Та так, щоб приклад був актуальним для сьогоднішнього дня. У наших святцях багато зразків благочестивої сімейного життя, але ж і святі - люди свого часу. Сучасним сім'ям навряд чи буде зрозумілий досвід суто патріархального укладу життя або спільного постригу в чернецтво на схилі років. Багато що, що було нормою в старовину, втратило сьогодні будь-яку актуальність. Багато що, що було цінне, - знецінилося.

Протоієрей Володимир Пучков

Протоієрей Володимир Пучков

Святі Йоаким і Анна з немовлям Марією

Але виявляється, є приклади, що називається, на всі часи. Такі, як праведні Іоаким і Анна. Задумайтесь: навіть в наш час бездітність впливає часом на сімейні відносини не кращим чином. А дві тисячі років тому, та ще й в єврейському середовищі, власна сімейна проблема легко могла стати (і адже ставала) приводом для глузувань, зневаги й осуду. І при всьому цьому ми знаємо Іоакима і Анну як глибоко побожних, праведних подружжя. Людей, чия сімейне життя було сповнене любові і поваги.

Деякі невдачливі подружжя нарікають на те, що любов після двох-трьох років вичерпується, що її «з'їдає» побут і т.п. І це без серйозних проблем або скорбот: просто від того, що люди один до одного звикли і втратили звичну гостроту відчуттів. Можете собі уявити, чого коштувало Йоакима і Анни пронести любов, як писав Солженіцин, «незамутненим і непродрогнувшей», через довгі роки життя серед людей, завжди готових бачити в причини твоєї скорботи привід для зневаги. Але, як бачимо, пронесли.

І, хоча і любов, і праведність самі в собі мають нагороду, Господь все ж винагороджує праведне сімейство народженням Доньки, Якої належало стати Матір'ю втілився Бога.

В наш час, коли суспільство цінує сім'ю все менше, а кожен окремо взятий індивід носиться зі своєю свободою все більше, коли традиційні уявлення про сімейне життя оголошуються непотрібним ретроградством, коли найогидніші форми гріха прирівнюються до того, що чисто і свято, приклад праведних богоотців особливо цінний, Всім нам добре відомо старе радянське вираз «сім'я - осередок суспільства», яке при всій своїй банальності і «совковості» все ж не позбавлене сенсу. У родині закладається фундамент особистості людини. З сім'ї починаються суспільство, країна, Церква. Більше того, саме Царство Боже постає перед нами в Євангелії як сім'я - саме Батька вчить нас бачити в Бога Христос: «Отче наш, що єси на небесах ...»

На останній і головною глибині сім'я - найпростіша і доступна проекція Царства Божого на реальність людського життя. І вона ж - школа любові, в якій людиною пізнається Бог. І при всьому цьому немає, напевно, більш звичною, очевидною і цілком зрозумілою форми організації людського життя, ніж сім'я. Можливо, саме в цій очевидності і криється причина сучасного зневаги родиною і традиційними сімейними цінностями. Не вміємо ми берегти і цінувати те, що здається нам цілком очевидним ...

Що ж, кому, як не нам, християнам, розуміти, що «блага, які ми не цінуємо за непривабливість їх одягу», часто і складають собою ту основу основ, на якій тримається світ. І якщо світ про це іноді краще не пам'ятати, то вже нам-то добре відомо, що навіть справа нашого порятунку почалося, в певній мірі, з сім'ї.

За матеріалами газети «Православна Вінниччина"

(№8 серпня 2015 року)

Кого зі святих можна привести з приклад сімейного життя?