Святий апостол Матфій

Сьогодні Церква святкує і шанує святу пам'ять святого апостола Матфія. Спочатку Матфій був одним із сімдесяти апостолів. Після Вознесіння Ісуса Христа за пропозицією апостола Петра Одинадцятьох обрали Маттія на місце Іуди Іскаріота, щоб поповнити число перших апостолів до дванадцяти. За церковним переданням, апостол Матфій був з проповіддю в Ефіопії, де і прийняв мученицьку смерть. Ми ж хочемо обмежитися тут описом обрання апостола Матфія, як нам оповідає про це св. євангеліст Лука в кінці першого розділу Діянь святих апостолів.

євангеліст Лука в кінці першого розділу Діянь святих апостолів

"І в ті дні, - йдеться в Священному тексті, тобто після Вознесіння Ісуса Христа, - Петро став посеред братів, сказав (було поіменно до ста двадцяти): Мужі брати, Належало збутись того, що в Писанні передрік Дух Святий устами Давида про Юду, тих, хто Ісуса "(Діян. 1: 15-16). Тут нам має помітити, що, починаючи розповідь, апостол відразу ж звертається до Старого Заповіту, щоб обгрунтувати свої слова. Це означає, що джерелом Божественного слова спочатку є те, що Бог відкрив в Святому Письмі, а все, про що проповідували пророки, виповнюється в Новому Завіті.

Перед тим, як вимовити слова пророка, апостол коротко розповів історію Іуди і розповів про його жалюгідному кінці. "Він (Юда), - сказав апостол, - був зарахований з нами, і жереб служіння оцього прийняв але придбав землю неправедною мздою, і коли впавши, розсілися нутро його, і все нутро його; І стало відоме всім жителям Єрусалиму, так що земля та на вітчизняному їх говіркою названа Акелдама, тобто земля крові "(Діян. 1: 17-19). Євангеліст Матфей говорить про Юду: "Пішов і повісився" (Мф. 27: 5), тобто пішов і повісився. А переказ свідчить, що гілка, на якій він повісився, зламалася, так що Юда впав, а при падінні його живіт і розірвався.

І ось підходить апостол до місця пророцтва про Юду, а саме до слів з Книги Псалмів (Пс. 68:26; 108: 8). "Так пусткою стане мешкання його, і нехай не буде пожильця в нім також: А служіння його забере нехай інший "(Діян. 1:20). Особливо печеться Апостол про останньому, і тому на закінчення говорить: "Отже треба, щоб один з тих, які перебували з нами в усі час, коли перебував і звертався з нами Господь Ісус, починаючи від хрищення Іванового аж до дня, коли Він вознісся від нас, щоб той разом із нами був свідком Його воскресення "(Діян. 1: 21-22). Питання стоїть не тільки про поповнення числа апостолів до дванадцяти, а й про те, що намісник Іуди буде в світі, поряд з іншими, свідком Воскресіння Ісуса Христа.

Слідом за цим автор Діянь апостолів святий євангеліст Лука описує нам, як відбувалося обрання Маттія: "І поставили двох: Йосипа, що Варсавою, який прозваний Юст, і Маттія і помолилися і сказали: Ти, Господи, знавче всіх, покажи з двох одного, котрого Ти вибрав щоб він зайняв місце тієї служби й апостольства, від якого відпав Юда, щоб іти в своє місце. І кинули про них жереб, і випав жереб Матвій, і він зарахований був до одинадцятьох апостолів "(Діян. 1: 23-26). Тут слід зазначити, що обрання святого апостола Матфія "за жеребом" не має нічого спільного з киданням жереба в азартних іграх. Апостоли зверталися до Бога.

Що стосується вибору апостола Матфія, варто звернути увагу і на те, що відбувається в момент обрання семи дияконів, як ми про це читаємо в шостому розділі Діянь. Апостоли пропонують, а віруючі обирають. В Євангелії Ісус Христос розповідає притчу про доброго пастиря, де говорить, що пастир, "як вижене всі свої вівці, він іде перед ними; а вівці за ним йдуть "(Ін. 10: 4). Тут йде мова про одне бурхливо обговорюваному в наші дні питанні: про місце мирян в церковному управлінні. Не останнє місце в цьому питанні відводиться "боголюбивим", як то кажуть в Священному тексті. Ті, хто вірить і молиться разом з Церквою, ті і повинні брати участь в управлінні церковними справами. Амінь.

Діонісій Л.Псаріанос, митрополит Козані (+), Одухотворені образи, изд. Апостольська Дияконія, стор. 427-429

Переклад з новогрецької: редакція інтернет-видання "Пемптусія".