Святий апостол Юда

19 Червня / 2 липня

Святий апостол Юда, з числа 12-ти апостолів Христових, як в Євангелії від Луки (глава 6.16), так і в «Діяннях святих апостолів» (глава 1.13), називається звичайно Юдою Якова, тобто братом Апостола Якова. В Євангелії від Матвія, однак, його називають Тадей або Тадей (10.3), який написав своє соборне послання, освічене і містить догматичне вчення, звернене до всіх юдеїв, християн.

Він був братом Господнім по плоті, тому як був сином праведного Йосифа Обручника від його першої дружини, згідно Епіфанію, і служителем Таїнства Воплочення Слова Божого. Таким чином, посланий був він в світ самим Христом, як брат і провідник Його, як вугіллячко, що розпалює своєї светозарность і спалює на своєму шляху будь-яке оману і просвіщає всіх тих, хто перебував у темряві. Бо віщуючи прихід Спасителя, відкриваючи шлях і сіючи в світі насіння благочестя, помножив він плоди Євангелія, а підтримавши багатьох в істинній вірі, переконав їх висміювати грецькі ідоли. З тих пір ті, хто поклонявся фальшивим богам, не могли вилікуватися від невиліковних хвороб, тому стали звертатися вони до цього святого Апостола і, так, брали подвійне зцілення - і душі, і тіла. Тому як лікування захворювань тіла ставало керівництвом для невіруючих на шляху до віри Христової.

Таким чином, Юда, будучи в Месопотамії і в навколишніх її країнах, проповідував Євангеліє і поширював християнство, а також просвітив народ, що проживає там. Прибув він також в місто Едесси, де вилікував від прокази місцевого правителя Авгаря (якщо припустити, що йдеться про Фаддее). Потім відправився в місто Арара, де був повішений на хресті жерцями ідольськими, прокололи вони його стрілами, а після різних мук, зрадив він свою душу в руки Божі, з тим, щоб отримати від Нього ви нев'янучого вінка мучеництва.

Святий Никодим Святогорець, "Книга святих", Синаксар т. 5, вид-во Супроводження Спиридона ієромонаха, Новий Скит, Святий Афон, стр.299-300

Переклад з новогрецької: редакція інтернет-іздянія "Пемптусія".