Святий Великомученик Георгій Побідоносець

«Якби ви були від світу, то світ любив би а як ви не від світу, але Я вибрав вас від світу, тому ненавидить вас світ ... Якщо Мене гнали, будуть гнати і вас; як слово Моє зберігали, берегтимуть і ваше »(Ін. 19:20).

Ці слова Господа Ісуса Христа були сказані не тільки Його святим апостолам, а всім тим, кого називав Він так часто малим стадом Своїм Ці слова Господа Ісуса Христа були сказані не тільки Його святим апостолам, а всім тим, кого називав Він так часто малим стадом Своїм.

Мале стадо - це все ті, які увірували в Господа Ісуса Христа, взяли в серце своє закон Його, закон любові, Його заповіді блаженства, а вони все - заповіді любові, які виконують заповіді Його.

А в цьому малому стаді Його, як зірки першої величини, сяють святі мученики, які служать для нас найбільшим прикладом і найглибшої віри в Господа Ісуса Христа , І безмежної любові до Нього, і самовідданості в стражданнях, в непредставляє муках і тортурах.

А серед величезного сонму святих мучеників, число яких, ймовірно, перевищує десятки тисяч, сяють святі великомучеників, ті, які зазнали за Христа особливо жахливі страждання, і подвиги яких мають саме велике значення для всього світу християнського. І навіть серед великих видається, як один з найбільш великих, нині шанованим нами великий Георгій Побідоносець.

Чому надаю я таке величезне значення подвигу святих мучеників?

Перш за все тому, що своєю кров'ю, своїм безмірною любов'ю до Господа Ісуса Христа вони у величезній мірі сприяли проповіді апостолів Христових .

Подумайте, якби не було десятків тисяч святих мучеників, то хіба проповідь про воскресіння Христове , Про воскресіння розп'ятого Господа нашого могла б мати таку силу - всепокоряющей силу?

Хіба могли б всі народи протягом небагатьох століть увірувати в розп'ятого єврейського Вчителі, як Істинного Сина Божого, як Спасителя всього роду людського?

Язичники сміялися б над вірою в Розп'ятого, якби віра не була затверджена Його воскресінням з мертвих, якби апостоли не мали права проповідувати про Нього, як про Розіп'ятого і Воскреслого, як про померлого і Воскреслого, як про Переможця смерті, Переможця диявола.

А в цій великій справі святі мученики мали найглибше, найдієвіший участь, бо знаєте ви, яке приголомшливе враження на глядачів-язичників і навіть на самих катів їх мали їхні страждання, коли безстрашно і мовчазно, а іноді навіть з подякою на устах зазнавали вони жахливі катування.

Святкуємо нині разом з пам'яттю св. Георгія Побідоносця і пам'ять Олександри, дружини того окаянного Діоклетіана, який найбільше римських імператорів катував і мучив християн.

Знаєте ви, що видовище страждань великомученика Георгія раптово звернуло до віри в Христа і цю чисту серцем жінку, і безстрашно оголосила вона себе християнкою перед своїм страшним чоловіком, і зазнала смерть за Христа Господа нашого разом з великомучеником Георгієм.

Чому так величезне значення для всього світу християнського крові мучеників? Тому, що ця кров окроплює і освячує землю; тому, що цієї крові найбільше бояться і тремтять і сам диявол і темні ангели його.

І ще в іншому відношенні мають глибоке значення подвиги святих мучеників. Вони служать для нас самих яскравим прикладом нічим непохитної віри в Христа і любові до Нього. І повинні ми соромитися, якщо виявляємо малодушність, боячись страху там, «иде же бе страх».

Самі мученики не боялися нікого і нічого, спокушалися ніким і нічим.

Імператор Діоклетіан, замучив св. Георгія, дуже любив його і глибоко цінував, як самого хороброго, найнеобхіднішого воїна. Коли побачив він, що найтяжчі муки не могли зломити віри його в Христа, він дійшов навіть до того, що запропонував Георгію, якщо він принесе жертву богам, зробити її другою у своєму великому Римському царстві.

Але у відповідь на цю обіцянку св. Георгій тільки посміявся над ним і, звичайно, відкинув навіть першу по римському імператорі славу і честь, бо вірність його Христу була твердіше адамант, і любов до Нього безмежна.

Від пастирів ваших не раз чули ви про страшні муки, перенесені святим Победоносцем Георгієм за Христа. Не буду поширюватися про них. Пам'ятайте ви самі добре, як промучився він цілу добу з ногами, забитими в колодки, з величезним каменем на грудях, який ледь не розчавив його; пам'ятайте, як колесували його, прив'язавши до величезного колеса, під яким вправлено було в дошку безліч цвяхів і ножів, які різали і терзали його святе тіло; як наділи на нього залізні чоботи з гострими цвяхами всередині, і в цих чоботях гнали, бігом гнали вулицями міста, як кинули в яму, наповнену негашеним вапном, зверху засипали вапном - адже він повинен був згоріти в вапна, а коли через три дні Діоклетіан повелів доповісти, як спалений св. Георгій, то прийшли до нього послані і доповіли, що Георгій неушкоджений. Коли постав великомученик живим перед Діоклетіаном, той не повірив очам своїм.

Важкий був подвиг великомученика Георгія, і втіха Господа Ісуса Христа за досконалий великий подвиг стало в тому, що Сам Господь Ісус Христос прийшов до нього в темницю, підбадьорив і благословив його на закінчення мук.

Георгій Побідоносець не боявся нічого. А ми, слабкі, ми, негідні християни, так чи ставимося до того, що хоч в малій мірі, хоч здалеку загрожує чимось важким?

Хіба не було в недавні часи серед нас сотень тисяч людей, які легко відреклися від віри в Господа Ісуса Христа, і в анкетах оголосили себе невіруючими, боячись того, що ні в якій мірі не загрожувало їм? Їм ніхто нічим не погрожував, потрібно тільки написати в анкеті: вірують або невіруючі. І цього було достатньо для них, щоб зробити тяжкий гріх зречення від Господа Ісуса Христа, забувши Його страшні слова:

«Хто ж Мене відцурається перед людьми, того і Я перед Отцем Моїм Небесним» (Мт. 10:33).

Чи не краще ми нічого не варті і швидко минущі блага світу цього благ вічним? Хіба ставимо за мету свого життя хід по шляху, який вказав Він нам? Хіба пам'ятаємо завжди слова Христові: «Аз есмь Шлях, Істина і Життя»?

Для святого мученика і Побідоносця Георгія Він був справжнім Шляхом і Життям, ніяким іншим шляхом він не йшов, іншого шляху знати не хотів. Ніяких загроз і страхів він не боявся, і сміливо пішов по Христову шляху.

Тому і схиляємося ми перед усіма мучениками, а особливо перед такими великими, як Георгій Побідоносець, і віддаємо їм гарячу любов свою.

Вони зміцнюють віру нашу і любов своїми чудесами, бо більшість з них творять чудеса. Знаєте від пастирів своїх про диво, три рази скоєному великомучеником Георгієм, звільнення від полону юнаків, які мучилися і страждали в неволі. Пам'ятайте, як раптово, коли, думаючи про рідну домівку, про свято великомученика, повинні були вони подавати страви або вино панам своїм, абсолютно раптово схопив їх Георгій Побідоносець на білому коні і в одну мить переніс в будинок батьків їх, здійснювали в цей час пам'ять великомученика.

Такі чудеса хіба не служать великим і могутнім укріпленням вашої віри в те, що говорив Господь Ісус Христос? Адже Він говорив, що віруючі в Нього здійснять не тільки такі чудеса, які Він творив, але і більше їх здійснять. І творили мученики найбільші справи і затвердили істинність цих слів Христових.

Сором за малодушність нашого, малодушності перед найменшим страхом, який представлявся нам в уяві нашому.

Возлюбім всім серцем Господа нашого Ісуса Христа і мучеників Його, а найбільше святого великомученика Георгія Побідоносця, пам'ять якого святкуємо ми нині.

6 травня 1954 р

Чому надаю я таке величезне значення подвигу святих мучеників?
Хіба могли б всі народи протягом небагатьох століть увірувати в розп'ятого єврейського Вчителі, як Істинного Сина Божого, як Спасителя всього роду людського?
Чому так величезне значення для всього світу християнського крові мучеників?
А ми, слабкі, ми, негідні християни, так чи ставимося до того, що хоч в малій мірі, хоч здалеку загрожує чимось важким?
Чи не краще ми нічого не варті і швидко минущі блага світу цього благ вічним?
Хіба ставимо за мету свого життя хід по шляху, який вказав Він нам?
Такі чудеса хіба не служать великим і могутнім укріпленням вашої віри в те, що говорив Господь Ісус Христос?