Таємниця исихазма свт. Григорія Палами

Я видалив есе "Чому візит Медведєва до Ізраїлю скасований?" Тому що в Ізраїлі як і у нас вчасно не роблять і не підготували передачу Російського подвір'я, але автори Проза.ру кажуть, що робота ведеться, вони самі бачили.
1. Бажання, що виходить за межі можливостей. Сонячний ісихазм - споглядання сонця як образу Господа, це ефективний засіб досягнення стану споглядання Господа. Таке ж бажання було у Святителя Григорія Палами. Григорій Палама (тисяча двісті дев'яносто шість Константинополь - 14 листопада 1359) - середньовічний містик, візантійський богослов і філософ, один із засновників исихазма, батько і вчитель Церкви, православний святий.
2. Конфлікт з оточуючими. У віці 20 років, Григорій покинув палац і філософські заняття і пішов на Святу Гору Афон, де віддався подвижницького життя і занять тайнозрітельним богослов'ям. Там Григорій віддавався "розумної", тобто безперервної мовчазної молитви весь час, крім матчів у загальних богослужіннях. Прагнення ченців віддатися Розумній молитви і зараз призводить до конфліктів з іншою братією. Віддаватися розумної молитви поза стінами монастиря в деякому сенсі простіше.
Відомо, що світло, який споглядають деякі подвижники, вчення ісихазму ототожнює з Фаворским світлом, осяяв Христа під час Преображення. І на цій підставі склалася думка, що взагалі вчення про світло є нововведення, внесене исихастами XIV в. Але вчення про світло існує вже з початку монашества, а Григорій Палама був тільки першим, який послався на Фаворський світло, захищаючись від ворогів. На час цих суперечок вчення ісихастів було цілком сформованим. Єдино новим під час цих знаменитих суперечок, коли обговорювалося все вчення ісихазму, був сплив на поверхню питання про спосіб фізичному для зосередження і посилення уваги, який застосовувався подвижниками під час молитви. Коли виник цей спосіб, точно встановити не можна. Але практикувався він з найдавніших часів і передавався усно. Тим часом настав момент в історії Церкви, коли назріла необхідність піддати відкритого обговорення все вчення про исихии для того, щоб дати йому офіційне і законне право на існування. За своїм характером ісихазм був консерватизмом і хранителем традицій. Слова щоденного богослужіння в православних храмах «Кожне дихання славить Господа», означає прихований сенс езотеричної техніки, в якій кожен подих могло б бути пов'язане з спогляданням Господа. Тому що дихання і є рух повітря, як і при словесної молитви. А зорові центри не задіюються автоматично. Тому споглядання сонця може наблизити людину до споглядання Господа.
Значна частина ідей ісихазму була сформульована ще Отцями Церкви в першому тисячолітті. Але саме теоретиком исихазма став свт. Григорій Палама, що жив в XIV столітті. Основним його працею вважаються «Тріади на захист священно-мовчать». У 1341 році вчення Палами було визнано офіційною доктриною православ'я. З Візантії ісихазм поширився і на Русь (Ніл Сорський, Сергій Радонезький та ін.) На Заході його вважають одним з відмінностей між православ'ям і католицизмом. З однієї книги в іншу переходять слова «в сучасній Росії спостерігається зростання інтересу до ісихазму». Але ісихазм сприймається, як тільки Ісусового молитва, а не як споглядання Господа.
В середині 14 ст. калабрийский монах Варлаам доносить на афонських ченців імператору Андронику III Палеологу і константинопольському патріарху Іоанну, звинувачуючи їх в "єресі исихазма". З цього приводу в 1341 в Константинополі був скликаний Собор, де в ролі обвинувача виступив сам Варлаам, а найбільш яскравим захисником - Григорій Палама. Предметом розгляду стала не аскетична практика, а проблема можливості бачити божественне світло тілесними очима і природа цього світла. Згідно з позицією Варлаама, світло не може бути не створеним, бо в іншому випадку він совечен Богу, що призводить до метафізичного дуалізму. Заперечення Палами зводилися до того, що слід відрізняти Істота (usia) Боже від прояву Його діяння (energeia): Істота Боже невидимо, але проявляється в світі в різних діях, які можуть бути видимими (Фаворський світло в Святому Письмі, наприклад). Символіка світла стає основоположною для традиції ісихазм: "світло істини" - це не просто метафора, але слова, які виражають реальний аспект Абсолюту, - Бог є світло, отже він не чужий досвіду людини, дослідне сприйняття цього світу саме є світло - "в Твоїм світлі побачимо світло "(Пс. 35. 10). Собор визнав правоту за Григорієм Паламою. Варлаам, який звинуватив Палами в двобіжжя, був засуджений (пізніше прийняв католицтво). У Росії до послідовників исихазма можуть бути віднесені Ніл Сорський, Сергій Радонезький та ін. Інспіровані ісихазмом дискусії про природу "божественного світла" експліцитно поставили в православній містиці питання про сутність містичного досвіду і про природу одкровення. По суті, це була суперечка між православними містиками і східними прихильниками методу Фоми Аквінського - суперечка між "богослов'ям споглядання", що знає істину в одкровенні, і філософією умогляду, яка намагалася судити про Бога в термінах логіки Аристотеля.
3. Вихід на пошук. Пошук в світі книг може бути складним завданням. Книгу святителя Григорія Палами не перекладено на російську мову майже 650 років. Дивовижна річ, кожне речення наповнене сенсом, але коли читаєш текст, немов пялящіхся спеку туманить логіку. Тому що тест книги абсолютно не збігається зі звичним уявленням про православ'я. У книзі використовується не відома мені методика навіювання, одна і та ж ідея, що віра наша є світло, який можна споглядати нескінченне число разів повторюється, причому посиланнями на найрізноманітніші джерела, які використовують християнську лексику. Тим мови старовинний, не такий до якого люди звикли зараз. Створюється враження, що іншого погляду, бути не може.
Господь має двоїсту природу сутність - любов і енергію - славу (енергію). Коротко кажучи, ісихазм - це містична практика богоспоглядання шляхом молитовного самозаглиблення. Зрозуміло, мова не йде про буквальне, фізичне спогляданні, а про духовне, «внутрішньому» узренія. Ключовий цитатою зі Святого Письма є «Царство Боже всередині вас є» (Лк, 17,21). Згідно з Новим Заповітом, «Бога не бачив ніхто ніколи» (Ін, 1,18), але Палама і слідом за ним ісихасти стверджують, що Його енергії пронизують цей світ, тобто ісихасти зрят нестворене і нематеріальне випромінювання Бога.
Григорій Палама вчив, що сутність Бога недоступна, і нічого знати про неї ми не можемо, і ніякого спілкування з Богом в Його сутності у людини - творіння бути не може - настільки творіння мізерно в порівнянні з Богом, Який створив вся. Але Бог звернений до світу, до людини особливими силами - Своїми енергіями. У цих енергіях - Сам Бог, в цій Силі Божій - присутність Божу реально, дійсно. Людина - вчив св. Григорій Палама - створений якраз для того, щоб ці Сили отримати, прийняти.
4. Пошук. "Я Світло для світу", - говорить про Себе Спаситель (Ін.8: 12), в одному з послань св. апостол Іоанн стверджує: "Бог є світло" (1Ін.1: 5). Тут же слід процитувати і Одкровення св. Іоанна Богослова: "Врятовані ходитимуть у світлі"; "І ночі не буде там (в Царстві Небесному), і не будуть мати потребу ні в світильнику, ні в світлі сонця, бо Господь Бог освітлює їх". Свт. Григорій Палама, спираючись на численні згадки світла в Святому Письмі, виклав і захистив від нападок вчення про світлі як нетварной Божественної енергії. Найважливішим свідченням явища в світ цього Божественного світла він вважав подія Преображення Господнього на горі Фавор. Ісус Христос, Син Божий і Бог, є Світло, але як Богочоловік він носить в собі цей Світло прихованим. Преображення - це підтвердження і того, що Бог є Світло, і того, що Світло цей, будучи трансцендентним по суті, як енергія Божого здатний зійти в іманентна світ, і того, що людина в певному стані стає здатний споглядати цей нетварне світло і приймати його в себе. "Молитва є подательницей цього блаженного бачення" (світла), - пише свт. Григорій. Молитва очищає розум, робить його "световідние", і подвижник сходить на таку щабель богопізнання, коли може "побачити" Христа "божественно і невимовно сверхсіяющего".
У богослов'ї свт. Григорія Палами важливе місце займало вчення про Божественні енергії. Воно має перш за все догматичне і віронавчальний значення, але окремі висновки цього вчення прямо пов'язані з ісіхастской практикою, або витікаючи з неї, або заднім числом підтверджуючи, обгрунтовуючи і захищаючи її. Для опонента і противника свт. Григорія Варлаама калабрийцев, як пізніше Акиндина, енергія - щось відмінне від Божественної природи і створене. Термін "паламітскіе" суперечки (про світло, про ім'я Боже, про Божественну енергію) нам видається більш точним. Вчення свт. Григорія про нестворені енергії на соборах 1341, 1347 і 1351 років було зрозуміле і як продовження святоотеческого, воно не стояло в прямого зв'язку з ісіхастской практикою і ісихазмом самого свт. Григорія.
5. Зустріч з таємничим. Св. Григорій Палама на суді над ісихазмом представив листи, які склали книгу «Тріади на захист священно-мовчить». Тільки в 20 столітті дослідження американських психологів показали, що коли доводів, об'єктів, речей або людей більше семи, людина починає плутатися, не комфортно себе почуває, починає забувати. Ось таке воно магічне число сім. Св. Григорій Палама використав це в 14 столітті. «Тріади на захист священно-мовчить» стоять з трьох глав, кожна з яких ділиться на три частини, всередині кожної частини десятки питань. У тих, хто судив, не було можливості зосередитися на чомусь одному, перевірити це на власне досвіді, сформулювати свою думку. Св. Григорій Палама виграв суд, ісихазм визнали езотеричним вченням православної церкви. Але систематизувавши ісихазм св. Григорій Палама не залишив ясною методики исихазма. Це тільки з точки зору нашого часу, суд зв'язується з критикою, а ті століття засудження катарів закінчилося їх спаленням на вогнищах, повним знищенням катарів.
6. Боротьба з ворогом або злом. У 1342 відбулося два собори для засудження Палами, які, однак, не дали ніяких наслідків. Незабаром Григорій був доставлений під конвоєм до Константинополя, і укладений там під варту в монастир. Після двомісячного перебування в храмі Святої Софії, де святий Григорій разом зі своїми учнями по праву притулку користувався недоторканністю, він був заточений в палацову в'язницю. У листопаді 1344 року на соборі святителя Григорія Палами відлучили від Церкви, а АКіндін, його головний супротивник, в кінці того ж року був висвячений в диякони і священики. Після перемоги Кантакузина на соборі 2 лютого 1347 року Григорій Палама був виправданий, а засуджені його протівнікі.Тогда почався третій етап паламітскіх суперечок. Головним противником Палами виступив Никифор Григора. Після воцаріння Іоанна Кантакузина патріарший престол зайняв (17 травня 1347 г.) Ісидор Вухір, один исихастов, а Григорій Палама незабаром був обраний архієпископом Фессалонікійського.
Відправившись в Константинополь в 1354 р для того, щоб виступити посередником між Кантакузіна і Іоанном Палеологом, Палама був полонений турецькими піратами, які тримали його в полоні близько року, поки не отримали від сербів шуканий викуп за його звільнення. Полон свій він визнав доречним випадком для проповіді істини туркам, що і намагався робити. Палама вважав, що греки негайно будуть відходити до звернення турок в християнство. Після звільнення від турків і повернення в Салоніки свт. Григорій продовжив душпастирську діяльність у своїй єпархії до 1359 року або, згідно з новою датування, до 1357 р Там його учнем і колегою став Микола Квасоля. Убитий однієї зі своїх давніх хвороб, які час від часу турбували його, святитель Григорій помер 14 листопада в віці 63 років (або 61 року). Останні слова його були: "До висот!". Зверніть увагу на ці слова, вони суперечать тому, що означає слово «ісихазм» - спокій. По-моєму ці слова належать до заклику споглядати Господа. Спочатку його прославили як місцевошанованих святих в Солуні, але незабаром 1368 р соборним рішенням він був офіційно вписаний в календар Святої Софії патріархом Філофея Коккіна (який склав його похвальне житіє і службу) в лику святителя, бо Григорій Палама ще за життя сподобився одкровень і мав дар зцілення.
7. Перемога. Перемога в тому, що у нас є можливість доторкнутися до таємниці святителя Григорія Палами.


рецензії

Дякую за дохідливе і цікаве роз'яснення терміна "ісихазм".
Начебто в енциклопедіях кілька разів читав, але тепер запам'ятав назавжди. :)
Сінферно 15.02.2011 19:57 Заявити про порушення Я видалив есе "Чому візит Медведєва до Ізраїлю скасований?