Так пошкодує Бог світ і пошле нам дощ

Небувала спека і посуха, що панує в багатьох регіонах Росії і багатьох інших країнах світу - привід згадати слова святих і подвижників про часи спеки, спеки та посухи.

Наскільки ж премудро все влаштовано Богом! Тануть сніги - наповнюються джерела. Але ось зараз [1] - ні снігу, ні дощу. Що ж з усього цього вийде? Що будуть пити люди? Так пошкодує Бог світ, та умилостивити Він над нами і пошле дощ. Адже якщо триватиме посуха, то потихеньку засохнуть навіть листя на деревах. На маслинах не буде видно не те що зеленого плода, але навіть зеленого листочка. Що б не посіяв чоловік, якщо Бог не покропить зверху святий водою, тобто дощем, то все посаджене засохне. Дощ - це свята вода.

Нещасні люди, що ж вони будуть робити при нестачі води, звикнувши до її достатку? Бог не дає воду за гріхи, але навіть і просто розмірковуючи по-людськи: як може вистачити води, якщо люди її так марнотратно витрачають? Уявляю, що буде творитися в містах! Адже тільки для одного зливного бачка в туалеті потрібна ціла здоровенна жерстяна банка води. Міста наповняться мікробами, почнеться холера. Люди будуть вмирати, залишатися без поховання, а зверху трупи посипатимуть якимось порошком для дезінфекції. На наше щастя, Бог ще не залишив світ зовсім і турбується про нього.

На наше щастя, Бог ще не залишив світ зовсім і турбується про нього

Старець Паїсій Святогорець

Ми живемо в апокаліптичні часи . Чим, на вашу думку, є посухи, бездощів'я, які ми терпимо з року в рік? Хіба бували раніше посухи, подібні до нинішньої? Ось і тут, в Халкідікі, пересохла річка, загинула риба, сморід поширилося по всій окрузі. І в Салоніках гостро постала проблема з водою. У Марафонському озері [2] рівень води дуже знизився, і вже видніються острівці суші. У Пінеосе [3] рівень води теж впав. У Еврос [4] було раніше хоч трохи води, але вище за течією болгари перегородили її греблею, і вона зійшла нанівець. Якщо почнеться якась колотнеча, то танки легко пройдуть через річку. І на Кіпрі - якщо в нинішньому році знову не буде дощу, то проблема з водою встане дуже гостро. І хіба тільки це? Ще стільки всього ... Дерева - одні засихають, інші вражені хворобами ... Люди хворіють і вмирають. Якщо люди не каються, то який там буде дощ, хіба Бог дасть його? Але знаєте, як все змінюється, якщо мати довіру Богу? Мати Бога своїм союзником - жартівливе чи справа? Для Бога немає складних ситуацій, Йому неважко знайти вихід з будь-якої ситуації. Для Бога все просто. Він не використовує велику силу для надприродного і меншу - для природного, одну і ту ж силу він застосовує в усьому. Аби людина приліпився до Нього - ось що найголовніше.

А моліться ви про дощ або це питання вас не займає? Зараз у людей сама пора орати землю і починати сівбу. Поля вже повинні бути засіяні, але люди ще не можуть впоратися навіть з оранкою [5]. Це бездождя - випробування від Бога. А молитися в разі таких випробувань і є справа ченця. Ніде правди діти, що я вами незадоволений. Минулої посуху, коли люди через бездощів'я були змушені скосити пшеницю на сіно, ви навіть і не поворухнулися щодо молитви. Чому? Тому, що самі ви поливаєте город зі шланга? Щоб таке було в останній раз - наступного разу вам має стати боляче за людей. Дізнаючись про те, що відбувається, робіть про це молитву. І мені пишіть про те, що відбувається. Вам належить складання іспитів. Якщо ви їх здасте - тобто якщо піде дощ, - то я зроблю вас своїми співпрацівниками в молитві. А все, що буде подавати нам Божий Промисел, ми з вами станемо ділити між собою.

Коли, молячись про дощ, я бачу, що на небі з'явилася хоча б одна хмаринка, то я славлю Бога за те, що Він її надіслав - нехай дощ навіть і не піде. А моя совість докоряє мені в тому, що в мені самому є багато духовних хмар, які відганяють Божі хмари. Якщо ми будемо смиренно просити милості Божої, то Бог допоможе. Під час посухи молитва смиренного людини збирає дощові хмари. Будемо завжди молитися і про те, щоб посланий Богом дощ володів і духовним дією, щоб він гасив той духовний пожежа, який, по диявольської злості, бушує в світі і обпалює душі людей.

Я зрадів, почувши, як дехто каже: "Ми не гідні, але ось Бог нас знову пошкодував: дав трохи дощу і снігу". Якщо у нас будуть такі смиренні помисли, то Бог дасть нам більше. По крайней мере, визнання своєї негідності - це вже покаяння. На щастя, ще залишилося трохи закваски. Просіть Бога, щоб Він взяв викрутку і підкрутив гвинтики в головах у людей. Я бачу, що деякі з тих, хто займає високі посади, розташовані по-доброму. Вони розуміють, до чого ми йдемо.

1. Сказано в листопаді 1990 року під час сильної засухи. ^
2. Озеро в південно-західній Греції - джерело постачання Афін водою. - Прим. пер. ^
3. Річка в Фессалії. - Прим. пер. ^
4. Еврос - річка в Північній Греції (в Болгарії носить назву Маріца). - Прим. пер. ^
5. Через те, що грунт дуже суха. - Прим. пер. ^

Джерело: Старець Паїсій Святогорець. Слова. Т.2

Що ж з усього цього вийде?
Що будуть пити люди?
Нещасні люди, що ж вони будуть робити при нестачі води, звикнувши до її достатку?
Бог не дає воду за гріхи, але навіть і просто розмірковуючи по-людськи: як може вистачити води, якщо люди її так марнотратно витрачають?
Чим, на вашу думку, є посухи, бездощів'я, які ми терпимо з року в рік?
Хіба бували раніше посухи, подібні до нинішньої?
І хіба тільки це?
Якщо люди не каються, то який там буде дощ, хіба Бог дасть його?
Але знаєте, як все змінюється, якщо мати довіру Богу?
Мати Бога своїм союзником - жартівливе чи справа?