Тепер очі апостола Петра завжди червоні від сліз

Думками і враженнями різних років про Страсного П'ятниці ділиться священик Стефан Домусчі.

Відповідаючи на пропозицію редакції розповісти про декілька особистих переживаннях, пов'язаних зі Страсного П'ятницею, ділюся думками і враженнями різних років. При цьому, тим, кому цікаво богословський зміст цього дня, рекомендую звернутися до невеликої, але дуже ємною і глибокої роботі протоієрея Георгія Флоровського «Про смерті хресної».

При цьому, тим, кому цікаво богословський зміст цього дня, рекомендую звернутися до невеликої, але дуже ємною і глибокої роботі   протоієрея Георгія Флоровського   «Про смерті хресної»

Священик Стефан Домусчі

Думаю, почати необхідно з неспівпадання богослужбових і календарних днів, яке стає особливо помітним саме на Страсний. Так, в четвер вранці ми згадуємо Таємну вечерю, яка «вечерею» названа зовсім не випадково. Увечері того ж дня ми читаємо т.зв. пристрасні Євангелія, в яких описуються розп'яття і смерть Спасителя, що відбувалися в п'ятницю з 9 до 15 годин за нашим часом.

У саму ж п'ятницю, в середині дня, в храмах відбувається винос плащаниці і трохи пізніше її поховання, хоча в богослужбовому сенсі ці служби відносяться вже до пристрасної суботи. Отже, Страсна п'ятниця - це день спогаду розп'яття і хресну смерть.

До висвячення я протягом 8 років був іподияконом і під час читання пристрасних Євангелій стояв зі свічок біля хреста, в безпосередній близькості від тих, хто читає. Деякі моменти цих читань не залишали мене байдужим: зрада Петра, жах і смерть Юди, вигук Спасителя про богооставленности, і, звичайно, Його смерть.

Можна погодитися з героєм чеховського оповідання «Студент», розмірковує про те, чому події, що відбулися 19 століть назад, так чіпають людей в сьогоденні. Стара, яку він розповідав про зраду Петра, плакала «не тому, що він вміє зворушливо розповідати, а тому, що Петро їй близький, і тому, що вона всім своїм єством зацікавлена ​​в тому, що відбувалося в його душі». Ось і Учитель воскрес, і Петро відновлений в апостольському званні, але пам'ять про цей вчинок не залишає його до кінця життя, очі його завжди червоні від сліз.

Але якщо Петро засоромився своєї зради, чому ж він не повернувся? Чому не сказав, що це дійсно він? Може бути, і плакав він потім не стільки через зраду, скільки через спогади про неможливість впоратися з власним легкодухістю? Це все глибоко пов'язане з нашою моральним життям. Кого з нас, хто слухає цю розповідь сьогодні, не хвилюють питання природи покаяння і неможливості стерти з пам'яті деякі вчинки минулих років?

Зречення апостола Петра

Доля Іуди ще страшніше. Його спроба виправити становище і подальше самогубство мучили багатьох богословів: одні будували виправдувальні теорії, інші зводили справу до сребролюбию. І мені теж завжди не давали спокою ці кинуті на підлогу гроші ... Схоже, що їх ціна виявилася занадто висока навіть для нього. Усвідомивши, що «згрішив», він стратив себе, так і не повіривши в можливість прощення і примирення. Свідок численних чудес Христа, прощає гріхи іншим, чому ж він не повірив, що може бути прощений сам? Може бути, справа в тому, що він переживає жаль замість покаяння. Адже грецьке слово, перекладене в цьому уривку як «каяття», ближче за змістом до «засмутитися» і «бути розсердженим». Юда шкодує про вчинок, але не переживає внутрішнього переродження?

Цю запеклість совісті геніально передав М.Є. Салтиков-Щедрін у романі «Панове Головльови». Головний герой Іуда, який вбив всю свою сім'ю, одного разу приїжджає зі служби Пристрасних Євангелій і все ніяк не може заспокоїтися, не може знайти собі місця. Він раптом ніби заново почув всі ці, з дитинства знайомі тексти, почув їх як сказані саме йому і про нього. Він вражений думкою, що Христос на хресті всіх простив, «не тільки тих, які тоді напоїли його оцтом з жовчю, а й тих, які і після, ось тепер і надалі, на віки віків будуть підносити до Його губ оцет, змішаний з жовчю ... »Думка про те, що і він, з усією його життям прощений Христом з хреста, не приносить йому полегшення. Запалена совість Іудушка, як і совість Іуди Іскаріота, не дозволяє йому прийняти прощення і призводить його до загибелі. І адже, дійсно, як важливо буває повірити в Божественну милість, перед обличчям знищує почуття провини.

І адже, дійсно, як важливо буває повірити в Божественну милість, перед обличчям знищує почуття провини

каяття Іуди

У минулому році мій семирічний син після служби пристрасних Євангелій задав мені несподіваний питання:

- Що сказав Христос Іуді, коли спустився в пекло?

- Думаю, це таємниця двох, - відповів я, - таємниця їх зустрічі: учня, не переніс власного зради, і Вчителя, відданого, але опинився вірним до смерті і, по слову апостола Павла, «померлого за всіх».

- І в Юдеї?

- Так, і за нього теж.

І ось Господь вмирає на хресті. Дослідники відзначають, що, описуючи пристрасті, євангелісти використовують цитати з псалмів плачів: 21, 40, 41, 42, 68. Всі ми знаємо, що одними з останніх слів, які вимовляє Христос, є рядки 21 псалма: «Боже мій, Боже мій , чому Ти мене покинув? »Слова страшні і малозрозумілі. Слова, які на думку Н.А. Бердяєва, показують правоту і істинність Євангелія.

У православному богослов'ї є однозначна впевненість в тому, що суб'єкт у Христі один - Бог-Слово, що стало Людиною. Але ж Він, як Син, не може бути залишений Батьком, якому Він «единосущен» і, від якого «народжений перше всіх віків». Тут, в цьому вигуку, звичайно, таємниця, до кінця абсолютно нерозв'язна. І все ж важливість цих слів складно переоцінити, адже вони ще і ще раз підкреслюють повноту людства у Христі. Він не тільки Син Божий, але одночасно і Син людський. Він розділяє зі мною не тільки моє тіло, яке має потребу в їжі і відпочинку, але і таємничим чином моє почуття самотності і богооставленности. На думку святителя Афанасія Великого, «це відбувається і йдеться Їм як людиною», щоб увійшовши в цей досвід, зробити людину вільною від нього. І коли через дві тисячі років мені здається, що Бога немає поруч, я повинен пам'ятати, що Христос і в цьому страшному досвіді незбагненним чином виявляється разом зі мною.

Якось в одній статті я прочитав дивну історію. Сім'я лікаря, що займається дослідженнями прокази, жила разом з прокаженими на закритій території. Одного разу його дочка сиділа на лавці і читала книгу. Раптом вона побачила людей, які стежили за нею з-за паркану. Це були люди, охочі подивитися на прокаженого, як дивляться на дивовижне тварина в цирку. Усвідомивши це, вона кинулася на них, зображуючи із себе прокажену, імітуючи їх рухи. У цей момент вона згадала Христа, який, будучи здоровий, розділив з хворими їх доля, щоб звільнити і зцілити їх.

Коли люди, обурюючись злом світу, запитують: «Де ж ваш Бог?», - я думаю про дві речі.

По-перше, розмова Бога з Іовом в передостанній главі Книги Іова. Говорячи про боротьбу зі злом, Бог запитує: «Хто вийде Мене, щоб Мені віддати йому?» І адже, дійсно, хто випередить Бога в цій боротьбі? Хто зобов'яже Його перемогою над злом? Він на передовій, а ми в порівнянні з Ним в глибокому тилу ... Особливо це стає очевидним саме в Страсну П'ятницю.

По-друге, я згадую ікону, яку побачили мною в одному з фільмів. Зображуючи дуже жорстоких людей, режисер одночасно з заключними титрами показує їх фотографії зі звичайного життя: школярі, лікарі, пенсіонери. Далі ми бачимо (вже в іконографічному стилі) руку, яка тримає їх душі. Вона виходить з трону, до якого звернені в молитві Богородиця і Іоанн Предтеча. Але трон виявляється порожній, на ньому лежать лише одягу і книга, а за ним Голгофа і хрест.

Бог помер, щоб перемогти злобу синів людських, подолати «ненависну ворожнечу світу цього».

Але якщо Петро засоромився своєї зради, чому ж він не повернувся?
Чому не сказав, що це дійсно він?
Може бути, і плакав він потім не стільки через зраду, скільки через спогади про неможливість впоратися з власним легкодухістю?
Кого з нас, хто слухає цю розповідь сьогодні, не хвилюють питання природи покаяння і неможливості стерти з пам'яті деякі вчинки минулих років?
Свідок численних чудес Христа, прощає гріхи іншим, чому ж він не повірив, що може бути прощений сам?
Юда шкодує про вчинок, але не переживає внутрішнього переродження?
І в Юдеї?
68. Всі ми знаємо, що одними з останніх слів, які вимовляє Христос, є рядки 21 псалма: «Боже мій, Боже мій , чому Ти мене покинув?
Коли люди, обурюючись злом світу, запитують: «Де ж ваш Бог?
Говорячи про боротьбу зі злом, Бог запитує: «Хто вийде Мене, щоб Мені віддати йому?