Тихий світ Марії Магдалини

І вона падає ниць перед Ним: Учителю Він живий! .. Тепер вона б доторкнулася до Нього, до Його ніг, вона поцілувала б Його пречисті ноги, але Господь її зупиняє: Час не прийшов ...

Слово на всеношної в храмі святителя Миколая, що в Хамовниках (Москва), в суботу 25 травня 1968 року.

Христос Воскресе! Христос Воскресе! Христос Воскресе!

І вона падає ниць перед Ним: Учителю  Він живий

Митрополит Антоній Сурожський

Ось з цією радістю про воскресіння Христове дружини-мироносиці рано-рано вранці покинули труну, в якому було покладено Ісус. Що ж робить Марія Магдалина у цього труни кілька годин по тому в сльозах, в горі? Як вона, вранці ще Осія звісткою про Воскресіння Господнє, тепер в плачі належить цьому самому труні? Що сталося з нею?

Сталося те, що, почувши рано вранці звістку про Воскресіння Христове, вона її сприйняла як перемогу Господню над смертю, як торжество Боже, а разом з цим, як остаточну розлуку з Господом своїм. Тоді ангели сповістили дружинам про воскресіння, але Самого Христа вони не побачили. І ось вона повернулася; повернулася, занурена в власне горе, забувши за своїм власним горем і про Воскресіння Господнє, і про перемогу Божої, тільки оповита темрявою цього ніби непоправного нещастя, що, правда, воскрес Господь, але ніколи, ніколи вже їй не бачити Його, ніколи не чути їй Його власного голосу, ніколи не бути Йому в середовищі тих, що полюбили Його учнів, для яких Христос був - саме життя.

І ось, занурена в горі серед цієї слави, оповита темрявою серед цього сяйва Воскресіння Господнього, вона - у труни. І вона так занурена в своє горе, що не бачить вона ангелів, які вранці вже сповістили їй і іншим про Воскресіння Христове, вона бачить тільки горе своє непереборне, безнадійна. Вона бачить труну - і не знаходить в ньому тріумфуючого свідоцтва про Воскресіння і про перемогу, вона бачить в ньому поразки - НЕ Боже, своє. Оповита вона темрявою власного горя.

Хіба не буває часто з нами, коли помре близька, рідна людина, що в момент смерті торкнеться нашої душі крило віри, загориться в нашому серці впевненість про те, що життя живе, що смерть переможена, що любов не може бути підкорена ... А потім проходить іноді короткий час, і ми повертаємося до нарікання, до свого горя, на своє нещастя, і за ним власної, тільки що пережитої радості ми не вміємо більше відчути. Торжество перемоги заглушено нашим горем. Так і в цьому оповіданні: Марія Магдалина не бачить. Чи не бачить світла, не бачить ангелів, що не чує перемоги, бачить тільки труну, і до того ж труну особливо страшний, тому що цей гріб порожній. Навіть не можна поплакати над улюбленим тілом, навіть не можна побути з Тим, Хто тепер помер, але Який хоч плоттю Своєю ще серед людей. Немає цієї плоті ...

І ангел Господній, намагаючись порушити її, привести її до тями власного досвіду Воскресіння, звертається до неї з питанням: Що ти плачеш, жінка? Кого ти тут шукаєш? Але і тут вона не впізнає його голосу, не піднімає на нього очей; вона тільки відповідає: «Взяли Господа мого, і не знаю, куди поклали Його». І сказавши ці слова, вона від ангела-благовісника, від потішив, від радості своєї відвертається: чи не споглянув би на нього! Навіщо з ним говорити, що він може зробити для мого горя ?. .

Знову скажу: хіба не це буває часто, коли помре дорога нам людина, і хто-небудь близький, рідний, живий свідок нашого власного досвіду перемоги Божої і Воскресіння Господнього нам хоче нагадати про те і тихо говорить: «Що ти плачеш? Про що? Що з тобою? »І ми відповідаємо:« Помер! Помер ... померла моя любов ... »- і відвертаємося:« Відійди геть з твоїм розрадою, з твоїми теплими словами. Я хочу плакати, я хочу горе своє до кінця пережити, чашу свою хочу випити до кінця »...

Відвернувшись від благовісника-ангела, вона опиняється віч-на-віч з воскреслим Господом. Але і Його вона не бачить. Вона зайнята своїм плачем, своїм горем; вона не дивиться на Нього. І тоді Він теж запитує, тими ж словами: Що ти плачеш, жінка, кого шукаєш ти тут? Навіть тут вона не отямилася. Навіть тут вона, думаючи, що це садівник, відповідає: Куди ти Його справ? Куди ти поклав це тіло, все, що тепер у мене залишилося від вічного життя? (Чи не так ми часто чинимо?) І тоді Христос говорить їй одне слово: «Марія!» Називає її по імені.

Скільки разів вона чула цей же голос, це ж ім'я на Божественних і життєдайних устах Скільки разів вона чула цей же голос, це ж ім'я на Божественних і життєдайних устах. І це слово, це ім'я, яке ніхто на світі не може для кожного з нас вимовити так, як єдиний, кого ми любимо більше всіх, єдина, кого ми любимо більше всіх, - це слово доноситься до її серця, відгукується воно в її серці ; і тут вона більше не дивиться ні на Того, Хто говорив, ні на ангелів, ні на труну. Зустріч відбулася в глибинах серця, ожилого від цього слова життєдайного. Вона названа по імені так, як ніхто на світі її не називав. Це слово говорили багато, але так воно ніколи не звучало, як коли Христос його вимовляв.

І вона падає ниць перед Ним: Учителю Він живий! .. Тепер вона б доторкнулася до Нього, до Його ніг, вона поцілувала б Його пречисті ноги, але Господь її зупиняє: Час не прийшов ...

Слова Його таємничі; слова Його часто більш таємничі, ніж нам здається. Єдине, що ясно в них, це: Чи не торкайся Мене, не настав час тобі і Мені. Але йди, йди ти, перша, яка побачила, бо зуміла серцем почути те, що очі не можуть показати. Іди, і звести іншим, що ти бачила воскреслого Господа.

І вона йде, і вона проносить цю звістку переможно, тріумфально; і цю звістку від неї сприймають учні - і поспішають, поспішають до цього труні - всередину серця, всередину досвіду; і тут починається для них нове.

Скільки разів нам доведеться в житті - і по відношенню до Христа, і по відношенню до самих рідним і близьким і дорогим - випробувати цей же самий. Коли торкнеться нас горе, перечитай це місце, вдумаймось в нього знову. Це одне з найбільш звитяжних свідоцтв про Воскресіння Господнє, які пробиваються через морок, через темряву, пробиваються через горе, пробиваються через все, при одному тільки умови: що серцем ми вміємо слухати і зуміємо почути, що воскрес Господь. Тому що і тепер Він нас кличе ім'ям Марія! .. Кожного з нас цим ім'ям, тому що тепер по відношенню до Нього минув час метушні, настав час споглядання, образ якого - саме Марія, за свідченням Євангелія Господнього.

Радіймо про Воскресіння Господнє і не будемо боятися. Світло Христове, який так тріумфально, так сліпуче осявав нас в пасхальну ніч, тепер перетворився в той тихий світло, про який ми співаємо на всеношної: Світе ясний святої слави Небесного Отця, Святого, Блаженного - Ти, Ісус Христос. Амінь!

Що ж робить Марія Магдалина у цього труни кілька годин по тому в сльозах, в горі?
Як вона, вранці ще Осія звісткою про Воскресіння Господнє, тепер в плачі належить цьому самому труні?
Що сталося з нею?
Кого ти тут шукаєш?
Навіщо з ним говорити, що він може зробити для мого горя ?
Про що?
Що з тобою?
Куди ти поклав це тіло, все, що тепер у мене залишилося від вічного життя?
Чи не так ми часто чинимо?