Тиждень Хрестопоклонну: історія, зміст, співи

  1. Історія
  2. сенс
  3. Служба тижні Хрестопоклонну
  4. Проповіді та статті на тижні Хрестопоклонну

«Про Розп'яття». Фото Михайла Моісеєва

Зміст статті

Історія

Весняне святкування в честь Хреста Господнього з'явилося майже чотирнадцять століть назад. В ході ірано-візантійської війни в 614 році перський цар Хосров II осадив і взяв Єрусалим, забравши в полон єрусалимського патріарха Захарію і захопивши Древо Животворящого Хреста, знайдене колись рівноапостольної Оленою. У 626 році Хосров в союзі з аварами і слов'янами ледь не захопив Константинополь. Чудовим заступництвом Матері Божої столичне місто був позбавлений від навали, а потім хід війни змінився, і в кінці кінців візантійський імператор Іраклій I святкував переможний закінчення 26-річної війни.

Імовірно 6 березня 631 року Животворящий Хрест повернувся в Єрусалим. Імператор власноручно вніс його в місто, а визволення з полону патріарх Захарія радісно йшов поруч. З тих пір в Єрусалимі стали святкувати річницю повернення Животворящого Хреста.

Треба сказати, що в ту пору тривалість і строгість Великого посту ще обговорювалися, а порядок великопісних служб тільки формувався. Коли з'явився звичай переносити свята, які трапляються у Великому посту, з будніх днів на суботи та неділі (щоб не порушувати суворий настрій будніх днів), тоді свято в честь Хреста також змістився і поступово закріпився за третім неділею посту.

Якраз з середини поста починалася інтенсивна підготовка тих оголошених, які збиралися хреститися вже на Великдень цього року. І виявилося дуже доречним починати таку підготовку з поклоніння Хресту. Починаючи з наступної середи на кожній Передосвячених Літургії після єктенії за оголошених буде ще одна єктенія - про «готуються до освіти» - як раз в пам'ять про тих, хто старанно готувався і збирався незабаром хреститися.

Згодом чисто єрусалимський свято повернення Хреста став не таким вже актуальним для всього християнського світу, і свято на честь Хреста придбав більш глобальне звучання і більш прикладне значення: як спогад і допомогу в середині самого суворого і важкого з постів.

Як відомо, цей Хрест, як і багато інших християнські святині, пропав за часів хрестоносців, в ХIII ст., Хоча його частки до сих пір можна бачити в багатьох ковчежці. Але загубленим виявився і початковий сенс великопостного поклоніння Хресту, адже зараз навіть дитяче хрещення у нас, на жаль, рідко пов'язується з оголошенням і з особистим сповіданням віри. Тому поступово в Церкві стали переосмислювати традиційний порядок проведення Великого посту в більш "спиритуализировалась" ключі. І при цьому стали, втім, не без підстави, часто думати про те, що Хрестопоклонну - це саме переполовення, середина поста, коли пост посилюється і кожен хоче отримати розраду і зміцнення у вірі через поклоніння святому Древу або його образу, будь-який його іконі.

І при цьому стали, втім, не без підстави, часто думати про те, що Хрестопоклонну - це саме переполовення, середина поста, коли пост посилюється і кожен хоче отримати розраду і зміцнення у вірі через поклоніння святому Древу або його образу, будь-який його іконі

сенс

Хрест виноситься віруючим для того, щоб нагадуванням про страждання і смерть Господа надихнути і зміцнити тих, хто поститься до продовження подвигу посту.

Неділя 3-тя Великого посту. Хрестопоклонну. Мк., 37 зач., VIII, 34 - IX, 1.

І Він покликав народ із Своїми учнями, сказав їм: хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною. Бо хто хоче спасти свою душу, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене і Євангелія, той спасе її. Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою? Бо хто буде Мене та Моєї науки соромитися в роді цім перелюбнім і грішному, того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Отця свого з святими ангелами. І сказав їм: Поправді кажу вам, що деякі з тут-які не зазнають смерті, не побачать Царства Божого, що прийшло в силі.

Свята Церква порівнює Хрест з райським деревом життя. За тлумаченням Церкви, хрест також подібний древа, покладеному Мойсеєм серед гірких вод Мари, для втіхи єврейського народу під час сорокарічного мандри в пустелі. Хрест порівнюється і з сенноліственним древом, під тінню якого зупиняються для відпочинку стомлені подорожні, ведені в обітовану землю вічного спадщини.

Архієпископ Аверкій (Таушев):

"Глибокий сенс полягає в цьому надзвичайно повчальному для нас, віруючих, статутному звичаї св. Церкви. Якщо ми сумлінно пропостілісь всю першу половину Великого поста , Тобто: скоромної їжі зовсім не куштували, намагалися їсти менше і рідше, в різного роду задоволеннях і розвагах собі відмовляли, чесно боролися зі своїми гріховними схильностями і звичками, ми не могли не відчути деякого перевтоми і навіть занепаду сил від незвичайного напруження волі і тілесного ослаблення. І коли подумаємо, що пройшла ще тільки половина поста, у декого мимоволі може вирватися подих малодушно ропотлівості: «Тяжко! не по силам мені це! Коли ж кінець ?! »

І ось, щоб підбадьорити нас і зміцнити нашу волю і дух до подальшого постування, св. Церква влаштовує нам духовну розраду - виносить для загального урочистого поклоніння Хрест Господній.

«Вам важко - ви нарікаєте», як би так говорить вона нам цим: «А як було Господу страждати за вас, терплячи невимовні муки на цьому хресті? Або ви думаєте, що страждання Його були менше ваших? Однак Він все зазнав, щоб врятувати вас. Він терпів заради вас, - потерпіть ж і ви заради Нього і в ім'я Його! Тим більше що це терпіння ваше не йому і нікому іншому, а саме вам і тільки вам потрібно і рятівною. Згадайте про Його велику любов до вас, яку явив Він, добровільно віддавши Себе на розп'яття і поносний смерть, - і Підведіться духом! Любов Його і чудодійна сила хрещена підтримає вас і допоможе вам до кінця зробити все терені подвигу пісного і приведе вас через безодню поста на превелику радість світлоносного свята Воскресіння ».

Любов Його і чудодійна сила хрещена підтримає вас і допоможе вам до кінця зробити все терені подвигу пісного і приведе вас через безодню поста на превелику радість світлоносного свята Воскресіння »

Іншими словами, ізносімий на середину храму для поклоніння Хрест Господній - це наше військовий прапор, яке виноситься, як і в звичайній мiрской лайки, на поле битви для того, щоб порушити в нас, воїнів Христових, бадьорість духу і безстрашно мужність для успішного продовження боротьби і остаточної перемоги над ворогами. Дивлячись на це славне прапор - знамення перемоги над дияволом, - ми мимоволі відчуваємо приплив нових, свіжих сил і надихаючий нас на продовження подвигу підйом духу. Все перенесені досі скорботи і труднощі як би забуваються, і ми, по слову Апостола, «задня забуваючи, в Предняя простягається» (Флп. 3:13), з ще більшою ретельністю починаємо прагнути до жаданої мети - перемозі над гріхом, перемоги над дияволом , заради досягнення «почесті небесного поклику Божого в Христі Ісусі» (Флп. 3:14), де очікує нас радість невимовна і нескінченна, обіцяна нам постраждалим за нас на Хресті Господом Спасителем.

3:14), де очікує нас радість невимовна і нескінченна, обіцяна нам постраждалим за нас на Хресті Господом Спасителем

Але Хрест Господній для нас - не тільки «прапор», але і «зброя непереможне», бо їм розгромлена владу диявола, як співає про це св. Церква: «Господи, зброю на диявола хрест Твій дав еси нам: тріпоче бо і трясеться, не стерпівши взіраті на силу його ...»

У повчанні (так зв. «Синаксар») Хрест Господній порівнюється з райським «древом життя», з тим древом, яке під час сорокарічного мандри обраного народу Божого по пустелі було вкладено в гіркі води Мари для їх втіхи, а також - з сенноліственним древом , під тінню якого знаходять відпочинок і підкріплення сил подорожні, ведені в обітовану землю вічного спадщини.

«Сраспінаемі нас заради Распеншемуся, заб'ємо тебе вся тілесні Уди в постех і молитвах і молитвах» - так волає до нас в ці дні поклоніння Хресту Господньому св. Церква, переконуючи нас бадьоро продовжувати подвиг святого посту, подумки споглядаючи на Розп'ятого за нас Господа.

Разом з тим, це винесення Хреста Господнього для поклоніння серед св. Чотиридесятниці нагадує віруючим про наближення великі дні спогади Страстей Христових і про Світле Святі Воскресіння Христового. При урочистій зустрічі переможного воєначальника звичайно передують йому його переможні знаки - емблеми і трофеї: так і тут - Пасхи Христової - урочистої ходи Переможця гріха, пекла і смерті, - передує знамення Його перемоги - Животворящий Хрест. Він жваво нагадує нам, що, якщо ми з Христом страждаємо, то з Ним і прославимося - якщо з Ним вмираємо, то з Ним і воскреснемо.

Таким чином, Тиждень Хрестопоклонну є як би передчуття серед поста очікує нас світлою пасхальної радості, чому, прославляючи Хрест Господній, ми одночасно оспівуємо і Його воскресіння , Коли триразово співаємо: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо».

Служба тижні Хрестопоклонну

В суботи ввечері на всеношній в центр храму урочисто виноситься Животворящий Хрест Господній - нагадування про наближення Страсного Седмиці і Пасхи Христової. Після цього священики і парафіяни храму здійснюють перед хрестом три поклони. При поклонінні Хресту Церква співає: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо». Це спів співається і на Літургії замість Трисвятого.

Св. Хрест залишається для поклоніння протягом тижня до п'ятниці, коли він перед Службою Божою вноситься назад у вівтар. Тому третя неділя і четверта седмиця Великого посту називаються «середохресними».

За Статутом належить робити чотири поклоніння на Хрестопоклонну тижня: в неділю, понеділок, середу і п'ятницю. У неділю буває поклоніння Хресту тільки на утрені (після винесення Хреста), в понеділок і середу воно відбувається на першій годині, а в п'ятницю «по відпусту годин».

Богослужбові тексти на честь Хреста дуже піднесені і красиві, вони рясніють противопоставлениями, алегоріями, художньої персоніфікацією.

Радуйся, живоносне Хресті, благочестя непереможна перемога,
двері райська, вірних утвердження, Церкви огорожу,
імже тля розорити і скасувати,
і поправоч смертна держава, і вознесохомся від землі
до небесних, зброя непереможне, бісів сопротівоборче,
славо мучеників, преподобних яко востаннє добриво,
притулок порятунку, даруючи світу велику милість.Радуйся, Хрест, носій життя!Непереможна перемога благочестя,
двері, що ведуть в рай,твердження віруючих і огорожа Церкви,Ти - Хрест, яким знищилося і зникло тління,і переможена влада смерті,
і ми піднеслися від землі до небес.Ти, Хрест - непереможна зброя, демонам, що воює проти,
слава мучеників,справжня окраса преподобних, гавань порятунку,
ти даруєш світові велику милість.

співи:

Тропар Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

Хор Стрітенського монастиря: Радуйся, Живоносне Kресте

Ще однією особливістю майбутньої недільної служби стане відсутність традиційного великопостного піснеспіви «Покаяння відкрий мені двері». Ми звикли вже, що в суботу ввечері після читання Євангелія в храмі гаситься світло і співають це покаянний піснеспів, однак сьогодні - особливий випадок. Вслухайтеся в Євангельське читання: воно буде не про воскресіння Христа, як буває зазвичай, а про Божу Матір. Тому замість покаянного співу буде також стихира на честь Матері Божої.

Проповіді та статті на тижні Хрестопоклонну

Св. Отці про Хрест Господній

Носіння хреста є скасування будь-якого гріха, звідки народжується любов, без якої не може бути носіння хреста (прп. Авва Ісайя, 59, 127).

... З явищем Хреста знищено всяке ідолослужіння, і хресним знаменням проганяється всяке бісівське мріяння ... (свт. Афанасій Великий, 1, 126).

... Хрестом стали очевидні для всіх справи богопізнання (свт. Афанасій Великий, 1, 126).

Хрест освятив всесвіт; він розсіяв темряву і повернув світло, він спожив оману; він зібрав народи від сходу і заходу, півночі і півдня, і з'єднав їх любов'ю в єдину Церкву, в єдину віру, в єдине хрещення (прп. Єфрем Сирин, 31, 357).

Цар поніс на Собі Хрест - цей ключ від райських дверей, і їм без відмови відкриває двері ці розбійникам і убивцям (прп. Єфрем Сирин, 33, 126).

Смерть переможена Хрестом, Адам повернутий в рай, вчинений спадкоємцем Царства, а диявол осоромлений (прп. Єфрем Сирин, 33, 476).

Деревом вбиті ми, древом і врятовані ... (прп. Єфрем Сирин, 34, 167).

... Хрест <Христов> - для нас переможний вінець ... (прп. Єфрем Сирин, 34, 230).

Дивитися на хрест означає все життя свою поставити сьогодні як би мертвою і розп'яття для світу, перебувати нерухомим на будь-який гріх ... (свт. Григорій Ніський, 18, 360).

Славетний хрест справедливо назвати опорою і окрасою не тільки землі, але і неба, бо їм підтримана все створіння, коли премирними доставив він радість, а земним свободу, і поєднував роз'єднане (прп. Ісидор Пелусіот, 61, 421).

Якщо часто чола свої та серце запам'ятовував знаменням Владичнего хреста, то з трепетом втікатимуть перед тобою демони ... (прп. Ніл Синайський, 73, 163).

Є два способи зійти на хрест: один - розп'яття тіла; а інший - входження в споглядання; перший буває наслідком звільнення від пристрастей, а другий наслідком дійсності справ духу (прп. Ісаак Сирин, 58, 366).

... Коли заб'ємо тебе пристрасті, знищимо похоті і мудрування плоті подчиним духу, тоді тільки беремо на себе хрест і підемо Христу (свт. Феодор Едеський, 91, 350-351).

Дивлячись на хрест, тримай в думці, що це є прапор нашого духовного воювання, в якому прихована всепобедітельная сила, і що якщо віддалений від нього, то відданий будеш в руки ворогів своїх, а якщо будеш стояти під ним, то досягнеш неба і внідешь в нього в преславне торжестві (прп. Никодим Святогорець, 70, 95).

Взяти хрест свій - значить доблественно зазнавати тяжкий невидимий працю, невидиме ловлення і мучеництво, заради Євангелія, при боротьбі з власними пристрастями, з живуть всередині нас гріхом, з духами злоби, які з люттю повстануть проти нас ... коли ми намірилися скинути з себе ярмо гріха і підкоритися ярму Христовому (свт. Ігнатій Брянчанінов, 41, 92).

Немає іншого ключа, який би відкривав ворота в Царство Боже, крім Хреста Христового (Ігнатій Брянчанінов, 42, 291).

Поза Хреста Христового немає християнського успіху (свт. Ігнатій Брянчанінов, 42, 357).

Коль велика і неописана милість Божа - Хрест Господній. У ньому вся наша надія (свт. Феофан, Затв. Вишенський, 81, 65).

Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?
Або що дасть людина взамін за душу свою?
Коли ж кінець ?
«Вам важко - ви нарікаєте», як би так говорить вона нам цим: «А як було Господу страждати за вас, терплячи невимовні муки на цьому хресті?
Або ви думаєте, що страждання Його були менше ваших?