Уявлення про Бога в буддизмі

  1. Ключові особливості поняття Бога-Абсолюту
  2. Брахма та інші божества, що згадуються в Тапітака
  3. значення Татхагатагарбха

На питання про те, чи є бог в буддизмі, існує двозначний відповідь. Різні школи цього філософського вчення трактують це поняття з деякими відмінностями. Сам же Будда всіляко відкидав ідею про існування Бога-творця, яким був створений світ і все живе в ньому. Майстри буддійської медитації взагалі розглядають віру в Бога як то, що заважає на шляху досягнення нірвани. На питання про те, чи є бог в буддизмі, існує двозначний відповідь

Чи є Бог в буддизмі? Відповідь читайте нижче

Ключові особливості поняття Бога-Абсолюту

Не можна сказати, що буддизм - релігія без Бога, хоч і заперечує його як такого. Проблему варто розглядати набагато ширше:

  1. В вченні буддизму присутні істоти, в деякому роді наближені до божествам (деви), але не в такому сенсі, як божества західних релігій. Вони точно так само, як і люди, страждають, перероджуючись в «колесі сансари». Будда розуміється найбільш мудрий серед божеств, «учитель богів».
  2. У різних школах буддизму є поняття, що ототожнюються з Богом - єдина природа Будди або Татхагатагарбха.

Бог в буддизмі називається різними іменами:

  • Творець або першопричина (причина появи світу і все в ньому). Розумом не можна осягнути першопричину. Якщо виконувати «правильні» дії, то людина зможе сам дізнатися відповідь.
  • Брахман - «душа світу». Він незмінний, нескінченний, нерухомий. Його тісно пов'язують з поняттям атмана - «самість», «вищим Я», «духом». Тобто це духовна сутність, що усвідомлює після «пробудження» своє існування.
  • Абсолют - першооснова всього. Тотожні поняття - абсолютний розум, абсолютний дух, абсолютна свідомість і ін.

Поняття Бога ще іноді пов'язують з шануванням « трьох коштовностей »: Будди, вчення (дхарми), громади ченців (сангха). Щодо самого Будди дві школи буддизму мають свої уявлення. У Махаяне його розуміють як дхармакая, що стало в світ з благими цілями не в якості звичайної людини, а як вища істота. У тхераваде дотримуються того переконання, що Будда - це людина, що зуміла досягти нірвани власними зусиллями.

Мабуть, одна з найважливіших доктрин буддизму - доктрина особистості (анатмавада). Відповідно до неї, не існує поняття індивідуального і вічного «Я», також розглядається як душа (атман). Згідно з ученням буддизму, саме «Я» є причиною виникнення уподобань, потягів і пристрастей, а це - безперервні страждання, що породжуються сансаріческого існуванням.

Згідно з ученням буддизму, саме «Я» є причиною виникнення уподобань, потягів і пристрастей, а це - безперервні страждання, що породжуються сансаріческого існуванням

Буддизм в Гімалаях

Брахма та інші божества, що згадуються в Тапітака

Бодхисаттва

Творець всесвіту, тобто Брахма - один з богів, згаданих в Тапітака або Типитака (ранні буддійські тексти, написаних на мові палі).

Існує кілька світів і типів Брахм, але всі вони так само, як і люди, втягнуті в сансару, чому схильні до старіння і смерті.

У текстах ще згадуються інші боги буддизму: Лакшмі, Прітхві, Шива, Сарасваті, Вішну, Якши, Праджапати і інші. Але якщо в індуїзмі їх приймають дійсно як втілення вищого божества, то в буддизмі вони точно такі ж бранці сансари, як і люди.

Згідно з ученням Будди, боги в буддизмі існують в терзання між надлишком задоволень і постійного занепокоєння.

Згадаємо також поняття боддхісаттви (Бодхісаттва, бодхісатва). Його слід розуміти як істота з просвітленим свідомістю, того, хто досяг нірвани, але відмовився йти в неї заради порятунку всього живого від страждань і сансари.

значення Татхагатагарбха

Поняття Татхагатагарбха складається з двох слів. Татхагата означає «той, хто так пішов» або «той, хто так прийшов» (одне з імен Будди), а «гарбха» має носить два сенсу:

  1. Ембріон, зародок. Це означає, що стан Будди притаманне кожній живій істоті. Спочатку кожен наділений божественною природою і може стати Буддою. Така точка зору притаманна практично всім напрямкам Махаяни.
  2. Вмістилище, лоно. Відповідно до цієї точки зору, в кожній істоті дійсно є сутність, яка називається природою Будди. Але, всупереч раніше описаної теорії гарбха, проголошується, що всі живі істоти вже і є Будди. В рамках цього розуміння є дві точки зору. Тибетська гілка Махаяни дотримується поглядів, що для того, щоб стати Буддами, просто необхідно пробудити потенціал. Інший напрямок (наприклад, далекосхідний китайський буддизм) вважають, що природа Будди вже пробуджена і для цього нічого не потрібно робити.

статуя Будди

З усього вищесказаного випливає, що поняття Бога в буддизмі дуже суперечливо. Заперечуючи його існування, буддисти, проте, не можуть з точністю стверджувати, що Бога немає.

Виходячи зі складності цього питання, в різних школах буддизму і були сформовані різні думки щодо пошуку відповіді.

Чи є Бог в буддизмі?