одержимість

  1. Одержимість нечистю, симптоми одержимості
  2. Як дізнатися, що людина одержима?
  3. Одержимість бісами або психічне захворювання?
  4. Вичитку в православ'ї
  5. Вичитку в протестантизмі
  6. Як не дати вселитися бісу
  7. Чи можна купити вичитку?
  8. Бесноватость в Біблії
  9. Допомога одержимому
  10. Дитячі фантазії або одержимість?

Одержимість - що це? Чи існує таке поняття в православ'ї? Як допомогти одержимому?

Зміст статті

Одержимість нечистю, симптоми одержимості

Що таке одержимість?

Під цим терміном ховається безліч станів. Одне з них - те, коли людина перебуває під сильним впливом злих сил, духів, диявола. Інше - термін, який використовується в психіатрії. Люди можуть говорити про одержимість і в позитивному ключі - "він одержимий ідеєю допомогти людям". І все ж одержимість передбачає нездорове захоплення або ті моменти, коли людина не може контролювати себе. Одержимим потрібна допомога і часом участь Церкви. Про що б ми не говорили, - про психічне захворювання або про духовний стан, православні християни вірять в те, що Всесильний Господь здатний допомогти людині, який бореться з одержимістю.

Ще Біблія дає нам згадки про те, що деякі люди можуть бути одержимі злими духами. Тому християнам сумніватися в реальності існування одержимості не доводиться.

В "Діяннях Апостолів" (19, 13-16) є така розповідь: "Навіть деякі із мандрівних ворожбитів юдейських зачали над хто мав злих духів ім'я Господа Ісуса, кажучи: Заклинаємо вас Ісусом, Якого Павло проповідує. Це робили якісь сім синів юдейського первосвященика Скеви. Але злий дух сказав у відповідь: Ісуса знаю, і Павло мені відомий, а ви хто? - і кинувся на них чоловік, в якому був злий дух, і, здолавши їх, взяв над ними таку силу, що вони голі і побиті вибігли з того будинку ". Перед Ісусом Христом біси тремтіли, і в Його земного життя також були епізоди зцілення одержимих.

Як дізнатися, що людина одержима?

Немає певних "симптомів" або ознак одержимості. В Біблії згадки одержимості відносяться, скоріше, до епізодів, коли людину долали гріховні думки, з якими він ніяк не міг впоратися. Ми теж часто вживаємо в мові це слово, розповідаючи про те, що людина "одержимий ревнощами" або "одержимий злобою".

Якщо говорити про згадці подібних станів в Писанні, мова звичайно йшла про подібність епілептичного нападу, втрати дару мови або незвичайного поведінки, хуления святих. Але, якщо Біблія - ​​богонатхненний текст, то до інших повідомленнями про одержимість варто ставитися критично. Мало хто знає, що стан "одержимості" згадується і в психіатрії. Одержимість навіть має код по МКБ. Те, що одержимість частіше зустрічалася в літературі і свідченнях давнину, до речі, говорить про те, що психіатрія, як наука в медицині, тоді практично не існувала або була, скоріше, каральної, ніж спрямованої на допомогу людям. За часів інквізиції багато хто постраждав внаслідок того, що одержимими порахували психічно хворих людей.

Читайте також - Вичитку біснуватих?

Читайте також -   Вичитку біснуватих

Одержимість бісами або психічне захворювання?

Як відрізнити одержимість від психічного захворювання? Може бути, людина не одержимий? Чому "вичитку" і сеанси екзорцизму допомагають, якщо одержимість - наслідок психічного розладу?

Пункт F44.3 «Транс і одержимість» описує те, що багато хто може сприйняти як одержимість бісами. Проте у багатьох випадках мова йде про тяжкий психічний розлад, яке вимагає допомоги психіатра. Звичайно, звернення до Церкви і зцілення по молитвах до Господа трапляється, але, людина не може брати на себе відповідальність і позбавляти близького кваліфікованої допомоги, якщо на його думку людина одержима. У разі, якщо ви підозрюєте у кого-небудь одержимість, покажіть його психіатра. Раніше лікарі називали одержимість "какоденоманія". Люди, які страждають цим розладом нерідко, насправді, хворіли на шизофренію. Через роздвоєння особистості вони вважали, що одна з них особистостей - це демон. Подібними розладами часто страждають люди з нарциссическими нахилами.

Відомі випадки, коли люди імітували одержимість, щоб привернути до себе увагу. Їм також потрібно допомога психіатра. Зараз марення одержимості зустрічається нечасто, тому що в суспільстві не прийнято, як в середні віки, списувати будь-який стан, в якому у людини спостерігається розлад особистості, на одержимість.

У разі, коли людині з захворюванням "одержимість" допомагали в Церкві лікарі не раз говорили про "ефект плацебо" та самонавіювання.

Вичитку в православ'ї

Православна Церква, як правило, не проводить спеціальних обрядів для тих, хто страждає від одержимості. Це можливо за особливим дозволом від правлячого архієрея. У свою чергу, в католицькій Церкві існує обряд екзорцизму. Про це існує чимало художніх фільмів і літератури.

У православ'ї "вичитку" - скоріше, рідкість. У Троїце-Сергієвій Лаврі вичитку проводить отець Герман (Чесноков). Вичитку - спеціальний чин, який читається з метою допомогти людям, у відношенні яких доказова медицина безсила. Віруючі звертаються за допомогою до Господа. Вичитку не варто ніяких грошей, тому віруючі можуть звертатися за допомогою. І, все ж, в першу чергу слід виключити психічні захворювання. Межі між патологією і втручанням надприродного провести у випадку з одержимістю непросто. Робити це повинен фахівець. Якщо ви побоюєтеся, що лікар, хто не вірує в Бога, може пропустити стан одержимості, то поспішаємо вас втішити - багато психіатри - релігійні люди і одночасно з лікарем можна звернутися за духовною допомогою до Церкви.

Священик, який бачить, що у людини симптоми епілепсії, які можна прийняти за одержимість, в першу чергу, направляє людину до епілептології, а не на вичитку.

Вичитку в протестантизмі

Цікаво, що традиційні протестанти (лютерани) не проводять ніяких обрядів для людей, які страждають одержимістю. Праведне життя і молитви - це той засіб, які протестанти пропонують одержимим злими силами.

У християнстві не сформувалося єдиного ставлення до одержимості, так як багато хто з тих, хто нібито їй страждав, насправді, були жертвами психічного захворювання, вдавали, щоб отримати славу. Деякі також вважають, що Господь допускає одержимість не випадково. Коли люди бачать незвичайні і надприродні речі, які чинить через зло, вони можуть задуматися про звернення до Бога і про те, що реально не тільки тіло, а й душа. Фізичний і душевний стан людей може прямо залежати від того, яке життя він веде.

На жаль, численні приклади показують, що праведне життя - не є гарантією як душевного, так і фізичного здоров'я. Але, християни не повинні будувати своє життя в очікуванні нагороди на землі. Ісус Христос переміг світ, тому ми шукаємо нагороди на Небесах.

Як не дати вселитися бісу

Чи існують конкретні рекомендації про те, що робити, щоб не вселився біс? Чи можливо, що одержимість - наслідок кривду життя? Чи допомагає від одержимості Причастя?

Не існує рекомендацій і алгоритмів, виконавши які можна точно знати, що біс НЕ вселиться в людину. Церква допускає і проводить освячення житла, засобів пересування, але християнська віра не передбачає ритуалів або обрядів, які надійно захищають від одержимості. Це не більше, ніж марновірство. Особливо обережно слід ставитися до пропозицій врятувати від одержимості на комерційній основі. Численні священики пропонують амулети і обереги від пристріту або злих духів не мають ніякого відношення Церкви. Бог дав нам свою благодать безкоштовно.

Бог дав нам свою благодать безкоштовно

Чи можна купити вичитку?

У Троїце-Сергієвій Лаврі завжди вдячні паломникам за посильну пожертву, але "вичитку" не має певної вартості і немає чинів, які за гроші виганяють бісів з людини.

Згідно повчанням батьків Церкви злому духові складно увійти туди, де перебуває Святий Дух. Люди ставали відкриті до злу, коли їх душі були одержимі гріхом, дурними помислами. Так Юда зрадив Христа, одержимий жадобою. Звичайно, не буває безгрішних людей, але треба намагатися, щоб гріх не заволодів душею людини, не витиснув присутності в людині Божественного початку. Адже ми були створені за образом і подобою Небесного Отця.

Якщо християнин живе церковним життям, сповідається і Причащається, щиро хоче жити по Заповіту Христа, йому не слід побоюватися того, що він стане страждати від одержимості. Не слід звертати увагу і на дурні забобони, які вказують на можливість пристріту, застерігають від контакту з чорними кішками і жінками, які несуть порожні відра. Злі духи безсилі перед Христом, на що прямо вказує Його перемога над смертю і пеклом.

Бесноватость в Біблії

Згадувалося чи одержимість бісами в Біблії? Чи говорить Біблія безпосередньо про те, що одержимість дійсно існує і, наскільки небезпечний вона представляє? Чи варто віруючим побоюватися одержимості і, чи здатні злі духи вселити свою волю всьому народові?

В Біблії зустрічаються згадки про те, що злі сили шукають собі жертв. Апостол Павло говорить "Ваш супротивник диявол ходить, як ричить лев, шукаючи, кого поглинути", при цьому ми знаємо, що Бог сильніший диявола і Ісус зціляв одержимих.

У книзі Іова диявол дійсно заподіяв шкоду людині, але по допущенню від Господа. Все, що робить Господь, Він робить на благо людині.

В Дан. 10:13 ми бачимо також свідоцтва про те, що одержимість може поширюватися не тільки на одну людину, а й на цілий народ. Багато хто вважає, що історія нацизму в Німеччині може служити таким прикладом.

Описи одержимості ми можемо зустріти відразу в декількох місцях Писання: (Матв. 4:24; 8:16, 28, 33; 9:32; 12:22; 15:22; Марк 1:32; 5: 15-16, 18 ; Іоан. 10:21)

Допомога одержимому

Що ж робити, якщо нам здається, що людина одержима? Викликати швидку психіатричну допомогу, молитися, звертатися до екзорцистів з інших конфесій або шукати старців, які проводять вичитку?

Якщо ви вважаєте, що у близької людини є ознаки одержимості, в першу чергу покажіть його лікареві. Іноді люди починають вести себе нетипово або агресивно через психічних захворювань або органічних уражень головного мозку. Це не скасовує можливості попросити молитовну і духовну допомогу в Церкві, так як Господь зцілює людини від будь-яких недуг, якщо це - саме те, що потрібно для спасіння душі. Порадьтеся зі своїм духівником або зі священиком, якому ви довіряєте.

Дитячі фантазії або одержимість?

Читайте також - Якщо ваша дитина бачить ангелів

З особливою увагою слід ставитися до стану маленьких дітей. Їх фантазії легко переплутати як з психічним захворюванням, так і з одержимістю, маючи хибні уявлення про це поняття. Якщо дитина говорить про те, що бачить ангелів або боїться нічних кошмарів, краще показати його дитячого психіатра і надалі задуматися про роботу з психологом.

Якщо дитина говорить про те, що бачить ангелів або боїться нічних кошмарів, краще показати його дитячого психіатра і надалі задуматися про роботу з психологом

Помилковим є твердження, що немовлята кричать, "тому що він не хрещені", "на них лихий очей" і.т.д. Таїнство Хрещення - це обіцянка слідувати за Христом. Ні Хрещення, ні Причастя не є "засобами від одержимості", при цьому, безсумнівно, Господь захищає і не дає силам зла нашкодити душі людини, яка щиро вірить в Бога і намагається жити на задовільному рівні і праведне життя.

Головне, не відчувати перед одержимістю і людьми, які страждають їй забобонний страх. Художні фільми на тему одержимості вселяють страх, але це часто всього лише художній вимисел. Незважаючи на те, що багато засновані на реальних подіях. Можливо, їм просто потрібна кваліфікована допомога, молитва про їх здоров'ї, звернення до Бога з проханням зцілити їх від важкої недуги. Для Господа немає нічого неможливого.

Для Господа немає нічого неможливого

Читати також про одержимість на Правміре:

Відео про одержимість:

Одержимість бісами або психічне захворювання?
Одержимість - що це?
Чи існує таке поняття в православ'ї?
Як допомогти одержимому?
Але злий дух сказав у відповідь: Ісуса знаю, і Павло мені відомий, а ви хто?
Як дізнатися, що людина одержима?
Одержимість бісами або психічне захворювання?
Як відрізнити одержимість від психічного захворювання?
Може бути, людина не одержимий?
Чому "вичитку" і сеанси екзорцизму допомагають, якщо одержимість - наслідок психічного розладу?