похорон

  1. Що таке смерть в православ'ї?
  2. Походження і мета похорону в православ'ї
  3. Основні правила проведення похорону в православ'ї
  4. підготовка похорону
  5. Пам'ять про померлого і згадка його в життя

Похорон - важкий момент вибачення і останню путь. Душа людини вже вирушила на зустріч з Богом. Близьким належить прощання. Як християнину осягнути догляд дорогої людини?

Зміст статті

Похорон - важке випробування для близьких людини, який пішов з життя земного в життя вічне. Як організувати похорон? Як осягнути догляд близького?

Що таке смерть в православ'ї?

"Кажу вам таємницю: не всі ми помремо, але всі змінимося", - говорив апостол Павло, учень Христа, в посланні до Коринтян. Для християнина смерть завжди означає - зміна. Душа людини розлучається з тілом. На відміну від тіла душа не була створена для загибелі, вона вічна. І, якщо при житті людина всім серцем прагнув до зустрічі з Богом, Бог обіцяє йому порятунок через хресну жертву Ісуса Христа.

Ми вважаємо, що Господь переміг смерть, але смерть і похорон все одно залишаються важким етапом для тих, хто проводив свого близького до вічного життя. Похорон, останню путь людину, називають "шлях всієї землі". Ми просимо у Господа "Зі святими упокій, Христе, душу раба Твого", сподіваючись, що Господь прийме людини в свої обійми і простить йому земні гріхи.

Бог створив людину для безсмертя, але людина відкинув через гріхопадіння цей Божественний дар, тому тіло людино приречене на тління і смерть. Смерть прийшла в людини через гріх. Щоб врятувати людство, Бог послав у світ свого Сина - Господа нашого Ісуса Христа, Який переміг страждання і смерть і відкрив нам шлях до Царства Небесного. У нас є надія на вічне життя з Богом, а смерть - лише початок вічного життя.

Християнин за життя повинен завжди пам'ятати про майбутню кончину, це допомагає уникнути пристрастей за життя. Бувало, що монахи зберігали в своїй келії труну або кришку від труни. Чи не тому що вже за життя вони готувалися до похорону, це дивне сусідство нагадувало їм про те, що смерть неминуча, і вона може трапитися в будь-який час. Людина повинна бути завжди готовий до зустрічі до Небесним Отцем.

Православні на похоронах не тільки засмучуються, хоча людське єство глибоко сумує, але скорбота мирив думкою про те, то Господь воскресить кожного з нас в судний день. Розлука в день похорону тимчасова. Ми можемо продовжувати молитися за покійного. Спілкування в земному житті припиняється, але, якщо людина був праведником, він також зможе молитися про нашу душу перед Престолом Всевишнього.

Читайте також - Поминання покійних - промені світла в похмуре царство мертвих

Читайте також -   Поминання покійних - промені світла в похмуре царство мертвих

Походження і мета похорону в православ'ї

Для загробного долі померлої людини не має ніякого значення, як пройдуть його похорон. Після розп'яття з поспішністю поховали навіть Самого Христа. Саме тому жінки-мироносиці поспішали віддати Йому почесті з ароматами на труну, не знаючи, що Господь Воскрес. Навіть, якщо людину не вдалося поховати, тому що він потонув в морі або пропав безвісти в горах, а потім стало відомо про його загибель, це не буде впливати на його посмертну долю в Царство Небесне.

Але для близьких людини похорон мають значення, щоб гідно і по-християнськи прийняти його кончину, попрощатися з ним, тому атрибути похорону важливі для тих, хто поки залишився в земному житті, буде пам'ятати і молитися про людину.

Звичаї ховати людини збереглися ще з часів язичництва, після прийняття християнства, з часів Київської Русі, похорони здобули нового змісту і обряди, пов'язані з похоронами стали мати християнську символіку. Труну з тілом покійного намагалися поховати. Хоча ставлення до кремації в православної Церкви довго було неоднозначним, в листопаді 2015 року було прийнято документ "Про християнському похованні померлих", де було сказано, що, хоч кремація і допустима, поховання в землі ближче до Біблійної традиції похорону, адже в Біблії йдеться саме про землю:

«Земля викине мертвих» (Іс. 26:19)

Проте Церква ставиться до кремації поблажливо і кремація не впливає на посмертну долю душі людини.

Основні правила проведення похорону в православ'ї

Існує безліч марновірств, які супроводжують обряд похорону. Наприклад, в труну до покійного часто кладуть його особисті речі, щоб він міг скористатися ними в новому житті. Насправді, в Біблії немає ніякого обітниці про те, що в прийдешньої вічного життя нам знадобляться предмети зі світу фізичного, тому залишати особисті вічні померлого людино у гробі під час похорону - не більше, ніж марновірство.

Кожен християнський обряд під час похорону - це символ чогось, який щось висловлює.

Кожен християнський обряд під час похорону - це символ чогось, який щось висловлює

підготовка похорону

Підготовку до похорону слід починати після мирських процедур - констатації смерті лікарем, огляду поліцією і.т.д. Зараз прийнято забирати тіло покійного в морг. Якщо тіло покійного до самих похорону родичі вирішують залишити вдома, щоб попрощатися, його спеціально готують: покійного прийнято обмивати теплою водою, одночасно читають "Трисвяте" в знак жертви за гріхи, які людина скоїла за життя. Це має лише символічне значення, тому що гріхи в фізичному сенсі не "змиваються" за допомогою води. Після обмивання тіло людини одягають в чистий одяг, кладуть на стіл і накривають саваном в знак обітниці чистоти, який людина давала Бога під час Хрещення. Перед покладанням у труну для похорону, тіло покійного і сам труну кроплять свяченою водою. У труну кладуть обличчям верх, а під голову кладуть подушку, набиту соломою. Очі покійного закривають, а руки складають хрестом. Праву руку кладуть поверх лівої.

Якщо покійний не носив натільний хрест, його теж слід одягнути. Потім на покійного кладуть похоронне покривало із зображенням хреста. Коли тіло покійного обмито і одягнено, читають канон "Послідування по виході душі від тіла", цей канон читається мирянином, якщо немає можливості запросити священика. Для читання канону мирянами існує спеціальний текст. У "Последования" винятковий лад.

Поки в будинку знаходиться тіло покійного, запалюється лампада або свічка. В руки покійному дають хрест, а на груди кладуть ікону. Чоловікам - образ Спасителя, жінкам - образ Пресвятої Богородиці. На лоб покійного покладають віночок, прообраз вінця Ісуса, передвістя Небесного вінця, який дається тим, хто жив по Заповідях Божих. Тіло - це храм для душі, тому у поховання тіла ставляться з повагою.

Думка про потойбічне зустрічі людини і Бога проходить через все чинопоследование відспівування покійного. Близько читають над труною Псалтир, потім труну ставлять в храмі ногами до вівтаря, по чотирьох сторонах труни запалюють свічки. Чин відспівування складається з пісень про земному шляху людини: вигнання з Раю, обітниця про те, що людина не перестає бути Образом і подобою Бога, по милості Господа Церква благає пробачити покійному його гріхи.

Після відспівування труну з тілом покійного переносять на кладовищі і опускають в могилу. Людина повертається в землю, щоб повстати з землі за покликом Господа. У ніг покійного ставиться хрест, як символ перемоги Христа над смертю.

Читайте також - Троїцька субота: розквіт, проростаючи, воскреснемо

Пам'ять про померлого і згадка його в життя

Родичі та близькі покійного поминають його відразу після похорону за поминальною трапезою. Одне з головних страв поминального столу - кутя: каша їх пшеничних зерен з родзинками або солодощами. Людину кладуть в землю, подібне до зерна, але він народжується для життя вічного. Мед, родзинки або інші солодощі - солодощі блаженства Царства Небесного. За часів перших християн в цей день милостиню і їжу роздавали потребуючим і голодним. Допускається і вживання алкоголю, але його доза повинна відповідати атмосфері скорботи і болю про втрату близької людини, а не радісного гучному святкового столу. У день похорону близькі людини сумують про розставання з ним в земному житті, не дивлячись на те, що ми віримо в життя вічне і воскресіння. "Поминки" або поминальна трапеза закінчуються, так само як і починаються, молитвою про душу покійного.

покійних поминають на третій, дев'ятий і сороковий день після кончини. Вважається, що протягом перших сорока днів після смерті, душа людини проходить "митарства", їй важко усвідомити гріхи свого земного життя. У цей час вирішується доля душі на Небесах. Незважаючи на те, що душа вже відокремлена від тіла і людина нічого не може змінити в уже доконаних події, він здатний покаятися в гріхах. Щоб допомогти пройти важкий шлях "митарств", весь цей час моляться за душу покійного.

У перший день читають "Канон молебний до Господа нашого Ісуса Христа і Пречистої Богородиці Матері Господні при розлученні душі від тіла всякого правовернаго". Після похорону можна замовити в церкві сорокоуст. Протягом сорока днів покійного будуть поминати за літургією. Можна замовити і панахиду, під час панахиди просять Господа про милість до душі покійного.

У деяких православних Церквах поминають і на двадцятий день. Філіп Солітарі, древній християнський богослов, що жив в XI столітті пояснював це так: апостоли просто розділили сорокаденний плач по покійному, який зазвичай відбувався в Старому Завіті. Третій день - тому що на третій день Христос воскрес із мертвих, дев'ятий - бо Христос являвся апостолам ще раз і сороковий день, коли Ісус Христос вознісся на Небеса до Отця.

Існують і спеціальні дні для поминання покійних: на Радоницю прийнято відвідувати могили близьких, здійснювати на них прибирання, молитися. Не існує ніяких обмежень, пов'язаних з келійною молитвою про померлих. Її можна здійснювати в будь-який час.

Церква молиться за спочилих, родичі можуть просити про спеціальні молитвах про покійних або молитися келійно.

Церква ніяк окремо не регламентує поводження з речами небіжчика. Необов'язково також мити підлогу або закривати дзеркала. Прикмети, пов'язані з фізичним світом, ніяк не пов'язані з християнськими похоронами. Це не більше ніж світські ритуали. Душі небіжчика від нас вимагається тільки молитва.

Якщо покійний вчинив гріх самогубства, то похорони проходять по-іншому. Відспівування не здійснюється. За винятком тих випадків, коли покійний страждав від психічного захворювання. Тоді родичі пишуть прохання на ім'я правлячого архієрея, можливо, буде потрібно додати довідку з психіатричного диспансеру. В такому випадку Церква може допустити заочне відспівування. Рішення залишається за правлячим архієреєм. Також можна звернутися, якщо немає впевненості в тому, що людина саме наклав на себе руки, а не загинув через власну необережність, наприклад, під час ДТП.

Незважаючи на те, що Церква не поминає тих, хто обрав відхід з життя добровільно, близькі людини, сподіваючись на милість Божу, можуть робити це вдома, в келійною молитві. Церква не забороняє молитися про душу людини в такому випадку.

Для християнина важливо - не забувати, що життя людини не закінчується разом з похоронами. Бог створював нас для життя вічного. Своїми молитвами ми можемо допомогти душі людини пройти посмертні митарства, просити Церква молитися за нього і наше молитовне спілкування з покійним не припиниться. У хвилини відчаю ми завжди можемо звернутися до Біблії, до священика, іноді близьким покійного після похорону може знадобитися допомога фахівця: психолога і психотерапевта. Так як нам все одно важко розлучитися з чоловіком в житті земному, адже душа усвідомлює смерть як щось протиприродне, противне Богу і людську природу, створеної за образом і подобою Божою.

Похорон. Читати інші матеріали по темі:

Відео про християнські похоронах:

Що таке смерть в православ'ї?
Як християнину осягнути догляд дорогої людини?
Як організувати похорон?
Як осягнути догляд близького?
Що таке смерть в православ'ї?