послання

Всечесні отці, боголюбиві ченці та черниці, улюблені у Христі брати і сестри Всечесні отці, боголюбиві ченці та черниці, улюблені у Христі брати і сестри!

Моя Богом дарована полтавська паства!

Всеблагий Господь, що не залишає людину на всіх шляхах його життя, знову привів нас до початку Великого і спасительного посту.

Зовсім недавно закінчився святковий період, відлунали урочисті гімни Різдва та Богоявлення, і ось Церква вводить нас в дні скорботи про гріхи - Святу Чотиридесятницю. Не встигли ми насолодитися духовною радістю, як покликані вже до суду совісті. Залишаються в минулому радості і втіхи, звучать скорботні і покаянні співи, храми одягаються в темні ризи.

У попередні недільні дні Свята Церква готувала нас до цього рятівного поприщу. Ми просили Бога Життєдавця відкрити перед нами «двері покаяння», і ось зараз повинні переступити через цей поріг. Ми бачили в храмі грішного, але смиренного митаря і благочестивого, але гордого фарисея, а зараз самі просимо про милість до нас, грішних. Ми разом з блудним сином розточили все наше «маєток», і тепер в духовній убогості кладемо свої себе в «обійми отча». І, нарешті, ми стаємо причетними до скорботи і наріканням нашого праотця Адама, вигнаного з раю. Але разом з цим ми віримо в велику силу покаяння, і весь досвід Церкви підтверджує істинність нашої віри. Покаянням грішники стають праведниками, яка тонула у вирі пристрастей - святими, затьмарені - світлими, що лежали в поросі земному зводяться до небес.

Відтепер кожне слово, що звучать в церковному богослужінні, закликатиме нас «відкласти колишній спосіб життя старої людини, зотліває в звабливих пожадливостях ... і зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди» (Еф. 4: 22- 24). Великий канон святого Андрія Критського, подібно камертону, налаштує наші душі на покаянний лад. Разом зі святим Єфремом Сирин будемо ми просити Бога зцілити нашу душу від неробства, зневіри, любові першості і пустослів'я і затвердити її в цнотливість і покорі, терпінні і любові. Преподобний Йоан Ліствичник вкаже нам шлях чеснот, подібний сходами ліствиці, зійшовши на яку, ми зможемо досягти Неба. А образ святої Марії Єгипетської ще раз переконає нас в тому, що ніякої, навіть найстрашніший, гріх не здатний перемогти милосердя і любов Божу до кається грішника.

Так, «сходячи від сили в силу» і очистившись сльозами покаяння, ми наблизимося до святих днях Страсної седмиці, в які вже замовкне плач про наших гріхах і вся увага зосередиться на «прийдешньому на вільну пристрасть нас, людей, і ради нашого спасіння», Господа нашого Ісусе Христе. Кожен з нас повинен буде стати учасником Тайної Вечері, піти за Спасителем у пітьму Гефсиманського саду, на неправедний суд, на «плювання і биття, і заушенія, і хрест, і смерть». Великий Піст - це наш шлях назустріч самому високому і величний з того, що можна побачити в земному житті - Світлого Христового Воскресіння. Однак, тільки зійшовши на Голгофу і померши там разом з Христом, ми зможемо і воскреснути разом з Ним. І так, пройшовши цим шляхом і випивши разом з Господом чашу Його страждань, а ми будем співати в Пасхальну ніч: «Вчора спогребохся Тобі, Христе, совостаю днесь воскреслого Тобі, сраспінахся Тобі вчора, Сам мя прослави, Спасе, у царстві Твоїм». Підготувати нашу душу до зустрічі з Воскреслим Господом і є головною метою наступаючого Великого і спасительного посту.

Нехай же скорботний пісний подвиг допоможе кожному знайти радість покаяння, нехай тяготи утримання будуть винагороджені радістю спілкування з Богом в причасті Святих Христових Таїн, нехай самоосуждение і самоукореніе приведуть всякого до висоти і світла Святої Пасхи!

Боже благословення нехай перебуває з усіма, що вступають в подвиг посту!

26 лютого 2012 роки від Різдва Христового,
Прощена неділя.
Кафедральний град Полтава

смиренний
+ ФІЛІП,
милістю Божою архієпископ Полтавський і Миргородський,
ваш сомолітвеннік і сопостнік