Віра

  1. віра в Бога Вчення про Бога в Символі віри починається словом: "Вірую". Бог є перший предмет віри...
  2. забобони
  3. Джерело християнської віри
  4. Віра і Церква

віра в Бога

Вчення про Бога в Символі віри починається словом: "Вірую". Бог є перший предмет віри християнської. Таким чином, наше християнське визнання буття Божого грунтується не на розважливих засадах, що не на доказах, взятих з розуму або отриманих з досвіду наших зовнішніх почуттів, а на внутрішньому, вищому переконанні, що має моральне підставу.

Вірити в Бога означає, в християнському розумінні, не тільки розумом визнавати Бога, а й серцем прагнути до Нього.

"Віруємо" в те, що недоступно зовнішньому досвіду, науковому дослідженню, сприйняттю нашими органами зовнішніх почуттів. У слов'янському і російською мовами поняття "вірую" глибше значення російського "вірю," позначає часто просте прийняття без перевірки свідоцтва іншої особи, чужого досвіду. Св. Григорій Богослов розрізняє і в грецькій мові: релігійну віру - "вірую в кого, у що"; і просту особисту віру - "вірю кому, чому". Він пише: "Не одне і те ж означає:" вірити в що "і" вірити чому ". Віруємо ми в Божество, а віримо щодо кожної справи "(творити. Св. Григорія Богослова. Частина 3, стор. 88," Про Дусі Святому ").

Християнська віра є таємниче явище в області людської душі. Вона ширше думки, сильніше, дієвіше її. Вона складніше окремого почуття, вона містить в собі почуття любові, страху, шанування, благоговіння, смирення. Вона також не може бути названа вольовим явищем, бо, хоча вона рухає горами, християнин, віруючи, відмовляється від своєї волі, цілком віддаючи себе в волю Божу: "Хай буде воля Твоя на мені, грішному".

Фото: optina.msk.ru

Звичайно, християнство пов'язано і з розумовою знанням, воно дає світогляд. Але якби воно залишалося тільки світоглядом, пропала б його рушійна сила; без віри воно не було б живим зв'язком неба і землі. Християнська віра є чимось набагато більшим, ніж щось "переконане припущення," зване вірою, яке зазвичай зустрічається в житті.

На вірі створена Церква Христова, як на скелі, яка не злякається під нею. Вірою святі перемагали царства, творили правду, пащі левам загороджували, силу огненну гасили, утікали від вістря меча, зміцнювалися при немочі (Євр. 11: 33-38). Одухотворені вірою християни з радістю йшли на муки і смерть. Віра - камінь, але камінь не відчутний, вільний від грузности, тяжкості; тягне вгору, а не вниз.

"Хто вірує в Мене, у того, як сказано в Писанні, з утроби потечуть ріки води живої" - сказав Господь (Ін. 7:38), і проповідь апостолів, проповідь в силі слова, в силі Духа, в силі знамень і чудес , була живим свідченням істинності слів Господа.

"Якщо будете мати віру і не мали сумніву ..., якби й цій горі цій скажете: Порушся та й кинься себе в море, буде" (Матв. 21:21). Чудесами святих всіх віків наповнена історія Церкви Христової, Але чудеса творить не віра взагалі, а віра християнська. Віра дієва не силоміць уяви і не самогіпнозу, а тим, що вона пов'язує з джерелом всякого життя і сили - з Богом. Вона посудину, яким зачерпується вода; але потрібно бути у цієї води і опустити посудину в неї: вода ця - благодать Божа. "Віра є ключ до скарбниці Божої," пише о. Іоанн Кронштадтський ( "Моя життя у Христі", т. 1, стор. 242).

Тому важко дати визначення: що є віра. Коли Апостол говорить: "Віра є здійснення очікуваного і впевненість в невидимому" (Євр. 11: 1), то, не торкаючись тут природи віри, вказує тільки на що спрямовує її погляд: - на очікуване, на невидиме, а саме, що віра є проникнення душі в майбутнє (підстава сподіваного) або в невидиме (доказ небаченого). Це свідчить про таємниче характер християнської віри.

Віра і знання в релігії та науці

Значення віри в релігії настільки велике, що саму релігію часто називають просто вірою. Це справедливо, але не більше, ніж та у ставленні до будь-якої іншої області пізнання.

Шлях до знання для людини завжди відкривається з віри батьків, учителю, книзі і т.д. І тільки наступний особистий досвід зміцнює (або, навпаки, послаблює) віру в правильність раніше отриманої інформації, втілюючи віру в знання. Віра і знання, таким чином, стають єдиним цілим. Так відбувається зростання людини в науці, мистецтві, економіці, політиці ...

Настільки ж необхідна людині віра і в релігії. Вона є виразом духовних устремлінь людини, його пошуків і часто починається з довіри тим, хто вже має в ній відповідний досвід і знання. Лише поступово, з придбанням власного релігійного досвіду, у людини поряд з вірою з'являється і певне знання, яке зростає при правильній духовної і моральної життя, у міру очищення серця від пристрастей. Як сказав один з великих святих: " душа бачить Божу правду за силою житія ".

Християнин на цьому шляху може досягти такого пізнанні Бога (і істоти створеного світу), коли його віра сорастворяется зі знанням, і він стає "одним духом із Ним" (1 Кор. 6:17).

Таким чином, як у всіх природних науках віра передує знання, і досвід підтверджує віру, так і в релігії віра, виходячи з глибоко інтуїтивного відчуття Бога, набуває свою силу тільки в безпосередньому особистому досвіді Його пізнання. І тільки віра в небуття Бога, у всіх своїх світоглядних варіантах, залишається не тільки не виправданою в досвіді, а й перебуває у кричущому протиріччі з великим релігійним досвідом усіх часів і народів.

забобони

Забобон, тобто віра суєтна, що не приносить справжню користь душі людини - це свого роду духовна хвороба, без жодного перебільшення її можна уподібнити наркоманії, і утворюється вона там, де бракує істинне знання про віру і про духовне життя. Віра без знання дуже швидко перетворюється в марновірство, тобто дуже дивну суміш різних поглядів, де знаходиться місце і ангелам , І бісам, і навіть Господові Богу , Але відсутні поняття покаяння, боротьби з гріхом, зміни способу життя.
Забобонно мисляча людина вірить, що його особисте благополуччя залежить від того, наскільки успішно він зможе оборонитися від злих сил. При цьому поняття любові Божої, волі Божої, Промислу Божого йому зовсім чужі. Чи не знає така людина і не хоче знати, що скорботи і страждання, попущенія Богом, є проявом любові Божої до нас - виховним засобом, завдяки якому людина виявляється здатною усвідомити свою неміч, відчути необхідність допомоги Божої, покаятися і змінити своє життя. І не важливо, яким чином ці скорботи нас відвідують: через хворобу або втрату близьких, або в результаті нещасного випадку, або через наклепи чаклунів.

Грішать тяжко проти першої заповіді Божої ті, хто тримається забобони. Забобон, або суєтна віра, віра ні на чому не заснована, не варта уваги істинних християн.
Святі отці і вчителі Церкви часто застерігали від забобонів і марновірств, якими зваблювалися іноді і стародавні християни. Їх застереження можна поділити на три види:
1) застереження від так званих прийме, коли із самих незначних випадків виводяться передвістя про щасливих обставин в нашому житті;
2) застереження від ворожінь чи ворожби, або сильного бажання якими б не було, навіть темними засобами, дізнатися, якою буде подальша наша життя, успішні або безуспішні будуть ті або інші наші підприємства; і наостанок,
3) застереження від бажання придбати сили, зцілюють від хвороб або оберігають від різних бід і небезпек; від використання предметів, які не укладають в собі нічого лікарського і за властивостями своїм не можуть мати жодного впливу на наше благополуччя і щастя.

Джерело християнської віри

Джерелом віри є одкровення. Словом одкровення в тісному сенсі означається "таємних таїн явище» або надприродне повідомлення людям з боку Бога будь-яких нових і невідомих для них істин.

На відміну від надприродного одкровення, постійне виявлення дій всеблагого Промислу Божого, є через посередництво природних сил і законів природи, встановлених Творцем, називається одкровенням природним. Цей останній вид одкровення означається в Св. Письмі більш загальним найменуванням: явище, на відміну від більш спеціального слова - одкровення, яким переважно означається одкровення будь-якої таємниці, або істини, що перевищує сили природного людського розуму. Коли. ап. Павло говорить про одкровення Бога язичницького світу через посередництво видимих ​​створінь, то вживає вираз: "Бог об'явив" (Рим. I: 19), а коли той же апостол говорить про одкровення через писання пророчі таємниці втілення (Рим. ХIV, 24), про одкровення йому таємниці щодо покликання до церкви Христову язичників (Еф. III: 3) і взагалі про надприродних одкровеннях (пор. 1 Кор. II: 10; 2 Кор. XІІ, 1, 7; Ефес. I: 17; Філіп III, 15): то у всіх цих випадках одкровення позначає словом одкровення. У цьому сенсі одкровення св. Іоанна називається Апокаліпсисом.

Віра і Церква

Зовнішнє єдність є єдність, виявлену в спілкуванні таїнств, внутрішнє ж єдність є єдність духу. Багато врятувалися (напр., Деякі мученики), що не долучившись жодному з таїнств Церкви (навіть і Хрещення), але ніхто не рятується, що не долучившись внутрішньої церковної святості, її вірі, надії і любові; тому що не справи рятують, а віра. Віра ж таки не двояка, але єдина - справжня і жива. Тому нерозумні ті, які кажуть, що віра одна не рятує, але ще потрібні справи, і ті, які кажуть, що віра рятує, крім справ: бо якщо справ немає, то віра виявляється мертвою; якщо мертва, то і неістинна, бо в істинній вірі Христос, істина і життя, коли ота жінка не справжня, то помилкова, тобто зовнішнє знання. Зовнішнє єдність є єдність, виявлену в спілкуванні таїнств, внутрішнє ж єдність є єдність духу

Церква має віру, але віру живу, бо вона ж має і святість. Коли ж один чоловік або навіть єпископ має неодмінно віру, що можемо ми сказати? Чи має він святість? Ні, бо він ославлен злочином і розпустою. Але віра в ньому перебуває, хоча і в грішника. Отже, віра в ньому вона сама восьма таїнство, як і будь-яке таїнство є дія Церкви в особі, хоча і негідну. Через це таїнство яка ж віра в ньому перебуває? Жива? Ні, бо він злочинець, але віра мертва, тобто зовнішнє знання, доступне навіть бісам. І це буде восьме таїнство? Так відступ від істини саме собою карається.

Ми знаємо, коли падає хто з нас, він падає один, але ніхто з них не рятується. Рятується ж рятується в Церкві як її член, і в єдності з усіма іншими її членами. Вірує хто, він в спілкуванні Віри, чи любить, він в спілкуванні Любові, молиться чи, він в спілкуванні Молитви. Тому ніхто не може сподіватися на свою молитву, і всякий, молячись, просить всю Церкву про заступання, не так як нібито сумнівався в заступництво єдиного заступника Христа, але в упевненості, що вся Церква завжди молиться за всіх своїх членів.

Про віру на "Правміре":

Фільми про віру:

Логіка і доказ православної віри

Віра і диво

втілення

Коли ж один чоловік або навіть єпископ має неодмінно віру, що можемо ми сказати?
Чи має він святість?
Через це таїнство яка ж віра в ньому перебуває?
Жива?
І це буде восьме таїнство?