Юлій Цезар, імператори-рятівники і культ імператора в Римі

Ім'я Юлія Цезаря, який народився 12 (або 13) липня на рубежі двох останніх століть до Різдва Христового, пов'язано з початком обожнювання римських імператорів. Ім'я Юлія Цезаря, який народився 12 (або 13) липня на рубежі двох останніх століть до Різдва Христового, пов'язано з початком обожнювання римських імператорів

Гай Юлій Цезар

Хоча так звані «божественні почесті» люди надавали воєначальникам і правителям в державах еллінізму Малої Азії, а також і в самій Римській республіці, проте, саме Юлій Цезар був першим, кого проголосили «божественним Юлієм» - «Divus Julius».

Його також називали і «рятівником», по-грецьки - «Сотер». Усиновлений племінник Юлія Цезаря - і не менше, ніж Цезар, знаменитий - імператор Октавіан Август був ... «сином божим», тобто «сином божественного Юлія». «Синами Божими» продовжували називати імператорів і надалі.

Саме про динарії кесаря з написом «Тиберій Цезар, син божественного Августа» запитували «деякі з фарисеїв та Іродиян» (Мк 12,13-17) Ісуса Христа, Сина Божого. Але, поставивши Спасителю питання-пастку, вони самі потрапляють в неї.

«Досить поглянути на всю ситуацію, враховуючи реалії того часу. Противники Ісуса Христа ставлять Йому хитре питання-пастку: Повинно платити подати язичницького володарю чи ні? Сказавши «Так», Він виявиться одним римлян, антипатріотом і навіть того, хто кривдить. Сказавши «Ні», Він ризикує бути звинуваченим як заколотник-зілот, «розбійник».

Перше слово Ісуса - «Принесіть Мені гріш податковий, щоб бачити його». Можна подумати, що Ісус ніколи не бачив римського динарії, що Його очі не оскверняли видом «ікони» кесаря, зображеного на монеті. Ось тепер, мовляв, Він бажає бачити ті гроші, про які його запитують.

Благочестивий іудей не мав права вносити в храм римські гроші із зображеннями кесаря. У храмі діяла інша, храмова валюта. Однак, «благочестиві» фарисеї, які не вловивши підступу, дістають динарій (в храмі!) І пред'являють його Ісусу. Слід знамените слово: «Віддавайте кесареве кесарю, а Боже Богові» (архим. Іаннуарія (Івлієв) .

Нам зрозуміле і близьке негативне ставлення до культу імператора в Іудеї. Але задамося питанням - яке ж відношення було до цього культу у язичників ?

Раніше в історичній науці переважала думка про те, що весь культ імператора нічого, крім придворного лицемірства, не уявляв, і ще, безумовно, служив потужним засобом пропаганди римської влади в провінціях.

Зараз істориками визнається той факт, що, хоча не можна оскаржити присутність і лестощів, і пропаганди, але культ імператора не зводиться до цих явищ.

Нам складно зрозуміти, чому імператора називали богом - не тільки чернь, яка, в силу своєї неосвіченості, можливо, в ньому бога і бачила, але і його особисті друзі, які знали його з юності, лежали з ним на бенкетах, часом і допомагали йому досягти імператорської влади. Невже вони всерйоз вважали його богом?

Дійсно, дві тисячі років християнської історії дуже змінили світогляд людей європейської цивілізації. Християнство прищепило нам ідею про Єдиного Бога, що стоїть над цим світом, зовсім Іншому, ніж створений Ним, «створений», світ. Це, багато в чому, результат духовного і інтелектуального подвигу Отців Церкви, зокрема, великі каппадокійці, воцерковити грецьку філософію, і, за словами о. Георгія Флоровського, «стали філософами для філософів, щоб придбати філософів».

До цього філософія і релігія існували в античному світі порізно, практично не перетинаючись. Суперечка про едіносущія Сина Божого - знаменитий суперечка про слово «омоусіос», ключовому в антіаріанской полеміці свт. Афанасія Великого і великі каппадокійці - це суперечка, який з'єднав античну філософію з християнським, біблійним світоглядом. Адже слова «єдиносущний» немає в Святому Письмі!

Ніхто в античному світі і не замислювався над тим, яка природа у шанованого як бог імператора - безсмертна, тобто божественна, або смертна, людська. Античні люди мислили в інших категоріях.

Хоча світ Греції і Риму, «який виносив» європейську культуру, здається нам дуже близьким, нікому і в голову не прийшло б, наприклад, в Росії XIX століття називати «пана», господаря «кріпосних душ» - «богом». Невтішної жінці у Ф.М. Достоєвського не могло прийти в голову, що її Никитушка, померши, тепер став «богом» для них з чоловіком.

Але в античному світі така ситуація була цілком можлива.

Бог в античності - це той, хто надає благодіяння.

Бог в античності - це той, хто надає благодіяння

Смерть Цезаря. Вінченцо Камуччіні. 1798 р

За великим рахунком, кожна людина могла стати «богом» для когось. Так, невтішні батьки в епітафії називають свого померлого немовляти «наш бог» і висловлюють надію на те, що він не залишить їх своєю допомогою.

Римські раби, а також і вільні люди - наприклад, клієнти - регулярно приносили жертви генію господаря, глави сімейства (pater familias), зображеному в сімейному святилище - лараріуме.

Це було звичайним порядком речей, який порушувався лише під час Сатурналій - свята, схожого з карнавалом в масницю на Заході. Раб і господар мінялися місцями - це було славної жартом, і використовувалося в комедіях, які і збирали натовпи глядачів в ці веселі святкові дні.

В одній з п'єс Плавта ( «Псевдол») зображений спритний раб, Балліона, що обманює свого молодого господаря, закоханого в дівчину-рабиню Каллідора Фінікію. Господар Фінікії погрожує продати її, але хитрий раб залагоджує справу. Після цього Каллідор вигукує, звелівши іншому рабу -

«Швидше за приготуй заклання,
М'ясників веди, тварин жертовних оцьому
Вишньому Юпітеру! Він вище Юпітера! »

У менш відомою п'єсою того ж Плавта ( «Осли») (до речі, цитата з цієї комедії стала приказкою: «людина людині вовк») ми бачимо іншого юного і закоханого безумця, хазяйського сина Аргіріппа. Раб Ліван хитромудро дістав для Аргіріппа гроші на покупку його коханої - рабині Філен, але перш ніж повернути їх, влаштовує справжні Сатурналії, римське свято, під час якого всі йде «шкереберть», люди змінюються соціальними ролями.

Ліван змушує молодого господаря встати перед ним, рабом, на карачки, і їздить на ньому, як на коні, потім вимагає, щоб Філен обняла і поцілувала його, а потім доходить до такого стану, яке сучасний психіатр назвав би манією величі.

«Статую і жертовник постав мені / Як богу, заколи бика! / Тебе я бог спасіння».

«Це все, звичайно, несерйозно, але це, безсумнівно, інверсія, і інверсія того, що існувало насправді: для раба господар був богом і порятунком», - пише історик римської релігії Gradel.

В іншій п'єсі Плавта раб приносить літньому римському громадянину добрі вісті про те, що його син живий, і безпосередньо вимагає, щоб привели ягняти і приготували все для жертвопринесення йому, рабові:

«Я тобі зараз Юпітер, я тобі верховний бог, / Я тобі Восторг і Щастя, Радість, Світло, Порятунок!» (З великої літери написані імена римських богів - Salus, Fortuna, Lux, Laetitia, Gaudium).

Рабу треба в цьому випадку поклонитися не "як богу» - для нещасного і обрадуваного батька він і є бог.

Глядачі комедії сміялися - їх сміх був викликаний саме «зміною ролей», до яких вони були звичні в повсякденному житті. Дійсно, для раба, безправного істоти, господар був єдиним покровителем і захисником. Якщо господар не заступався за свого раба (або клієнта), для того не було більше заступників.

Октавіан Август, який приніс в Римську імперію, що роздирається громадянськими війнами, довгоочікуваний мир, був, без сумніву, благодійником людей, і цілителем ран, нанесених товариству цими війнами. «Цілитель» і «рятівник» в грецькій мові позначаються одним і тим же словом - «Сотер».

Тепер люди вживають це слово - в російській, англійській, німецькій і безлічі інших європейських мов - по відношенню тільки до Сина Божого, Ісуса Христа.

У візантійських богослужбових текстах, якими моляться православні християни, ми вимовляємо і інші колишні імператорські титули, докладаючи їх єдино до Христа Бога: «Благодійника Многомилостивий», «Человеколюбче». Нам - і цілком обгрунтовано! - здається, що не можна застосувати їх більш ні до кого, крім як до Істинного Сину Божому.

... Один з найдавніших християнських символів віри була короткою. Він складався з п'яти грецьких слів, перші літери яких складалися в слово «IXTYС». Ісус Христос, Син Божий, Сотер - Спаситель ...

Чи можемо ми гідно оцінити сміливість перших християн, які заявляли представникам римської влади: «Так, ви, язичники, мають рацію - людини можна називати і Спасителем, і Сином Божим, і Богом. Навіть - якщо ця людина померла. Навіть - якщо Він помер ганебною смертю раба. Але ви не праві в іншому. Так можливо називати тільки Одного-Єдиного Людини! »

І ми так і робимо досі, називаючи Христа Ісуса Спасителем, Спасом - що по-грецьки звучить як «Сотер».

Читайте також:

Міфи про міфологію

Чому ми не довіряємо Христу?

Лист другий: про порятунок і Спасителя

Противники Ісуса Христа ставлять Йому хитре питання-пастку: Повинно платити подати язичницького володарю чи ні?
Невже вони всерйоз вважали його богом?