В яких випадках православні можуть не носити хрестик і чи можна приступати до Святого Причастя без хрестика?

Чи повинен православний християнин носити натільний хрест завжди, пояснює ієрей Андрій Чиженко.

Чи повинен православний християнин носити натільний хрест завжди, пояснює ієрей Андрій Чиженко

Минулої неділі в храмах читалися такі прекрасні євангельські слова: «І як Мойсей підніс змія в пустині, так мусить піднесений бути й Син Людський, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3:14). Тобто Спаситель прямо порівняв своє розп'яття, спорудження Хреста з мідним змієм, тисячі років тому піднесеним святим пророком Мойсеєм на дереві посеред пустелі для того, щоб укушені зміями євреї дивилися на цього мідного змія і зцілювалися. «І сказав Господь до Мойсея: Зроби собі [мідного] змія і вистав його на жердині, і [якщо гадина вкусить якої людини] ужалений, глянувши на нього, то буде жити» (Чис. 21: 8). У вищезгаданому вірші Святого Євангелія Господь і Бог і Спас наш Ісус Христос прямо порівнює себе з мідним змієм, а прапор, про який говорив Бог святому пророку Мойсею, з Розп'яттям - Хрещеним Древом.

Фактично двічі в Святому Письмі Бог майже прямо говорить про те, що хрест є головна зброя проти ворога і основний засіб порятунку занепалого людини. «Взіраніем на нього» - тобто не просто фізична дія, але головне - порив душі, любов до Бога, до Його страждань, до Розп'яття, молитва віри, осенение себе хресним знаменням, носіння натільного хреста є рятівним актом, що рятує і від диявола, і від бід, і від різних неприємностей.

Адже, по суті, носіння натільного хрестика є тілесної фізичної молитвою - сповіданням віри, таким собі німим Символом Віри. Крім того, Господь прямо говорить, що Хрещений подвиг Христа з'явився рятівним для людства, а значить, святий хрест має особливу благодатну силу. Праведний Іоанн Кронштадтський писав про те, що хрест «завжди для віруючих є велика сила, що рятує від всякого зла, особливо ж від злодійства ненависних ворогів».

У свою чергу святитель Ігнатій (Брянчанінов) у праці «Слово про смерть» писав про те, що навколо нас існує невидимий світ духів - добрих ангелів і злих бісів. Через свою відсталість і грубої тілесності ми його не бачимо, але тисячі, якщо не мільйони безтілесних істот рояться навколо нас. І в цьому духовному світі постійно йде боротьба за душу людську. Святі Ангели бажають їй порятунку, біси підштовхують до смерті.

Хрест же, за заповіддю Самого Бога і свідченням святих, є найдієвішим зброєю проти ворогів безтілесних. Тому не носіння православним християнином натільного хреста, на мій погляд, можна порівняти з тим, як якщо б пасічник раптом підійшов до бджолиної вулика без відповідного захисного костюма або б дресирувальник тигрів увійшов в клітку з хижаками без хлиста і револьвера. Людина, що не носить натільний хрест, прирікає себе на поразку в битві з демонами і цілком може стати їх жертвою.

Чудовий проповідник початку ХХ століття священномученик Григорій, єпископ Шліссельбурзький сказав в своєму творі «Що треба знати про диявола»: «Відбувається і друга найбільша помилка, коли з життя християнина випаровується думка про диявола і необхідності боротьби з ним. Тоді людина сама віддає себе стихії зла, віддає вільно і добровільно. Відбувається наступне: людина думає, що все кругом спокійно, ворога немає, і він безтурботний, живе без оглядки, сили душі сплять, все душевні руху приймаються як свої, як природні. Цим станом людської безпечності та користується сила зла, бо для неї немає ніяких перешкод. Душі спокійні, душі безтурботні, душі відкриті ... Бери людини голими руками без опору. Трагічна картина! Людина запевнив себе, що ворога немає - все відбувається за природними законами. А ворог сміється ... Вільно приходить, коли все відкрито, і господарює. Один французький письменник (Гюисманс) сказав дивовижні слова: "Найбільшою перемогою диявола було вселити людям, що його немає". Чуєте? Так, це найбільша перемога сатани. Це він навчив. Який диявол ?! Так його ж ніколи і не було, і немає! Це старий дурний забобон! І диявол відійшов в сторону. А тепер він зло сміється. Його немає, ворога немає ... Геть увагу, обережність! Він буде господарювати. Перед ним все відкрито, приходь і в людини і роби з ним, що хочеш. Сталося подібне до того, як якщо б злодії і бандити запевнили людей, що їх немає, що крадіжки ніякого немає. Люди б відкрили навстіж двері, віддалися безпечності. О, як розквітли б тоді крадіжки та злочини! Так, в матеріальних справах люди розумно замикаються на десять замків, охороняють добро, а зберегти добро душі не додумаються. Душа - прохідний двір. Все навстіж. Злодюжок боїтеся, а духовний бандит вам не страшний! ».

І ще він писав: «Свята Церква вірує, що на чолі цього світу (мається на увазі пекло. - Прим. Авт.) Стоять родоначальники його, перші відпали від Бога духи зла, пронизані брехнею, спаяні злістю, навчені тисячолітнім досвідом. Їх завдання - боротьба зі Світлом. Їх керівництво усім світом злих духів хилиться до ведення кінцевої боротьби з царством Правди, т. Е. Царством Христа. Звідси все життя світу є боротьба з добром, насадження зла або гріха, тому що зло і гріх - поняття тотожні. І світ добра насичений невидимими духами зла, все існування яких переслідує одну мету: погасити Світло, знищити добро, насадити всюди пекло, щоб усюди було торжество мороку і пекла. Ось самі основні поняття про царство зла і його насельників. Це абсолютно реальне царство! »

Зі свого священичого досвіду скажу, що особисто стикався з тим, що біси намагалися переконати вмираючого зняти з себе хрестик. І це була воістину важка і страшна боротьба для нього.

Тому, звичайно ж, православний християнин по можливості повинен носити натільний хрестик завжди. Тим більше під час причастя Святих Христових Таїн - цього реального зіткнення з Богом.

Історичний приклад: у наших предків були спеціальні дерев'яні «лазневі» хрестики. Якщо у людини натільний хрест був зроблений з металу, то в лазні йому давали спеціальний дерев'яний хрестик, щоб метал не обпікав шкіру в парильні. Наші предки ніде не хотіли залишитися незахищеними від бісів.
У наш же час, коли тисячі християн в Африці і Близькому Сході вмирають за сповідання Христової віри - за Хрест Божий, коли деякі з них татуюють розп'яття у себе на шкірі, щоб не було спокуси під час мук і смерті відректися від Бога, нам чи - православним - знімати з себе хрести, щоб стати жертвою лукавого духу?

Згадаймо ж, дорогі брати і сестри, знамення Хреста на небі, явлене святому рівноапостольному імператору Костянтину, і голос: «Цим перемагай». Хрест - це наша ника. Хрест - це наша перемога. Не будемо ж позбавляти себе порятунку добровільно ...

Ієрей Андрій Чиженко

Чуєте?
Який диявол ?