Великі ознаки наближення Судного дня

У минулому номері ми розповіли про малі ознаки кінця світу У минулому номері ми розповіли про малі ознаки кінця світу. Існують і великі ознаки наближення Судного дня. Коли вони відбудуться, це буде означати, що Година вже зовсім близько. Події, які називаються великими ознаками наближення Судного дня, будуть слідувати один за одним, і між ними не буде великих часових проміжків. Вони подібні до розсипався бусам: коли падає з нитки перша намистинка, інші неминуче слідують за нею. Давайте розглянемо всі їх детально.

1. Дим

Одним з ознак, що вказують на наближення Години, стане поява диму:

«Почекай же того дня, коли небо принесе ясно видимий дим, який огорне людей. Це будуть болісні страждання! »(Сура 44« Дим », аяти 10-11).

2 і 3. Правління Махді і поява Даджжаля

Повідомлення про ознаки Судного Дня згадують нам імена двох людей, які з'являться в кінці часів - це Махді і Масих-Даджжаль (що в перекладі з арабської означає «лжемессию»), а також про численні випробуваннях і потрясіннях, пов'язаних з ними.

Даджжаль зі своїми спокусами з'явиться в кінці часів, і його поява буде однією з найбільших смут в історії людства. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Між створенням Адама і Годиною немає творіння страшнішого, ніж Даджжаль» [Муслім, № 2946].

Але перш, ніж вийде лжемессию, на землі з'явиться праведна людина, якого мусульмани оберуть своїм ватажком. Саме про нього говорив пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха), сказавши, що ще до закінчення земного життя з'явиться людина з його прямих нащадків, якого зватимуть так само, як звали його самого (тобто, Мухаммад, син Абдуллаха), і він стане керувати мусульманами, наповнить землю благодаттю і справедливістю, хоча до нього вона буде занурена в насильство і несправедливість.

За часів, коли буде жити праведний правитель Махді, з'явиться Даджжаль (лжемессию), його вихід буде супроводжуватися кровопролиттям і вбивствами направо і наліво. Він зможе швидко поширити свій вплив на величезні території, як хмари, гнаним вітрами, приходячи то до одного народу, то до іншого. Лжемесія стане закликати всіх послідувати за ним, обіцяючи безліч благ і відчуваючи віру: наприклад, він велить небес пролитися дощем, що дозволить домашніх і диких тварин отучнеть і принести великий удій. Ті країни, які відкинуть його, спіткає посуха, голод і бідність. Куди б він не попрямував, усюди буде спокушати людей, за його велінням із землі будуть з'являтися скарби, він навіть уб'є людину, відлучить його навпіл, а потім знову поверне його до життя. Він пробуде на землі в цілому 40 днів, але вони не будуть звичайними днями. Довгота першого з них буде дорівнює році, другого - місяцю, третього - тижня, а що залишилися 37 днів будуть звичайної довжини. Пророк (хай благословить його Аллах і вітає): «Немає такої землі, в яку не увійде Даджжаль, крім Мекки і Медіни» [Бухарі; Муслім].

Даджжаль стане стверджувати, що він - Бог, і буде творити чудеса, щоб люди повірили йому. І будуть приходити до нього люди, впевнені в тому, що йому не обдурити їх і що вони ніколи не повірять в його брехню, однак, побачивши чудеса, творені їм, вони підуть за ним. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Хто почує про наближення Даджжаля, нехай тримається від нього подалі, бо, клянусь Аллахом, буде приходити до нього людина, яка вважає себе віруючим, а потім слідувати за ним через тих сумнівів , які він буде вселяти в серця »[Абу Дауд).

Посланник (хай благословить його Аллах і вітає) описав його зовнішність і вказав на його походження: «Воістину, я розповів вам про Даджжале, однак я побоявся, що ви не зрозуміли до кінця. Воістину, Масих Даджжаль - людина низького зросту, кривоногий, з кучерявим волоссям, одноокий: друге око у нього згладжений, він не виступає і не запалий. І якщо будете ви перебувати в сумніві щодо того, хто він, знайте, що Господь ваш небесний не одноокий і що ви ніколи не побачите свого Господа »[Ахмад; Абу Дауд)

Абдаллах ібн 'Умар (нехай буде задоволений ним Аллах) передає, що Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Він кривий на праве око, і око його схожий на виступаючу виноградину» [Бухарі; Муслім].

Аллах позначив Даджжаля так, щоб віруючі змогли дізнатися цю прикмету, тоді як інші її побачити не зможуть. Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Не було такого пророка, яка не застерігав би свою громаду від цього одноокого брехуна. Воістину, він буде кривим на одне око, тоді як ваш Всемогутній і Великий Господь, воістину, однооким не є. І буде написано між очей його "до - ф - р", і кожен віруючий, і грамотний, і неписьменний, зможе прочитати це »[Муслім].

Одне з спокус, які принесе з собою Даджжаль, - подоба Раю і Пекла або подобу річки з води і річки з вогню. Однак люди будуть бачити все навпаки, і те, що здасться їм вогнем, насправді буде прохолодною водою, а то, що здасться їм прохолодною водою, насправді буде вогнем. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Про те, що буде у Даджжаля, я знаю краще за нього самого .Будут текти з ним дві річки, одна з яких буде здаватися людям прозорою водою, а друга - бурхливим полум'ям. Хто виявиться там, нехай йде до тієї, що буде здаватися йому вогнем, а потім заплющить очі, нахиливши голову і п'є з неї, бо насправді це прохолодна вода »[Муслім, № 2934].

Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Одне з його спокус - в тому, що він скаже бедуїни:" Якщо я воскрешу твоїх батьків, засвідчиш ти, що я - твій Господь? "А той відповість:" Так " . Тоді шайтан постане перед ним в образі його батьків, які скажуть йому: "Синку! Йди за ним, бо він - твій Господь "» Але ми знаємо, що його слова будуть брехнею.

4. Наступ пророка Ісуса і загибель Даджжаля

Як ми сказали, лжемессию буде володіти неабиякими здібностями, йому вдасться обійти всю землю, після чого він піде з війною на Махді, який на той час збере своєї військо, і саме в цей час істинний месія - пророк Ісус - спуститься на землю.

Всевишній Аллах повідомив в Корані, що люди ніколи не вбивали Його посланника Ісуса, сина Марії. Насправді Іса не загинув - загинув інша людина, якого Аллах зробив схожим на Ісу, а самого Ісуса Він підніс на небеса, як про це сказано в Корані: «Однак вони не вбили його і не розіп'яли, а це тільки здалося їм. Ті, які сперечаються з цього приводу, перебувають у сумніві і нічого не відають про це, а лише слідують припущеннями. Насправді вони не вбивали його. О ні! Це Аллах підніс його до Себе, адже Аллах - Могутній, Мудрий »(Сура 4« Жінки », аяти 157-158).

Всевишній Аллах зберіг пророка Ісуса, упокоївся до тих пір, коли він завершить запропонований йому термін. По відношенню до нього в Корані використано слово «заспокоїти» подібно до того, як Всевишній говорить «заспокоїти», пояснюючи природу нашого сну: «Господь упокаівает душі в момент їх смерті, а ту, яка поки що не вмирає, Вона забирає під час сну. Він утримує ту, якої визначив смерть, а іншу відпускає до певного терміну. Воістину, в цьому - знамення для людей розмірковують »(Коран 39:42).

Також Всевишній говорить слово «заспокоїти» по відношенню до Ісуса, коли обіцяє зберегти його від підступів ворогів. У Корані повідомляється: «Ось сказав Аллах:« Про Ісус! Я заспокою тебе і я принесу тебе до Себе. Я очищу тебе від тих, хто не повірив ... »» (Коран 3:55).

Таким чином, обіцянка Господа було виконано їм, коли Він зберіг Ісуса від розп'яття. Ще одна обіцянка Всевишнього буде виконано, коли Він поверне Ісуса на землю, щоб пророк завершив термін свого життя тут.

Під час повернення, йому буде рівно стільки ж років, скільки було, коли він покинув землю. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Між мною і Ісусом не буде інших пророків. Він спуститься, і коли ви побачите його, ви дізнаєтеся його ... Він пробуде на землі сорок років, після чого помре, і мусульмани здійснять над ним похоронну молитву »(Абу Дауд, 4324; Ахмад).

Посланник (хай благословить його Аллах і вітає) повідомив нам про те, що коли пошириться смута, принесена Даджжалем, і становище мусульман стане важким, коли мусульмани будуть готуватися до бою з Даджжалем і стануть рівняти свої ряди, Аллах спустить з небес Свого посланця Ісуса. «Всевишній направить до людей Ісуса, сина Марії, який покладе долоні на крила двох янголів і спуститься [на землю] у білого мінарету в східній частині Дамаска в двох жовтих накидках» (Муслім).

'Іса прийде як послідовник нашого Посланника (хай благословить його Аллах і вітає) і буде керуватися Кораном. Таким чином, Іса НЕ буде новим пророком, і правильність слів про те, що наш пророк Мухаммад є останнім пророком, не буде порушена.

Перше, що зробить 'Іса після свого приходу, - виступить проти Даджжаля. «Істинно, як тільки настане час молитви, Ісус, син Марії, спуститься на землю і очолить моляться. А коли він (лжемессию) подивиться на нього, ворог Аллаха розчиниться подібно до того, як сіль розчиняється у воді »(Сахих Муслім).

В іншому хадисі уточнюється, що місцем зустрічі Ісуса і лжемессию буде місто Людд (близько Єрусалиму): «Потім він (Ісус) стане шукати [лжемессию], наздожене його біля воріт Людда і вб'є його» (Сахих Муслім).

Ісус не залишить лжемессию розчинитися, але вб'є його своєю зброєю, і після цього сили зла будуть повністю розгромлені. З цього почнеться нова історія життя Ісуса

5. Нашестя племен Йаджудж і Маджудж

Про це нашестя відомо не тільки з хадисів Пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллаха), а й з повідомлень інших пророків, їх відома назва - Гог і Магог.

Ким саме виявляться племена Гог і Магог, достеменно невідомо, але на підставі хадисів з двох найбільш авторитетних збірок в Ісламі - Сахих Бухарі і сахих Муслім, можна зробити висновок, що це будуть саме люди, що представляють собою великі народи. Про них в Корані сказано: «Коли Йаджудж і Маджудж (Гог і Магог) будуть випущені і кинуться вниз з кожної височини, наблизиться справжнє обіцянку, і тоді Захід погляди невіруючих» (Коран 21: 96-97).

Ніхто, навіть Ісус, який переміг лжемессию і встав на чолі віруючих, не зможе протистояти наступаючим племенам Гог і Магог, вони стануть поширюватися по землі подібно сарані. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Всевишній пошле пророка Ісуса одкровення, [в якому буде сказано]:« Привів Я таких рабів Моїх, до яких ніхто не в силах боротися, украй ж рабів на горі Тур! »[ після цього] Аллах пошле Йаджудж і Маджуджа, і вони кинуться з кожної височини »(Сахих Муслім).

Племена Гог і Магог будуть настільки численними, що коли остання людина, що йде в їх орді, буде проходити повз озеро, воду якого пив перший йде, він скаже: «Тут колись була вода».

Вони стануть вбивати всіх, хто опиниться на їх шляху, не діставшись лише до мусульман, які встигнуть сховатися в фортецях і притулках. Тоді ця орда скаже: «Ми знищили всіх, хто на землі, залишилося знищити лише тих, хто на небі». Після цих слів один з їхніх вояків запустить в небо свою стрілу, а вона повернеться зі слідами крові. Вони вважатимуть це своєю повною перемогою над віруючими людьми. Однак в той же вечір на них чекатиме загибель: «Що ж стосується пророка Ісуса і тих, хто з ним буде, то вони будуть піддаватися облозі доти, поки будь-якого з них бичача голова не [здасться привабливішою], ніж сотня динарів будь-якого з вас сьогодні. Тоді пророк Ісус і ті, хто з ним буде, будуть кричати [до Аллаха Всевишньому], і Аллах нашле на шиї [Йаджудж і Маджуджа] черв'яків, а на ранок всі вони виявляться мертвими і розтерзаними »(Сахих Муслім).

У цьому нашестя є багато примітного. По-перше, ми переконуємося в тому, що пророк Ісус, яким би великим не був, завжди сам потребує допомоги Бога. Він вб'є лжемессию, «найстрашніше творіння до Судного Дня», але і він не буває всемогутнім, і стане ховатися на горі Тур від наступаючих народів Йаджудж і Маджудж.

По-друге, такі численні племена Йаджудж і Маджудж, хоч і наведуть жах на всю землю і змусять людей ховатися на горах і в фортецях, возомнив себе переможцями, самі загинуть від простих черв'яків. Все, що для цього буде потрібно, - щира молитва пророка. Все це доводить могутність Аллаха і важливість неухильно слідувати Його приписами.

По-третє, Ісус прийде за допомогою Всевишнього не тільки для того, щоб перемогти саме велике зло, з яким коли-небудь стикалося людство за свою історію (лжемессию і племена Гог і Магог), але і для того, щоб розкрити всю правду про Бога , покласти край будь-якої брехні, яку люди вигадали про нього, а також згуртувати всіх віруючих людей того часу.

6. Зникнення ісламу, Корану і загибель кращих людей

Після того, як загинуть племена Йаджудж і Маджудж, пророк Ісус очолить всіх віруючих того часу. З хадисів ми дізнаємося про добробут, яке очікує світ в період правління 'Іси, про безпеку і спокій, які настануть в ці дні. Як розповів Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха): «Злоба, ворожнеча і взаємна неприязнь зникнуть, і коли Ісус запропонує людям взяти щось з багатств (як милостиню), не буде жодного потребуючого" (Сахих Бухарі). Всього Ісус проживе сорок років, а потім помре, як помирає кожна людина, після чого буде похований в землі.

Після поширення у всіх кінцях світу, релігія знову втратить силу, а зло, навпаки, зміцніє і розростеться. Зрештою, віра зовсім зникне, і разом з нею зникне Коран, піде знання, і Аллах забере тих, в чиїх душах збереглися залишки віри. Після цього залишаться тільки найгірші люди, і ось тоді і почнеться Судний день.

Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Тоді Аллах пошле благої вітер, і він підхопить їх за пахви і забере душу кожного віруючого і кожного мусульманина, і навіть якщо хтось із них сховається в печері, цей вітер проникне і туди , щоб забрати його. І залишаться найгірші з людей, які будуть займатися сексом на очах у всіх подібно ослів, і при них настане Час »[Муслім, № 2937].

7. Схід сонця на заході

Серед ознак, що вказують на настання Години, - схід сонця на Заході. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Чи не настане Час, поки не зійде сонце на заході, а коли воно зійде на заході і люди побачать це, всі вони увірують. Однак це буде той самий час, в яке не принесе душі користі віра її, якщо не повірила вона перш або не набула блага, будучи віруючою »[Бухарі; Муслім, № 157].

8. Поява тваринного

Ця тварина - теж одне зі знамень Аллаха. З'явиться воно в кінці часів, коли примножиться зло, на землі пошириться безбожність і порок і добра залишиться дуже мало. Це те саме тварина, яке Аллах згадує в аяті: «Коли ж здійсниться над ними Слово, Ми виведемо до них із землі тварина, яке скаже їм, що люди не були впевнені в Наших знамення» (Сура 27 «Мурахи», аят 82) .

9. Три провалу

У збірнику Мусліма серед ознак Судного Дня згадується, що відбудуться три провалу в різних кінцях світу: на сході, на заході і на Аравійському півострові.

10. Вогонь, який пожене людей до місця збору

Останнє знамення перед настанням Години - вогонь, який вийде з дна Аденської затоки і пожене людей до місця збору. Ми вже наводили хадіси, в яких Посланник (хай благословить його Аллах і вітає) перераховує великі ознаки настання Судного дня і згадує десять таких ознак: «... і останній: вогонь, який вийде з Ємену і пожене людей до місця збору» [Муслім, № 2901].

Місцем збору, до якого вогонь буде гнати людей, стане Шам (територія сучасної Сирії, Йорданії, Палестини). Останніми вогонь прижене до місця збору двох пастухів з Музайни. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Люди покинуть Медину, незважаючи на те що вона буде в своєму найкращому стані, і не стане з'являтися там ніхто, крім відвідують [її звірів і птахів]. Останніми ж, хто буде зібраний, виявляться два пастуха з племені музайна, які попрямують в Медину, прікріківая на своїх овець, і виявлять її порожній, і тоді вони самі впадуть замертво »[Бухарі; Муслім; Ахмад; Сільсіля аль-ахадіс ас-Сахих, № 683].

Як ми могли переконатися з наведених хадисів, великі ознаки Судного Дня настануть практично одночасно, за одним тут же послідує інший. Під час правління Махді з'явиться Даджжаль, з ним буде битися пророк Ісус, при його ж життя поширяться Йаджудж і Маджудж. Цей етап завершиться смертю Іси ібн Марьям, а також подальшим результатом всіх віруючих, душі яких віднесе благої вітер. А схід сонця на заході - це перше знамення, яке вказує на початок змін в небесному світі. В цей же день з'явиться тварина, а останньою подією стане вогонь, який приганятиме всіх людей, що залишилися до місця збору. Саме з цього і почнеться Судний День.