Великий піст: чому багато хто вважає канон преподобного Андрія Критського нудним

  1. Початок: Великий Канон
  2. Я знаю, що я усунутий від Бога і вічного Його Царства
  3. Навіщо говорити про Каїна й Авеля, коли простіше сказати: «я згрішив»?
  4. Сповідаємося, але не каємося
  5. Явити гріх і привести до каяття
  6. Чому багато хто вважає Великий Канон нудним

Попросивши один в одного прощення, прямо з храму ми вирушаємо ми в сорокадневное мандрівка Великого поста . Крокувати в темряву, не знаючи, куди прямуєш, і яку дорогу вибрати - щонайменше дивно. Тому ми уважно вдивляємося в богослужбові особливості великопісною життя, намагаємося усвідомити, до чого ж звуть нас ті чи інші священнодійства, молитви, звичаї церковного устрою, до чого кличе нас Господь Своїм постом.

Сьогодні ми вступаємо в велике мандрівку. Скільки ж багато цікавого і, воістину, життєво важливого нам належить дізнатися! Літургія Преждеосвящённих Дарів, великопісні читання Святого Письма, знаменита молитва святого Єфрема Сирина, мало знана віруючими книга «Тріодь Пісна», особливі суботи та неділі Посту ... Не дарма вигукує святий Давид: «У законі Його повчиться день і ніч» - треба назбирати сили і постаратися якомога уважніше крокувати по дорозі великопостного мандри, бо все інше - хоч і потрібне в цьому світі, але дійсно, «суєта суєт».

Сьогодні почалася перша седмиця Великого посту. У Чистий понеділок, в церквах почнуть читати Великий канон преподобного Андрія Критського. Слово про це - протопресвітер Олександру Шмеманом ...


Початок: Великий Канон

На самому початку Великого посту, як той вихідний «тон», яким визначається вся великопісна «мелодія», ми знаходимо великий покаянний канон святого Андрія Критського. Він розділений на чотири частини і читається за Великим повечір'я, ввечері, в перші чотири дні посту. Його можна описати як покаянний плач, що розкриває нам всю неосяжність, всю безодню гріха, приголомшливий душу відчаєм, розкаянням і надією. З винятковим мистецтвом святий Андрій переплітає великі біблійні образи - Адама і Єву, рай і гріхопадіння, патріарха Ноя і Потоп, Давида, Обітовану Землю і вище за все Христа і Церкву - зі сповіданням гріхів і каяттям.

Події священної історії явлені як події мого життя, діла Божі в минулому - як справи, що стосуються мене і мого спасіння, трагедія гріха і зради - як моя особиста трагедія. Моє життя показана мені, як частина тієї великої, всеосяжної боротьби між Богом і силами темряви, які повстають на Нього.

Я знаю, що я усунутий від Бога і вічного Його Царства

Канон починається з глибоко особистого крику:

Откуду почну плакати окаянного мого житія діянь? Дещо чи покладу початок, Христе, нинішньому ридання?

З чого почну я оплакувати окаянні справи мого життя? Який початок покладу я, Христос, нинішньому ридання?

Один за іншим розкриваються мої гріхи в глибокому зв'язку їх зі все триваючої трагедією відносин людини до Бога; історія першого гріхопадіння - це моя особиста історія:

Первозданного Адама злочину поревнувати; пізнав себе оголена від Бога, і прісносущного Царства і солодощі, через гріхи моїх ...

Я вчинив злочин первозданного Адама; я знаю, що я усунутий від Бога і вічного Його Царства і солодощі через моїх гріхів ...

Я втратив все божественні дари:

Осквернили плоті моєї ризу, і окав еже за образом, Спасе, і за подобою. Затьмарені душевну красу пристрастей сластьмі, раздр нині одяг мою першу, юже ми істка Творець з початку, і звідти лежу нагий ...

Я осквернив одяг моєї плоті, осквернив те, що було, Спасе, за образом і подобою. Я затьмарив душевну красу насолодами пристрастей. Нині я роздер першу мій одяг, яку мені на початку виткав Творець, і тому я нагий ...

Навіщо говорити про Каїна й Авеля, коли простіше сказати: «я згрішив»?

Протягом чотирьох вечорів дев'ять пісень канону говорять знову і знову про духовну історію світу, яка в той же час - історія і моєї душі. Слова канону закликають мене до відповіді, бо кажуть вони про події та справах минулого, сенс і сила яких вічні, оскільки кожна людська душа - єдина і неповторна - проходить тим же шляхом випробувань, стоїть перед тим же вибором, зустрічається з тією ж вищої і найважливішою реальністю.

Приклади із Святого Письма не просто «алегорії», як думають багато людей, які вважають тому, що Великий канон занадто перевантажений іменами і подіями, що не відносяться до них. Такі люди запитують, навіщо говорити про Каїна й Авеля, про Соломона і Давида, коли простіше було б сказати: «я згрішив»? Вони не розуміють, що саме поняття слова гріх в біблійному і християнському переказі має глибину і насиченість, яких «сучасна людина» просто не в силах зрозуміти, і що тому сповідання ним своїх гріхів глибоко відмінно від справжнього християнського каяття.

Сповідаємося, але не каємося

Дійсно, та культура, в якій ми живемо і яка утворює наші сучасні погляди, по суті просто виключає поняття гріха. Тому що гріх це, перш за все, падіння людини з величезною духовної висоти, відмова його від свого «високого покликання». Але яке значення це може мати для культури, яка не знає і заперечує цю «духовну висоту», це «покликання» і оцінює людини не «зверху», а «знизу», - для культури, яка якщо і не заперечує відкрито Бога, то фактично вся, від верху до низу, матеріалістична і тому розглядає життя людини лише з точки зору матеріального благополуччя, не визнаючи його високого, трансцендентального покликання? У ній гріх розглядається головним чином як природна «слабкість», яка відбувається в основі від соціального безладу і тому виправляється кращою соціальною та економічною організацією.

Тому сучасна людина, якщо він і сповідує свої гріхи, вже не кається в них. Залежно від того чи іншого розуміння ним своїх «релігійних обов'язків», він або формально перераховує свої гріхи і порушення обрядових правил, або ж говорить з духівником про свої «проблеми», чекаючи від релігії свого роду терапії, лікування, яке поверне йому щастя і спокій.

Ні в тому, ні в іншому випадку ми не бачимо каяття, потрясіння людини, який, побачивши себе як образ невимовної слави, усвідомлює, що він змінив цього «образу», заплямував і відкинув його своїм життям; немає каяття як печалі про гріх, що виходить із самої глибини людської свідомості, як бажання повернутися, як віддачі себе Божому милосердю і любові. Ось чому недостатньо просто сказати: «я згрішив». Ці слова набувають своє справжнє значення і дієвість тільки тоді, коли гріх сприйнятий і пережитий у всій його глибині і прикрощі.

Явити гріх і привести до каяття

Значення і мета Великого канону саме в тому й полягають, щоб явити нам гріх і тим самим привести нас до каяття. Але він являє нам гріх не визначеннями і перерахуваннями, а якимсь глибоким спогляданням біблійної історії, яка воістину є історія гріха, покаяння і прощення. Це споглядання вводить нас в зовсім іншу духовну культуру, закликає нас прийняти зовсім інше розуміння людини, його життя, його цілей, його духовних «мотивацій». Канон відновлює в нас те духовне світовідчуття, всередині якого каяття стає знову можливим. Коли ми чуємо, наприклад:

Авелева, Ісусе, подібний до правді, дару Тобі приємна не прінесох коли, ні діяння божественна, ні жертви чисті, ні житія святого ...

Я не буду подібний, Ісусе, Авелева правді, ніколи не приніс Тобі приємного дарунка, ні справ божественних, ні жертви чистої, ні безгрішною життя ...

Ми розуміємо, що історія першого жертвопринесення, так коротко згадується в Біблії, відкриває нам щось основне і в нашому власному житті, основне в самій людині. Ми розуміємо, що гріх насамперед є відмова від життя як жертви та дарунка, як жертви Богу, або, іншими словами - відмова від життя для Бога і по Божому. Ми розуміємо, що корінь гріха - це відхилення нашої любові від найвищого її об'єкта. І завдяки цьому одкровенню стає можливим вимовити слова, нескінченно віддалені від сучасного досвіду життя, але які звучать глибокої правдою.

Глини здатель жівосоздав, вклав єси мені плоть і кістки, і дихання і життя: але, про Творче мій, Визволителю мій і Суддя, розкаювана прийми мене.

З пороху створивши життя, Ти вклав в мою плоть і кістки, і дихання, і життя: але, про Творець мій, мій Спасителю і Суддя, прийми мене, що кається.

Чому багато хто вважає Великий Канон нудним

Для того, щоб по-справжньому «почути» Великий канон, потрібно, звичайно, знання Біблії і здатність засвоювати значення біблійних образів. Якщо в наші дні настільки багато хто знаходить його нудним і не відносяться до нашого життя, це відбувається тому, що віра їх не живиться з джерела Святого Письма, яке для Отців Церкви було саме джерелом їх віри. Ми повинні знову навчитися сприймати світ таким, яким він відкривається нам в Біблії, навчитися жити в цьому біблійному світі; і немає кращого способу навчитися цьому, як саме через церковне богослужіння, яке не тільки передає нам біблійне вчення, але і відкриває нам біблійний образ життя.

Ось чому пісний шлях починається з повернення до «вихідної точки», до Творіння світу, гріхопадіння, Спокуті, до того світу, де все говорить про Бога, все відображає Божу славу, де все, що відбувається, всі події безпосередньо пов'язані з Богом, де людина знаходить справжні вимірювання свого життя, і, знайшовши їх, кається.

* * *

У наступному матеріалі батько Олександр Шмеман розповість читачам нашого сайту про молитві святого Єфрема Сирина . Чому ця коротка і проста молитва посідає таке важливе місце у всьому великопісному богослужінні? Не полінуйтеся заглянути на сайт і дізнатися відповідь.

І ще одне: не соромтеся задавати питання, не соромтеся розповідати хороші історії про себе і парафіян свого храму. Настає Великий Піст, і Церква ще сильніше збирається навколо Христа, всі ми - і православні татарстанци в тому числі - стаємо ще ближче один до одного. Ми вивчаємо лад Великого Посту - пишіть про те, чи допомагають вам пояснення Олександра Шмемана. А може, ви знайшли щось дуже цікаве у інших проповідників? Розповідайте всім нам в коментарях під статтями, адже у кожного з тих, хто читає зараз ці рядки, є величезна сім'я - брати і сестри, які живуть по всьому світу, по всій Росії, по всьому Татарстану. А членам сім'ї покладається дружити - хто стане сперечатися?

Зазвичай на вечірні з читанням Великого канону приходить безліч віруючих. З цієї причини не всім вдається наблизитися до читаючою творіння Андрія Критського священнослужителям, і дорогоцінні слова розчути не виходить.

Що робити? можна роздрукувати текст Великого канону і взяти його з собою на службу. Якщо вам поки важко розуміти церковнослов'янську мову, то радимо принести з собою російський переклад.

Дещо чи покладу початок, Христе, нинішньому ридання?
З чого почну я оплакувати окаянні справи мого життя?
Який початок покладу я, Христос, нинішньому ридання?
Навіщо говорити про Каїна й Авеля, коли простіше сказати: «я згрішив»?
Такі люди запитують, навіщо говорити про Каїна й Авеля, про Соломона і Давида, коли простіше було б сказати: «я згрішив»?
Чому ця коротка і проста молитва посідає таке важливе місце у всьому великопісному богослужінні?
А може, ви знайшли щось дуже цікаве у інших проповідників?
А членам сім'ї покладається дружити - хто стане сперечатися?
Що робити?