Великий вівторок: Двері покаяння (+ відео + аудіо + проповіді)

  1. Великий Вівторок
  2. Про богослужінні Великого Вівторка
  3. Великий Вівторок. проповідь
  4. Архімандрит Кирил (Павлов). Слово в Великий вівторок. Про необхідність не спати

Зміст статті

Великий Вівторок

На утрені Великого Вівторка згадуються події, описані у євангеліста Матвія (22-я глава з 15-го вірша і 23-я глава). Але зміст служби вівторка запозичене з притчі про десять дів, про таланти і з продовження покладеного в понеділок оповідання про друге пришестя Христове.

Цими спогадами Свята Церква особливо закликає віруючих до духовного пильнування, до доцільного вживання дарованих нам здібностей і сил, особливо на справи милосердя, які Господь приймає як особисту заслугу Собі самому, коли говорить про них: «Понеже створите єдиному цих братів Моїх менших, Мені сотворісте »(Мф. 25, 40).

Музика, що в перші три дні Страсної седмиці пісня «Се, Жених гряде опівночі» нагадує нам притчу про десять дів, що побрали каганці, вийшли назустріч Нареченому. Тут п'ять мудрих і п'ять нерозумних дів позначають всіх християн; з них одні мудрі - по своїй вірі, доброчесного життя і готовності до смерті, а інші нерозумні - за своїм маловір'ю і байдужості, порочної життя.

Тут п'ять мудрих і п'ять нерозумних дів позначають всіх християн;  з них одні мудрі - по своїй вірі, доброчесного життя і готовності до смерті, а інші нерозумні - за своїм маловір'ю і байдужості, порочної життя

Притча про десять дів. VI ст. Мініатюра Євангелія з Россано. Музей в Россано, Італія

Світильники - це душі наші, масло - милостиня і інші добрі справи. Наречений в цій притчі - Сам Ісус Христос. Всі ми виходимо назустріч Йому: спочатку на приватний суд після смерті, а потім і на загальний - після воскресіння з мертвих. Наречений зволікає, тобто не припиняє наше життя смертю, чекаючи від кожної людини покаяння. Але люди, ти й не знав кінця свого життя і всього світу, безтурботно занурюються в сон. Про це ми згадуємо в Великий вівторок.

І ось опівночі лунає крик про прихід Нареченого. Тоді все стрепенулися і запалили свої світильники, тобто напружили своє душевне увагу. Добре мудрим християнам: вони запаслися добрими справами, і душі їх будуть горіти любов'ю до Господа. Погано нерозумним: їх душі почнуть згасати, смакуючи муки пекла; вони схаменуться і підуть за єлеєм до продавців, тобто підуть шукати нагоди робити добрі справи, але в цей час прийде Наречений, і двері в Його чертог закриються. Отже, - робить висновок Господь притчу, - пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, коли прийде Син Людський.

Ми чуємо, як Господь називає лицемірами фарисеїв, які виділяли себе з єврейського народу дотриманням зовнішньої побожності і стародавніх переказів, приховуючи холодність і бездушність під зовнішньої обрядової ревнощами. Ми згадуємо про дану нам в хрещенні благодаті - про золотом таланті (талант - вища грецька грошова одиниця), який можна примножити, а можна зарити в землю, так що потім і це багатство, яким ми знехтували, заберуть молодого нас. Ми бачимо картини останніх часів і Страшного Суду, про день і час якого не знають навіть ангели небесні. Церква закликає нас бути в ці дні поруч з Христом, слухати заповіді Його і виконувати Його волю: Він тепер йде на добровільне страждання для того, щоб врятувати нас ...

А. А. Іванов. Викриття книжників і фарисеїв. Ескіз. Кінець 1840-х - початок 1850-х років

І багато разів повторюється в храмі: «Хто йде Господь на вільну пристрасть нашого спасіння ...»

У співах цього дня Свята Церква наполегливо вселяє нам обов'язковість духовного неспання і релігійно-морального вдосконалення, волаючи: «Жениха, братіє, возлюбим, свещі своя прикрасимо, в добродетелех сеяющі і вірі правій: так яко мудрия Господні діви готовий внидем з Ним на шлюби» ; «Прийдіть, вірні, ревні Владиці: подавати бо рабом багатство, і по рівності кійждо та многоусугубім благодаті талант: ов убо мудрість та приносить дели благими, ов ж службу світлості та здійснює; да преобщается же словом вірний таємниці ненаученному, і марнує багатство убогим другий: сице бо заімованное многоусугубім, і яко будівельників вірні благодаті, Владична радості сподобилися ».

Про богослужінні Великого Вівторка

Тропар, глас 8-й: Співи Страсної седмиці в mp3
Се, Жених гряде опівночі, і блажен раб, егоже знайде пильнує: недостойний же паки, егоже знайде унивающа. Зберігай убо, душе моя, чи не сном обтяжити, та не смерті віддана будеши і Царства поза затвориша, але збудися що кличе: Свят, свят, свят єси, Боже, Богородицею помилуй нас.

Кондак, глас 2-й:
Час, душі, кінця помислів і посічені смоківниці убоявшеся, даний тобі талант трудолюбно роби, окаянна, бодрствующі і зве: Нехай не перебуватимемо поза чертога Христового.

У цей день ввечері (в середу) останній раз відбувається великопісне велике повечір'я.

Великий Вівторок. проповідь

Проповідь Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила у вівторок Страсної седмиці після Літургії Передосвячених Дарів у храмі преподобного Сергія Радонезького в Високо-Петровському ставропігійному чоловічому монастирі м Москви 10 квітня 2012 року

Архімандрит Кирил (Павлов). Слово в Великий вівторок. Про необхідність не спати

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Дорогі браття і сестри, наближаючись до днів Своїх страждань, Господь був особливо близький і відвертий зі Своїми учнями. Я вже не називаю вас рабами, бо раб не знає, що робить пан його; А вас назвав друзями Я, бо Я вам все, що чув від Отця Мого (Ін. 15, 15), - говорив Спаситель Апостолам. Тепер Він вже не перекривання, але з особливою ясністю сповіщав їм про те, що Йому треба постраждати, щоб таким чином приготувати їх до Своїх страждань: Ви знаєте, що через два дні буде Пасха, і Людський Син буде виданий на розп'яття (Мф. 26 , 2). Бачачи скорботу, що охопила Апостолів, Він втішає учнів обіцянкою, що не залишить їх.

Але разом з тим Господь не приховує від них і того, що і їх, і всіх взагалі християн чекає така ж доля, як і Його - їх Божественного Учителя: Пам'ятайте слово, яке Я сказав вам: Раб не більший за пана свого. Як Мене переслідували, будуть гнати і вас; як слово Моє зберігали, берегтимуть і ваше. Якщо світ вас ненавидить, знайте, що Мене перше вас зненавидів. Якби ви були від світу, то світ любив би але Я вибрав вас від світу, тому ненавидить вас світ (Ін. 15, 20, 18 і 19).

І знову, бачачи їх скорботними, Господь утішає їх: У світі будете мати скорботу; але будьте відважні: Я переміг світ. І вблагаю Отця, і дасть вам іншого Утішителя, щоб із вами повік перебував, і Сам Я буду з вами до кінця віку. Мир залишаю вам, мир Мій даю вам ... Хай не тривожиться серце ваше і не лякається (пор .: Ін. 16, 33; 14, 16; пор .: Мф. 28, 20; Ін. 14, 27).

Господь просить Своїх учнів, щоб вони перебували в Ньому і виконували Його заповіді, бо без Нього вони не можуть творити нічого: Перебувайте в Мені, і Я в вас. Як гілка не може приносити плоду сама собою, якщо не буде на лозі: так і ви, якщо не будете в Мені. Якщо ж у Мені слова Мої в вас зостануться, то, чого не побажаєте, прос і ті, і буде вам. Я йду приготувати місце вам. І ... Я знову прийду (Ін. 15, 4, 7, 14, 2, 3).

Господь утішає їх, відкриваючи, що за скорботами піде радість, що їм уготована нагорода в Майбутньому Царстві. І оскільки учнів Його цікавило питання, яким буде Пришестя Господа на землю, то Спаситель сповіщає їм ту Божественну істину, що в скончание світу Він прийде зі славою великою судити живих і мертвих і всіх віруючих в Нього, щиро і з покаянням до кінця життя своєї Пребен , сподобив Царства Свого, а неверовавшіх або Хто відкидає, без покаяння до кінця життя стояла також, засудить на муку.

Коли це буде? (Мф. 24, 3) - запитували учні. Але Господь відповів їм, що про день той й годину не знає ніхто, ні ангели небесні, а тільки Отець Мій один (Мф. 24, 36). Таким чином, Святе Письмо зберігає в глибокій таємниці і не відкриває нам виразно час Другого пришестя для того, щоб ми завжди дотримувалися себе в чистоті і непорочності і готові були зустріти Господа повсякчас.

Тому-то Господь і застерігає учнів: Тож пильнуйте, бо не знаєте, в який час Господь ваш прийде. Але як було за днів Ноя, так буде й за днів Сина Людського: їли, пили, женилися, виходили заміж, до того дня, коли Ной увійшов до ковчегу, і прийшов потоп і погубив усіх. Так буде і в той день, коли Син Людський з'явиться. Тож пильнуйте (Мф. 24, 42; пор .: Лк. 17, 26 і 27, 30; Мф. 25, 13).

У наш час більш, ніж коли-небудь, потрібно пам'ятати це застереження, бо тепер особливо багато дрімаючих і сплячих. Душевний сон - це не тілесний сон, зміцнює організм, а навпаки, сон нездоровий, хвороблива сплячка, в якій люди ганяються за суєтою і думають, що вони живуть дійсним життям, забуваючи про душу, про Бога і про Майбутній Вічного Життя. Для того, щоб глибше напечатлеть в нас почуття небезпеки, необхідності неспання і пробудити нашу совість від духовної дрімоти, Господь розповів притчу про десять дів, яку ми чули в сьогоднішньому євангельському читанні.

Тоді Царство Небесне буде подібне до десяти дів, що побрали каганці свої, та й пішли зустрічати молодого. З них п'ять було мудрих і п'ять нерозумних. Нерозумні ж, узявши каганці, не взяли із собою оливи. Мудрі ж, разом із своїми взяли олії в судинах своїх. А коли забаривсь, то всі задрімали й поснули. Але опівночі пролунав крик: Ось молодий, виходьте назустріч йому. Тоді встали всі ті діви, і каганці свої наготували. Нерозумні ж сказали до мудрих: Дайте нам із своєї оливи, бо наші каганці ось гаснуть.

Мудрі ж відповіли: Щоб, бува, і у нас і у вас, підіть краще до продавців, і купіть собі. Коли ж пішли вони купувати, прийшов жених, і готові ввійшли з ним на весілля, і замкнені двері були А потім прийшла й решта дів і казала: Пане Господи! відчини нам. Він же сказав їм у відповідь: істинно кажу вам: не знаю вас. Тож пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, коли прийде Син Людський (Мф. 25, 1-13).

Ця притча навчає нас тому, щоб, прийнявши віру, ми супроводжували її добрими справами, якими тільки і може підтримуватися наше духовне життя. Нерозумні діви, що вийшли назустріч Нареченому, не приготовили для своїх світильників єлею добрих справ. Мудрі ж разом зі світильниками запаслися і добрими справами, щоб гідно зустріти Жениха. Так і наше життя має вся бути приготуванням до зустрічі з Господом, а для цього на всьому протязі її повинні ми невпинно дбати про придбання і збереження живої віри і палкої любові до Бога, Джерела любові, і до ближніх.

Турботи віку цього затьмарюють саму істотну турботу і мета нашого життя - осяяння душі світлом Христовим, її порятунок і приготовлені до Вічного Царства. Будемо будьмо тверезі, щоб увійти в Небесний чертог з мудрими дівами і сподобитися від Господа вічних благ.

Амінь.

За матеріалами zavet.ru, st-tatiana.ru

Читати також про Великий вівторок:

Відео про Великий вівторок:

Покаянний канон Андрія Критського. Великий Вівторок. Хор Стрітенського монастиря

Коли це буде?