Вибрані слова і настанови преподобного Зосими (Верховського)

У суботу, 19 вересня відбулася паломницька поїздка парафіян храму Всемилостивого Спаса в Троїце-Одігітріевская Зосимову пустель. Учасники поїздки ознайомилися зі святинями монастиря і побутом. Для групи була проведена екскурсія. Сестри нагодували всіх нас смачним обідом. Засновник пустелі - преподобний Зосима Верховський. Ми познайомилися з духовними настановами і роз'ясненнями старця, публікуємо обране.

Ми познайомилися з духовними настановами і роз'ясненнями старця, публікуємо обране

Прості, але переконливі були настанови і міркування отця Зосими: «Чим, що не божевіллям і осліпленням, - говорив він, - можна назвати те, що Божі заповіді, і легкі, і приємні, і втішні, не любимо і не виконуємо, а диявольські навіювання, і болісні, і тяжкі, і сумні, охоче виконуємо? Ось розмишляйте: бути в любові святий втішно і радісно, ​​а ось сумні і у ворожнечі, і в заздрості і болісно серцю, і вельми сумно. Бути нестяжательность означає не мати ніяких турбот і печалей, а щоб збагачуватися, скільки треба клопоту, занепокоєння, відповідальності! І скільки проти цього заздрості і різних бід і скорбот! Коли живеш в чистоті і цнотливості, то як мирна совість і яке буває в душі розраду від милості Божої і від людей похвала і повагу, а впали в розбещення переслідують викриття совісті, і різні неприємності, і ганьбу, і сором.

Хто має смиренність і Богу і людям люб'язний, і все з ним бувають в мирному і доброзичливому поводженні, а гордий і презорлівий всім неприступний і тяжкий і ні з ким не може бути в щирому ласку, не може самолюбне, гордовите серце його відчувати ніякого чистого, серцевого розради. Тож подумайте ще: що легше - поступитися чи обідящім або сваритися і битися? Що краще: бути чи мовчазно і скромно або багато говорити і бути зухвалим?

Що корисніше: бути чи завжди в помірному утриманні або об'їдатися і опіваться? І простий чи їжею задовольнятися, яку без зайвих турбот можна мати з ласки Божої, або намагатися невсипущими клопотами і ласкавими словами близько багатих снискивать задоволення мамоні?

Скажімо для прикладу: один вживав хорошу їжу, а інший просту, і обидва, наситившись, перестали їсти. Тепер питання: коли пройшла хвилина яденіе ніж перший щасливішим останнього? Навпаки, останній ймовірно, і здоровіше, і міцніше, і тверезіше а перший скільки клопотав, турбувався для мерзенних наслідків і неминучих хвороб!

Ще подивіться на прикладі: один носить одяг просту, недорогу, а інший - дорогоцінну і франтівську. Хто з них більше спокійний і вільний? Багата або гарний одяг є не що інше, як тяжкі кайдани не тільки душі і розуму, але і самого тіла. Сідаючи, треба остерігатися, щоб не забруднити, що не смієш ні прилягти, ні притулитися, щоб не зім'яти, все повинно думати про плаття, щоб його не зіпсувати, і що не тяжко і не нудно в такій неволі !? А в простому платті без турбот можна займатися і працювати у всякій справі, а дорогою зморений, вільно можна полежати і посидіти і на лузі, і на землі, і собі, і не звертаючи думка на одяг, можна весь розум зайняти кращими достойними предметами, ніж Сукня.

І так бачите, що Господь вимагає від нас всього того, що і в цьому житті і легко, і приємно, і вільно, а в майбутньої заслуговує вічне благо. Диявольське ж і тут все болісно, ​​і тяжко, і важко, і в вічності готує гірку долю. Ось яке нечутливість і злонравие наше! Боже легке і добре залишаємо, а диявольська важке і неприємне любимо і виконуємо. І так справедливо справедливий Господь карає за це, але ще щасливий той, кого по милосердю своєму карає в цьому житті, а не на днину Суду.

***

«Не женіться за одним постом, - говорив старець сестрам. - Бог ніде не сказав: аще постніца, то мої учениці, але аще любов имате між собою. І диявол ніколи не їсть і не спить, але все він диявол. Без любові і смиренності, від одного посту і чування, з людини станеш, мабуть, бісом ».

***

«Майте здорове духовне міркування, ми покликані в свободу духовну». При цьому розповідав він наступне подія: «Чув я, - говорив отець Зосима, - від одного духовного і благорассудітельного настоятеля, що в обителі його був брат, який, часто приходячи до монастирського коваля, також послушнику тієї обителі, невідступно переконував його скувати йому потай вериги, щоб цим подвигом міг він пригнічувати своє тіло для порятунку душі. Не сміючи більш відмовлятися, коваль, потай від брата, сказав про це настоятелю.

Настоятель наказав йому: коли прийде до тебе брат просити про веригах, то вдар його в щоку. Якщо він зі смиренням перенесе, Скуй йому вериги, а якщо розсердиться або образиться, то докори йому, кажучи: «Навчися перш терпіти образи, а потім носи вериги». Так і зробив коваль, при цьому брат не тільки розсердився, але навіть помстився за себе коваля таким же чином і, втілений і присоромлений ковалем, пішов від нього і вже більш не згадував про веригах ».

«І справді, - продовжував батько Зосима, - подвиг терпіння скорбот, образ і зневаги вище всяких вериг і волосяницю. Бо Ісус Христос не дав нам заповіді про веригах і волосяницю, але заповів терпіти образи, і любити обідящіх нас, і молитися про них. І справді, ми повинні шанувати їх навіть нашими благодійниками, бо вони зі шкодою для душі своєї стаю я наше спасіння ».

***

Наскільки поблажливий був отець Зосима в прийнятті любові і старанності, настільки суворий був до всякого виявленню, обтяжує його глибоке смирення. Але дивна батьківська любов покривала всі. Це можна бачити з наступного випадку.

Одного разу восени вирушав він до Москви по обітельскому справі. Він поїхав один, без кучера, в візку. Всі сестри проводжали його. Але, від'їхавши кілька сажнів, старець зупинився. Сестри оточили візок, і він сказав: «Дайте мені сокиру, може бути, що-небудь дорогий зламається».

Принесли сокиру, і старша з двох прихильних учениць його, подаючи сокиру, поцілувала йому ногу. Він так розгнівався, що закричав: «Це враже справа! Ти засмутила мене на дорогу! »- і негайно поїхав. Всі сестри в мовчанні пішли додому, а винувата, ледь переводячи дух, зійшла в свою келію і, зачинившись, почала плакати.

Через півгодини вона почула, що сестри біжать до воріт і кажуть: «Отець Зосима повернувся!» І вона в страху і радості побігла з ними. Старець вже йшов у ворота; всі сестри біля нього, винувата позаду всіх. Він говорив сестрам: «Я бачив багато горіхів і вернувся сказати вам, щоб без мене сходили за горіхами». Потім глянув на засмучену сестру, зняв дорожній плащ свій і подав їй, кажучи: «Неси його за мною в мою келію».

Увійшовши в келію, він зачинив двері і тоді з усією батьківською ласкою і любов'ю втішив її і сказав: «Чи зрозуміла ти, друже мій, що я вернувся для тебе? Я знав, що за тиждень, яку я проїжджу, ти змучився ». Багато говорив він про смирення, про те, як тяжка всяка почесть, і називав себе грішним і нестоющім. Потім, вийшовши з втіхою сестрою до всіх, його чекали, пішов з ними на загальну трапезу, і весь день провів з сестрами, а рано вранці поїхав на тиждень в Москву.

***

Чи не одними словами отець Зосима намагався порушувати старанність в душах сестер, ввірених йому. Одного ранку увійшов він молитися в каплиці, в якій стояло велике різьблене розп'яття, і, по смотрению Божого, забув замкнути за собою двері на гачок.

Через деякий час, не знаючи, що старець там, одна з його учениць увійшла до каплиці з наміром помолитися і, побачивши батька свого, який стояв на колінах перед розп'яттям, всього в сльозах, з опущеною головою і зі складеними на грудях руками, негайно ж вийшла , щоб не турбувати його в такі високі хвилини. Але старець, помітивши її, сказав їй услід: «Не йди, почекай на ганку».

Незабаром він вийшов, сів на сходинки ганку каплиці, велів і їй сісти і сказав: «Видно, так Богу угодно, щоб я показав тобі, як треба молитися перед розп'ятим Господом нашим Ісусом Христом. Лише тільки ти наближаєшся до Нього, а Він вже зустрічає тебе з отворами обіймами. Прихилив святейшую Главу Свою, щоб слухати тебе. Закрив Божественні очі Свої, щоб не бачити гріхів твоїх. Прикував ніжки Свої, щоб не йти і не віддалятися від недостойних. Не тільки розчинив, але, так би мовити, виламав копием двері серця Свого велелюбного, щоб без затримки лилася Його милість і любов на всіх, припадаємо до Нього, Найсолодшому і милосердного Батька і Творцеві нашому. Думай про такий безмежної Його любові, прибили Його до хреста, і про Його милосердя, і молися або, подібно до митаря, в смиренні і сокрушении свідчи тихо: «Боже, будь милостивий до мене грішного», або кричи, як хананеянка, або зі сльозами мовчи , як грішниця біля ніг Спасителя, або, як блудний син, поспішай, - не бійся, закривавлені обійми Його зустрічають кожну душу, до Нього обертається ».

Сестра ця зі сльозами в мовчанні слухала святого отця свого, і він сказав нарешті: «Ну, піди помолися. Та й за мене ж помолись, - додав він, посміхнувшись, - а то ти мені завадила »- і, благословивши її, пішов у ліс.

Джерело: Преподобний Зосима (Верховський). Житіє, спогади і настанови. - М .: храм Софії Премудрості Божої, 2005.

Тож подумайте ще: що легше - поступитися чи обідящім або сваритися і битися?
Що краще: бути чи мовчазно і скромно або багато говорити і бути зухвалим?
Що корисніше: бути чи завжди в помірному утриманні або об'їдатися і опіваться?
І простий чи їжею задовольнятися, яку без зайвих турбот можна мати з ласки Божої, або намагатися невсипущими клопотами і ласкавими словами близько багатих снискивать задоволення мамоні?
Тепер питання: коли пройшла хвилина яденіе ніж перший щасливішим останнього?
Хто з них більше спокійний і вільний?
Увійшовши в келію, він зачинив двері і тоді з усією батьківською ласкою і любов'ю втішив її і сказав: «Чи зрозуміла ти, друже мій, що я вернувся для тебе?