ВІДПОВІДАЮТЬ ЧИ ДІТИ ЗА гріхи БАТЬКІВ? ієромонах Іов (Гумер). Обговорення на LiveInternet

Цитата повідомлення bisnes_v_seti ВІДПОВІДАЮТЬ ЧИ ДІТИ ЗА гріхи БАТЬКІВ? ієромонах Іов (Гумер)

Коли намагаються вирішити питання про наслідки для дітей та прямих нащадків гріхів батьків, наводять цитату: Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків до третього і четвертого [роду], що ненавидять Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене і хто виконує Мої заповіді (Исх.20: 5-6). Тут виразно говориться про те, що Господь карає за провину батьків на синах НЕ безвинних дітей, а тільки тих, чия власна злочинність (хто ненавидить Мене) послідовно пов'язана з гріхами їх батьків. Це розуміння повністю підтверджується наступними місцями:
- Батьки не повинні бути забиті батьки за синів, а сини не будуть забиті за батьків; кожен за гріх свій смертю покараний буде (Втор.24: 16).
- У ті дні вже не будуть говорити: «Батьки їли кислий виноград, а у дітей на зубах оскома», бо кожен за власну провину помре хто їстиме кислий виноград, у того на зубах і оскома буде (Іер.31: 29-30).
- Ви говорите: «чому ж син не поніс провину за батька?» Тому що син той чинив право та справедливість, дотримував усі устави Мої й виконував їх, він буде живий. Душа, що грішить, вона помре; Син не понесе кари за батькову провину, а батько не понесе за провину синову, справедливість справедливого буде на ньому, і залишається, і беззаконня беззаконного при ньому і залишається. А коли б несправедливий відвернувся від усіх гріхів своїх, яких наробив, і виконував усі устави Мої, і робив право та справедливість, буде конче, не помре (Іез.18: 19-20).
Питання про покарання дітей за гріхи батьків наполегливо ставиться, мабуть, тому, що іноді виразно спостерігається в декількох поколіннях духовне безпліддя, моральне неблагополуччя, життєві невдачі. Самі представники цього роду нерідко говорять про «родове прокляття», про «родовому гріху». Але це не покарання за гріхи дідів і батьків. Йдеться про деяку генеалогії духовних хвороб, моральної чорноти, яка переходить від одного покоління до іншого. Цим можна пояснити прояви демонізму в дуже ранньому віці. Моральні хвороби народжують хвороби тілесні.
Доречним є питання: в рівних чи умовах перебувають люди в ставленні до порятунку. На це потрібно рішуче сказати, що Господь Бог не тільки всім бажає спасіння, а й дарує кожному таку можливість. До якого б роду людина не належав і в якій би сім'ї не народився, для кожної людини відкриті врата Небесного Царства і можливість порятунку. Людина не знаходиться в фатальною підпорядкованості гріху, в яких би умовах він не перебував. У цьому таємниця людської свободи. Це не абстрактна можливість зробити вибір між добром і гріхом, а реальна можливість, якої сприяє Божественна благодать, коли Господь бачить навіть найменше прояв доброї рішучості. Про цю невід'ємною для кожного свободу говорить св. апостол Павло: Бо хай гріх не панує над вами, ви бо не під законом, а під благодаттю (Рим.6: 14). Якщо множиться гріх, то рясніє благодать (Рим.5: 20). Отже, тим, хто, здавалося, позбавлений сприятливих умов для духовного життя, подається сугуба допомога Божа, що заповнює недолік умов. Від нашого вільного произволения залежить скористатися цим чи ні.
Святі отці кажуть також і про те, що як Божа відплата неоднаково. Хто, перебуваючи в несприятливих умовах, явив плоди, тому нагорода особливо велика. «Одному Богу належить влада виправдовувати і засуджувати, бо ж Він знає і душевний стан кожного і силу, і образ виховання, і обдарування, і статура і здібності; і згідно з цим судить кожного, як Він Сам Єдін знає. Бо інакше судить Бог справи єпископа і інакше правителя мирського, інакше судить справи ігумена і інакше учня, інакше старого і інакше юного, інакше хворого і інакше здорового. І хто може знати все суди оці слова? Тільки Єдін, що створив всіх, все створив і все провідний »
(Авва Дорофей. Душеполезное повчання. Повчання шосте).

Компанія ТОВ "Княжіч'" виробляє будівництво будинків на вищому рівні! Контроль якості робіт на кожному етапі! Працюють від фундаменту до обробки!

построімдлявас.рф / stroitelstvo-domov /

Ви говорите: «чому ж син не поніс провину за батька?
І хто може знати все суди оці слова?