«Відвідав мене Господь - я на грип захворів» - навіщо так брехати?

Будь-яка злісна сила, що діє на людину, нічого спільного з відвіданням Божим не має. Навіщо людину карати - він сам себе покарає, відходячи від Спасителя. Проповідь протоієрея Олександра Абрамова в тиждень 21- та після П'ятдесятниці, пам'ять святих отців VII Вселенського Собору.

Після цього ж Він пішов в місто, званий Наїн; і з Ним ішли учні Його та багато народу. Коли ж Він наблизився до міської брами, виносили вмерлого, одинака в своєї матері, що вдовою була; і багато народу йшло з нею з міста. Побачивши її, Господь зглянувся над нею і сказав їй: Не плач. І підійшов, і доторкнувся до одра; несли зупинилися, і Він сказав: Юначе тобі кажу, встань! І мертвий устав, і почав говорити; і віддав його Ісус матері його. А всіх острах пройняв, і Бога хвалили вони й говорили: Великий Пророк з'явився між нами, і Бог відвідав народ Свій.

Лк. 7: 11-16

У цей недільний день Господь захотів через Євангеліє з нами розмовляти про те, яким є Він і не який Він. Ми чуємо сьогодні розповідь про єдиний сина вдовиці з міста Наїна.

І ось кілька найважливіших слів, які відносяться до дії Спасителя по відношенню до померлого юнака. Господь наближається до меж Наїна, бачить померлого. І перше, що йдеться про почуття Спасителя в цей момент: «І зглянувся Він над цією жінкою, змилосердився про неї». Він каже вдові: Не плач. І без всякого зволікання - наступна дія Спасителя. Він підходить до одра і звертається до юнака: тобі кажу, встань! І юнак повстає. І Христос віддає його матері. І ось тепер вже свідчення оточуючих людей: «І встав великий через пророків, і відвідав народ Свій Він».

Отже: змилосердився, не плач, повстання, Бог над народом Своїм.

На відміну від нашого сучасного, дуже спотвореного і нездорового уявлення про відвідини Божому як про відвідування скорботами і покаранням, Євангеліє розуміє його абсолютно без примх. Відвідування Боже - це прощення, зцілення, воскресіння і спасіння.

Будь-яка злісна сила, що діє на людину, нічого спільного з відвіданням Божим не має

Воскресіння сина наїнської вдови

Ми говоримо: ось, Господь згадав - грип захворів на тому тижні. Будь-яка злісна сила, що діє на людину, нічого спільного з відвіданням Божим не має. Брешуть ті, хто хоче відкинути нас до Старого Завіту і сказати нам, що відвідування Боже - це покарання. Навіщо людину карати, коли він сам через сукупність власних гріхів і втрату розуму себе покарає? Йому вже навіть ніякого сатани для цього не потрібно. Він сам себе покарає, не бачачи самого головного в своєму житті, поклоняючись чужим богам, відходячи від Спасителя.

Відвідування Боже - це завжди прихід Бога на допомогу людині. Коли у людини ладиться справа, це відвідування Боже. Коли у людини душа співає, це відвідування Боже. Якщо відбувається зворотне, то це не відвідування Боже, а догляд Божий. Чи можемо ми собі уявити, що після того, як наш будинок відвідає дорога нам людина, ми помчимо перераховувати столове срібло або почнемо відмивати все, до чого він торкався? Навпаки, ми будемо тепло згадувати: був у нас людина, посидів, поспілкувався. Ми відчули, як його радість входить в нашу радість. Ось це - відвідування Боже.

Свт. Іоанн Златоуст говорить: гріхи найгіршого людини на світі - ніщо в порівнянні з милосердям Божим [1] . Вони як піщинка по відношенню до океану. Ми можемо відвернутися від Божої милості - це наш вибір. Але тоді відвідає нас не Бог, а хтось інший.

Урок сьогоднішнього Євангелія в тому, що відносини з Богом повинні і можуть будуватися як відносини радісні, щасливі. А куди ж подіти всі наші образи і біди? Адже ми не можемо від них позбутися, піти? Ми не можемо від них піти, тому що у нас не склався звичай дивитися на ту чи іншу ситуацію Христовими очима. Ми дивимося через десятки лінз, які деформують то, що ми могли б побачити чистим і незамутненим. Ми і поводимося, виходячи з цього спотвореного лінзами погляду. І нам доводиться туго. Тому що дійсного - і дієвого - звернення до Христа у нас тоді не виходить.

Попросимо Бога, щоб через Своє відвідування Він ці окуляри, які нам не підходять, ті скла, які ми вже давно наділи, каламутні і брудні, і зовсім під інше зір, розбив би. І дозволив би нам бачити Себе як Він є. І ми б побачили, що, як каже апостол, Він - світло [2] .

Нас будуть ображати. Нам не буде легко. Часом, можливо, буде дуже тяжко. Але в глибині власного серця нам буде мирно, тому що Христос дасть відчуття перебування в Собі. А бути з Богом, в Бога, у Бога - означає бути людиною щасливим. Я хочу повернути вас до дитячого образу - «жити як у Христа за пазухою». Це не обов'язково розкошуючи, не завжди дуже багато і успішно. Але завжди в твердому почутті, що Христос тебе не залишить.

З книги «хто прагне, хай прийде. Бесіди на недільні та святкові євангельські читання », що вийшла у видавництві« Никея »

[1] «Не думай про безліч твоїх гріхів, але дивись на нескінченну доброту Божу. Хвороби - великі, але Лікар - більше; буря - сильна, але Керманич - мудрий; душі доведені до відчаю, але ліки перебувають напоготові і після відчаю. Немає нічого, що могло б перемогти і подолати Його милосердя ... Що гірше розбійника? Однак через одне слово, в одну мить він увійшов в рай перш безлічі святих »(Свт. Іоанн Златоуст. Творіння. Т. 6. Кн. 6).

[2] Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви (Ін. 1: 5).

Навіщо людину карати, коли він сам через сукупність власних гріхів і втрату розуму себе покарає?
Чи можемо ми собі уявити, що після того, як наш будинок відвідає дорога нам людина, ми помчимо перераховувати столове срібло або почнемо відмивати все, до чого він торкався?
А куди ж подіти всі наші образи і біди?
Адже ми не можемо від них позбутися, піти?
Що гірше розбійника?