Віфлеємські немовлята-мученики: Історія, ікони, молитви

  1. Житіє
  2. Віфлеємська трагедія
  3. Ікони та картини
  4. молитви
  5. статті

11 січня Церква вшановує пам'ять святих мучеників 14 000 убієнних Вифлеємський немовлят.

Житіє

Святі мученики 14 000 немовлят вбиті царем Іродом у Вифлеємі. Коли прийшов час здійснення найбільшої події - Втілення Сина Божого і Народження Його від Пресвятої Діви Марії, східні волхви побачили на небі нову зірку, сповіщав про народження Царя Іудейського. Негайно вони попрямували до Єрусалиму для поклоніння Народженої, а зірка вказувала їм шлях. Вклонившись Богодитини, вони не повернулися до Єрусалиму до Ірода, як він наказував їм, але, як дістав був об'явлення понад, пішли в свою країну іншим шляхом. Тоді Ірод зрозумів, що задум його знайти Немовля не здійснився, і наказав вбити в Віфлеємі і околицях всіх дітей чоловічої статі від двох років і молодше. Він розраховував, що серед убитих дітей буде і Богонемовля, в Якому бачив суперника. Замордовані діти стали першими мучениками за Христа. Гнів Ірода обрушився і на Симеона, який всенародно свідчив у храмі про народжену Месії. Коли святий старець помер, Ірод не допустив, щоб його гідно поховали. За наказом царя був убитий святий пророк священик Захарія: його умертвили в Єрусалимському храмі між жертовником і вівтарем за те, що він не вказав, де син його, Іван, майбутній Хреститель Господа Ісуса Христа. Гнів Божий незабаром покарав самого Ірода: його спіткала люта хвороба, і він помер, живцем з'їдений черв'яками. Перед смертю нечестивий цар довершив міру своїх злодіянь: вбив первосвящеників і книжників юдейських, рідного брата, сестру і її чоловіка, свою дружину Маріамну і трьох синів, а також 70 наймудріших мужів, членів Синедріону.

Розповіді про святих. Віфлеємські немовлята. Передача телеканалу "Радість моя".

Віфлеємська трагедія

Коли людина вперше читає Євангеліє, то може жахнутися тому факту, що в Віфлеємі були вбиті 14 000 невинних немовлят. Про сенсі їх страждань і смерті міркують викладачі Мінських духовних шкіл: Біблійної історії - Костянтин Костянтинович Мачан (він першим відповідає на наші запитання) і філософії - ієрей Сергій Лепін.

Як Ви оцінюєте сенс страждань Вифлеємський немовлят? І яке місце уготовано їм в загробному житті?

Ніякі страждання не залишаються безглуздими перед Богом. Про це говорять і численні свідчення з Святого Письма, і приклади з життя людей, які страждають в цьому світі з тих чи інших причин. Промисел Божий про людину і світ спрямовує всі на добро, але не завжди людському чуттєвому розуміння вдається усвідомити побачити це відразу, в одну мить. А іноді і далекі історичні приклади залишаються для нас незрозумілими з точки зору виправданості страждань. Віфлеємські немовлята стали першими мучениками за Христа, пролити свою невинну кров за Спасителя світу. Хоча вони стали мучениками несвідомо, але це сталося за Промислом Божим. Після Хресної Жертви Спасителя страждання за Нього стають для людини свідченням віри. Адже по-грецьки «мученик» - «свідок». Але що можна говорити про праведників Старого Завіту, які страждають за Істинного Бога ще до пришестя Христа або про страждання Вифлеємський немовлят - однолітків Немовля-Спасителя? Без сумніву, вони важливі для Бога нітрохи не менше новозавітних, з тією лише різницею, що Христос постраждав за них на Хресті і звільнив від гріха, прокляття і смерті після їх земного життя.

Різноманіття прикладів мучеництва можна умовно розділити на дві групи: мучеництво вибору і мучеництво в разі потреби (без варіантів). У першому випадку мученику пропонується відректися від Христа і продовжувати жити без Нього на землі і в загробному житті або з Ним, постраждавши за Нього: «Отож, кожен, хто визнає Мене перед людьми, того визнаю і Я перед Отцем Моїм Небесним» (Мф.10 : 32). До другого подвигу мучеництва відносяться ті випадки, коли людина не вибирає «життя або віру», приймає страждання тому, що комусь в релігійних або політичних цілях необхідно прибрати своїх опонентів. Цар Ірод Великий, дізнавшись про новонародженого Царя Юдейськім (за пророцтвом - з'явився на світ у Вифлеємі) і побоюючись, щоб Він не забрав з часом у нього царства, «послав повбивати всіх немовлят у Віфлеємі і у всіх межах його, від двох років і нижче »(Мф.2: 16). За переказами їх було 14 000. Не знаючи, де саме знаходиться Ісус, Ірод хотів в числі цих невинних страждальців погубити новонародженого Христа. У цих немовлят не було вибору-вони ще не усвідомили життя з її мінливістю, ні у кого з них не запитали, чи вибирають вони цей шлях чи ні. Але саме такою була їхня дорога в Царство Небесне. За свої великі злодіяння Ірод не уникнув покарання Божого - тіло його вкрилося болючими ранами. Поруч з ним не було жодної людини, яка б співчував його страждань. Але і на смертному одрі Ірод продовжував множити зло: наказав убити брата, сестру і її чоловіка, нарешті, віддав на смерть свою дружину Маріамну і трьох синів, бачачи в них суперників.

Чому Господь допустив смерть і муки невинних дітей? Адже вони не вчинили зла і гріха?

Тут можна відповісти щодо їх земної долі. Святитель Іоанн Златоуст говорить: «Якби хто взяв у тебе кілька мідних монет, а натомість віддав тобі золоті, невже ти вважав би себе скривдженим? Але чи ж не казав би ти, що ця людина - твій благодійник? ». Тут кілька мідних монет- наше земне життя, яка рано чи пізно закінчується смертю, а золото - життя вічне. Так, за кілька миттєвостей страждань і мук немовлята знайшли блаженну вічність, знайшли те, чого святі досягали подвигами і працями усього життя. Віфлеємські немовлята успадковували собі вічне життя в сонмі ангелів. Для них страждання були тієї таємничими дверима, яка привела їх до Царства Небесного.

Пророк Єремія пише: «Глас чути в Рамі, плач і ридання та голосіння, а Рахиль плаче за дітьми своїми, і не дається розважити себе, бо нема їх »(Іер.31: 15). Це відноситься тільки до Вифлеємським немовлятам або до всіх поколінням християнських мучеників-немовлят?

Рама - це містечко в Ізраїлі, де була похована Рахіль, дружина старозавітного патріарха Якова, сина Ісаака і внука Авраама. За переказами, коли сина Рахілі, Йосипа, вели до Єгипту, як бранця і раба, він, проходячи повз гробниці своєї матері, заплакав і закричав: «Мати моя, чуєш ти мене? Мати моя, бач, куди ведуть твого сина? ». У відповідь з гробниці почулося ридання. Потім, коли вавилонський цар Навуходоносор в 586 році до Різдва Христового поламав і розгромив Іудейське царство, то він наказав переселити його жителів до Вавилонії, і Рама була містом, де збирали бранців-іудеїв, щоб везти їх в далеку країну.

За своїм географічним положенням місто Рама знаходиться в 12-ти кілометрах від Віфлеєма. Тому, можна припустити, що коли цар Ірод «послав повбивати всіх немовлят у Віфлеємі і у всіх межах його» (Мф.2: 16), ця територія включала в себе і Раму. У Старому Завіті пророк Єремія описує мешканців Єрусалиму, уводімой на чужину (Іер.1: 15), і ці слова про плаче Рахілі сказані про них. На цьому сумному шляху вони проходять повз міста Рами-місця поховання Рахілі (1 Цар.10: 2); і Єремія малює Рахіль, плаче навіть у гробі про долю, яка випала її народу в Вавилонському полоненні.

Але через століття сталася більш страшна трагедія. Уже не вороги забирали в полон, а свої одноплемінники вбивали невинних дітей. В наш час, пам'ятаючи про немовлят з Вифлеєму, ми згадуємо про всі убієнних - убитих просто так, без звинувачення, без якого б то не було «складу злочину», убитих просто так, з тієї причини, що це було потрібно численним «Каінам і іродам ».

Протодиякон Андрій Кураєв про побиття Вифлеємський немовлят.

Легенда розповідає, що немовлят було 14 000, в Євангелії про це нічого не сказано. Ця цифра має якесь значення?

Їх було, як вказує візантійська традиція, 14 000. Зрозуміло, що стільки дітей «від двох років і нижче» просто не могло бути в маленькому Віфлеємі і його околицях. Звідси стає ясно, що число це має символічне значення. Воно говорить про масовість такого явища, як вбивство невинних, як репресії, які найчастіше руйнуються не на одиниць, а на тисячі і навіть мільйони. Євтимій Зігабен, візантійський богослов ХII століття пише про це так: «Ірод вважав, що зірка, яка сповістила мудрецям зі сходу про Різдво Христове, не негайно ж появилася їм, але що Немовля народилося задовго до її появи. Для більшої безпеки він і звелів випередити час на два роки ».

У той же час можна говорити про символічність цифри «14» як про число «синів» Рахілі. В Біблії синами Рахілі називаються не тільки Йосип і Веніамін, народжені нею, але також і внуки (сини Йосипа і Веніямин того часу) - «це сини Рахілі, що вродилися Якову, усіх душ чотирнадцять» (Бит.46: 22). За 14-ти тисячам «своїх синів» плаче Рахіль через 17 століть після свого земного життя.

Взагалі, цифра «14» часто зустрічається в біблійній традиції. Наприклад, в родоводі Спасителя налічується «всіх поколінь від Авраама аж до Давида чотирнадцять поколінь, і від Давида аж до вавилонського переселення чотирнадцять поколінь, і від вавилонського переселення до Христа поколінь чотирнадцять »(Мф.1: 17). Пам'ять вбитих у Віфлеємі немовлят Церква почала здійснювати вже в II столітті. Ймовірно, тоді і була визначена цифра «14 000».

Православний церковний календар

Ікони та картини

11 січня Церква вшановує пам'ять святих мучеників 14 000 убієнних Вифлеємський немовлят

Мученики немовлята Віфлеємські. Росія. Кінець XVI - початок XVII ст.

Святі мученики 14000 немовлят від Ірода у Віфлеємі побиття. Кодекс Гертруди, кін. X ст. Чивидале, Італія

Чивидале, Італія

Святі мученики 14000 немовлята Віфлеємські. Афон, монастир Діонісіат

«Побиття немовлят» (фреска Джотто в капелі Скровеньи)

«Побиття немовлят» (фреска Джотто в капелі Скровеньи)

«Побиття немовлят» (Даніеле так Вольтерра)

«Побиття немовлят» (Даніеле так Вольтерра)

«Побиття немовлят» (Гвідо Рені, 1611-1612)

молитви

Тропар, глас 1

Болезньм святих, ними ж про Тебе пострадаша, / благаючи буди, Господи, / і вся наша хвороби зціли, / Чоловіколюбче, молимося.

Кондак, глас 6

У Віфлеємі породила Царю, волхви від Персиди з дари приходять, / зіркою понад наставляеми, / але Ірод ніяковіє і пожинає немовлята, як пшеницю, / і ридає собі, / яко держава його незабаром розориться.

Кондак, глас 4

Зірка волхви посла до Народженого, / і Ірод неправедне воїнство посла люто, // убити мня у яслах яко Немовля лежаща.

статті

Чотирнадцять тисяч сонць

Віфлеємські немовлята і діти Христові

святі немовлята

Віфлеємські немовлята, Росія, 1937

Про убієнних Вифлеємський немовлят і пам'ятнику Дімі Яковлєву

Як Ви оцінюєте сенс страждань Вифлеємський немовлят?
І яке місце уготовано їм в загробному житті?
Але що можна говорити про праведників Старого Завіту, які страждають за Істинного Бога ще до пришестя Христа або про страждання Вифлеємський немовлят - однолітків Немовля-Спасителя?
Чому Господь допустив смерть і муки невинних дітей?
Адже вони не вчинили зла і гріха?
Святитель Іоанн Златоуст говорить: «Якби хто взяв у тебе кілька мідних монет, а натомість віддав тобі золоті, невже ти вважав би себе скривдженим?
Але чи ж не казав би ти, що ця людина - твій благодійник?
Це відноситься тільки до Вифлеємським немовлятам або до всіх поколінням християнських мучеників-немовлят?
За переказами, коли сина Рахілі, Йосипа, вели до Єгипту, як бранця і раба, він, проходячи повз гробниці своєї матері, заплакав і закричав: «Мати моя, чуєш ти мене?
Мати моя, бач, куди ведуть твого сина?