Вірмено-Григоріанська Церква

Це одна з найдавніших християнських Церков, яка була створена ще в II-III столітті. Євсевій Кесарійський у своїй "Церковній історії" пише про те, як імператор Максимін розв'язав війну з Вірменією, незважаючи на те, що вірмени були здавна дружні римлянам: "Так як Вірмени сповідували християнську Віру і надавали особливу ревнощі стосовно до божественного благочестя ..." note 59 . У VII столітті в Палестині проживала значна вірменська громада. Вірменська мова часто можна було почути також і при богослужіннях у багатьох грецьких церквах і монастирях. У власності ж самих вірмен в той час перебувало близько 70 монастирів. У XII столітті була заснована Вірменська Патріархія в Єрусалимі. Приблизно 3000 вірмен живе в даний час в Єрусалимі. Вірменська релігійна громада, керована Патріархією, духовно підпорядковується Ечміадзинського католікосату.

Історія вірмен в Ерец Ісраель надзвичайно цікава, але, на жаль, ми не в змозі зараз приділити їй належної уваги, а тому розглянемо лише деякі Святині, що знаходяться у власності вірмен.

Перш за все, це церква Святого Якова (Сіно Джеймс), що знаходиться на території Вірменського кварталу Старого міста в Єрусалимі (див. Фото). Церква побудована в XII столітті note 60 на залишках візантійської церкви VI століття, на місці, де, за переказами, в 44 році н. е. був убитий апостол Яків (званий Яків Великий) людьми Ірода Антипа, про що згадується в Новому Завіті: "У той час цар Ірод підняв руки на декого з церкви, щоб гнобити. І вбив Якова, брата Іванового мечем "(Діян. 12: 1-2).

Євсевій Кесарійський у своїй "Церковній історії" додає ще деякі подробиці: "У цей же час, тобто при Клавдії, цар Ірод простяг руки для убивства деяких, що належать до Церкви, і вразив мечем Якова, брата Іванового. Про сем Якова Климент, (в сьомій книзі Постанов) викладає гідне пам'яті сказання, відоме йому за переказами від предків. "Людина, що призвів Якова в судилище, бачачи, як непохитно сповідує він віру, був зворушений і оголосив самого себе християнином. Тоді повели (на страту) їх обох. На шляху він просив у Якова прощення, - і Яків, трохи подумавши, сказав: Мир тобі! - і поцілував його. Після цього їм обом відсічені голови " note 61 .

Єрусалим, вірменська церква св. Якова

З лівого боку, в західній частині церкви є двері в маленьку кімнату - святу святих церкви - там похована голова Якова Великого. Яків Заведея був першим з апостолів, страчений за свою віру. За традицією, справжня церква стоїть на місці його страти. Коло в підлозі капели наголошує на тому місце, куди впала зрубана голова апостола. За іспанської традиції, тіло апостола Якова поховано в Сантьяго-де-Компостела в Галісії (північна Іспанія). У IX столітті там відкрили могилу св. апостола Якова.

Але цей храм також присвячений і іншому Якову (Меншому), так званому братові Господню і першого єпископа Єрусалима. Про вбивство Якова брата Ісусового свідчить Йосип Флавій, він приписує цей злочин первосвященика Анану (молодшого), синові Анана старшого, того самого первосвященика, який засудив Христа. Він пише: "(Анан) зібрав синедріон і представив йому Якова, брата Ісуса, званого Христом, так само як декількох інших осіб, звинуватив їх у порушенні законів і засудив до побиття камінням. Однак все старанніше і кращі правники, котрі були тоді в місті, поставилися до цієї постанови неприязно. Вони таємно послали до царя з проханням заборонити Анану подібні заходи на майбутнє час і вказали на те, що і тепер він вчинив неправильно " note 62 . Але найдокладніше про вбивство Якова пише Євсевій Кесарійський, цитуючи християнського історика Гегезіппа: "...

Смерть його з особливою подробицею описує Егезіпп, один з найближчих наступників апостольських. У шостій книзі своїх Записок він оповідає так: управління церквою разом з Апостолами прийняв брат Господній Яків, від часів Господа і досі усіма званий праведним, так як ім'я Якова носили багато. Він був святий від утроби своєї матері, не пив вина та п'янкого напою, не вживав в їжу ніякого тварини, не стриг волосся, чи не умащали єлеєм і не мився в лазні. Йому одному тільки дозволялося входити у Святая; тому що він носив НЕ вовняні одягу, а лляні. У храм вступав він один, і його знаходили там стоїть на колінах і молиться про відпущення гріхів народу. Від безперервних колінопреклонінь під час молитви про спасіння народу коліна його ожестелі, як у верблюда. За це-то перевагу своєї правоти, він названий праведним і овліасом, що в перекладі на грецьку мову означає: захист народу і правду, як і Пророки говорили про нього. Інші ... питали його: що таке двері Ісуса? Він відповідав: Ісус є Спаситель. Тоді деякі з них увірували, що Ісус є Христос. ... Коли ж віруючих виявилося багато - навіть і між старшими; Жиди, книжники та фарисеї почали кричати й казати, що таким чином, мабуть, і весь народ в Ісусі стане очікувати Христа. Тому, прийшовши до Якова, вони сказали йому: "просимо тебе, спини народ; адже він, в омані, Ісуса визнає Христом. Ось тепер зійшлися всі на свято паски: просимо тебе, подай їх щодо Ісуса. Ми довіряємо тобі це - тому, що самі разом з народом свідчимо про твою праведність і неупереджений. Так переконай ж людей не помилятися в міркуванні Ісуса. Тебе все послухають, і ми - з усіма. Стань на крилі храму, щоб зверху ти був видний і щоб слова твої були чутні цілому зборам. А на Великдень зібралися тоді всі коліна іудейські і багато язичників. Згадані книжники та фарисеї дійсно поставили Якова на крилі храму і потім закричали йому: праведник! тобі все ми повинні вірити. Ось цей народ в омані, піде Ісуса розп'ятого: Розкажи нам, що таке двері Ісуса розп'ятого? Яків гучно відповідав: навіщо питаєте мене про Ісуса, Сина Людського? Він возседіт на небесах, по правиці великої сили, і знову прийде на землю на хмарах небесних. Цим свідченням Якова багато абсолютно переконалися і почали прославляти Ісуса, вигукуючи: Осанна Сину Давидовому А книжники та фарисеї говорили між собою: адже ми погано зробили, що приготували таке свідоцтво Ісуса; зійдемо і скинемо Якова, щоб інші, принаймні від страху, не повірили йому; - і почали кричати: О! о! і праведний помиляється! і виконали написане Ісаією: "Скажіть праведного: Буде добре йому, бо він буде споживати плоди справ своїх" (Іс. 3:10); потім вони зійшли і, скинувши праведного, сказали один одному: уб'ем його камінням, і почали кидати в нього каміння. Повалений не водночас помер, але, піднявшись, став на коліна і сказав: Господи, Боже Отче! молю Тебе, відпусти їм; вони не знають, що роблять. Тим часом, як на нього летіло каміння, хтось священик, один з синів Рехавові, сина Рахавімова (згадуваних пророком Єремією), то закричав: стійте! що ви робите? Праведний за нас молиться. Але в той самий час один з них, суконщик, схопив качалку, на яку накочуються сукна, ударив нею праведника по голові, - і він помер. На тому ж місці і поховали його. Над його могилою, біля храму, і досі стоїть пам'ятник " note 63 .

За стародавньою християнською традицією, Яків був похований в печері, яку відносять сьогодні до гробниці бней Хезір в Кедронской долині, потім його останки були перенесені в вірменську церкву, де поховані під головним вівтарем note 64 .

Кімната поруч з входом названа ім'ям вірменського святого Менеса (VI в). З правого стіни залу знаходиться вхід у вузьку кімнату, звану Ечміадзін. Там, біля вівтаря, покладені три камені - з долини Йордану, з гори Фавор і з гори Синай. В одному зі стовпів, в проході зовні, похований патріарх Ісраелін, який помер в 1949 році, про що свідчить мармуровий меморіал, встановлений на стіні. У дворі, навпроти проходу, побудованого як настил для сидіння, встановлений надгробний камінь над могилою єпископа Авраама, який був вірменським патріархом Єрусалиму в 1192 році, за днів Салах ед-Діна. У багатьох місцях на стінах встановлені невеликі кам'яні різьблені плити - хачкари, які, по вірменської традиції, привозили з собою паломники на пам'ять Святої Землі про себе. Хач-кар по-вірменськи означає кам'яний хрест.

У приміщенні охоронця знаходиться мармурова раковина і на ній напис, що відноситься до 1900 року і присвячена султану Абдул Хаміда: "На виконання 25 років владарювання". Ці вшанування турецьких султанів не врятували вірменський народ від геноциду, влаштованого турками проти них в 1915 році, коли ними було знищено півтора мільйона вірмен.

Питали його: що таке двері Ісуса?
Ось цей народ в омані, піде Ісуса розп'ятого: Розкажи нам, що таке двері Ісуса розп'ятого?
Яків гучно відповідав: навіщо питаєте мене про Ісуса, Сина Людського?
О ви робите?