Влада від Бога? Як політика впливає на переклад Біблії

Editor

25 березня 2015 року, 9:19 25 березня 2015 року, 9:19

На тлі всіх відомих політичних подій по мережі стали поширюватися нові і, м'яко сказати, дивні тлумачення деяких загальновідомих місць Біблії, що говорять про послух владі. Наприклад, хтось «апостол Тім» пише: ВСЯКАЯ ВЛАДА ВІД БОГА? Дурніші перекладу не буває. Попроси пастора вчити Слово Боже, а не людські перекази.

В принципі, побачивши слово «апостол» в зв'язці ні з ім'ям Павла, Петра або Іоанна, а з ім'ям якогось Тіма, ми повинні відразу зрозуміти, що маємо справу з лжеучителями. Однак поширюють подібну точку зору не тільки новоявлені «апостоли», а й безліч, безліч ... ой, неймовірне безліч (!) Інших віруючих. Яку ж альтернативу пропонують прихильники нового погляду? Один з них пояснює:

Заглянемо в першоджерело - давньогрецький текст. І там побачимо ... «Не є влада, якщо не від Бога».

Навіть інфографіка з'явилася:

Будь-яка влада від Бога

Проте чи дійсно Синодальний переклад такий вже «дурний» і «неправильний» і чи дійсно грецький текст означає: «Це не є влада, якщо [вона] не від Бога»?

Перш ніж відповісти на це питання, я пропоную поглянути на інші відомі переклади. Якщо ми вважаємо, що автори Синодального перекладу були проваджені ідеєю будь-що-будь виправдати царизм і тиранію або ж просто були повними невігласами в давньогрецькій мові, то ми здивуємося, побачивши, що більшість визнаних професійних перекладів різними мовами підтримують в даному вірші ... ага, Синодальної версію:

• переклад Касіяна: «Бо немає влади, крім як від Бога ...»
• український переклад Турконяка: «... бо нема влади, яка НЕ ​​булу б від Бога ...»;
• український переклад Огієнка: «... бо немає влади, як НЕ від Бога ...»;
• NASB: «Бо немає влади, крім як від Бога ...» (For there is no authority except from God);
• ESV: «Бо немає влади, крім як від Бога ...» (For there is no authority except from God);
• NIV: «... бо немає влади, крім тієї, яку Бог встановив ...» (for there is no authority except that which God has established);
• NRSV: «... бо немає влади, крім як від Бога ...» (for there is no authority except from God);
• KJV: «Бо немає влади, крім як від Бога ...» (For there is no power but of God);
• NKJV: «Бо немає влади, крім як від Бога ...» (For there is no authority except from God);
• Парафраз NLV: «Бо всяка влада походить від Бога, і можновладці були поставлені на своє місце Богом» (For all authority comes from God, and those in positions of authority have been placed there by God);
• HCSB: «... бо немає влади, крім як від Бога ...» (for there is no authority except from God);
• LEB: «... бо немає влади, крім як [поставлена] Богом ...» (for there is no authority except by God);
• Парафраз NCV: «Ніхто не керує, якщо Бог не дав йому владу управляти» (No one rules unless God has given him the power to rule);
• Парафраз GWT: «Жоден уряд не існувало б, якби не було встановлено Богом» (No government would exist if it had not been established by God);
• ISV: «... бо ніяка влада не існує, крім як за Божим дозволу» (for no authority exists except by God's permission);
• DB: «Бо немає влади, крім як від Бога» (For there is no authority except from God);
• YLT: «... бо немає влади, крім як від Бога» (for there is no authority except from God);
• DRB: «Бо немає влади, крім як від Бога ...» (For there is no power but from God);
• Латинська Вульгата не показові, тому що конструкція аналогічна грецькій;
• Сирійська Пешітта: «Бо немає влади, яка не була б від Бога» (лайт гер шультана д-ла-ва мен Алаха ху;
• Ньому. переклад Лютера: «Бо немає влади, яка не була б від Бога» (Denn es gibt keine Obrigkeit, ohne daß sie von Gott da ist).

Фактично, всі наявні у мене переклади російською, українською, англійською, сирійському і німецькому в тлумаченні даного вірша виявляють повну єдність. Мені не вдалося знайти жодного, який би підтримував версію «Це не влада, якщо не ...» Схоже, що ново-майданівський переклад - це плід відомих політичних поглядів, а заяву так званого «апостола Тіма», що, мовляв, «не буває перекладу дурніші », має в такому випадку ставитися до всіх перерахованих вище перекладам, древнім і сучасним.

Звідки ж узявся переклад «не їсти влада, якщо не ...»? Схоже, що він заснований на елементарну безграмотність. Це як раз той випадок, коли «трошки знати» - гірше, ніж не знати зовсім. В такому випадку посилання на грецький оригінал стає гострим ножем в руках не вміє з ним звертатися немовляти. Автори нового перекладу помилково прочитали грецьке словосполучення ει μη як умовний союз з негативною часткою - «якщо не», тоді як це складені союз зі значенням «крім» (див. Robertson, 1188; Bauer-Danker-Arndt-Gingrich, 278).

Додатково до всього, вони переплутали дві негативні частинки грецької мови - μη і ου. Якби автор хотів вжити заперечення з реальним умовою - «якщо не», то він, швидше за все, використовував би частку ου (пор. Blass-Debrunner-Funk §426, 428; Robertson, 1011), тоді як ει μη в переважній більшості випадків стандартно сприймається саме як складені союз виключення - «крім» (пор. Robertson, 1 188).

Отже, апостол Павло досить виразно стверджує, а всі перераховані вище переклади досить чітко передають, що на землі не буває влади, яка не була б поставлена ​​Богом: «... немає влади не від Бога ...» У цьому Павло вторить вченню старозавітних писань, в яких Господь проголошує про Себе: «... Всевишній над людським царством панує, і дає його, кому хоче ...» (Дан. 4:14). Це означає, що не буває жодного правителя, який не був би призначений на свою посаду без произволения Божого. Звичайно, це произволение може мати різні цілі - воно може служити для народу як на благословення, так і в покарання, а може вести до здійснення якихось ще цілей в історії (напр., Іс. 44:28). Однак і всякий інститут влади, і всякий конкретний правитель в певному сенсі «від Бога», тобто призначений Богом. Тому «начальник є Божий слуга» (Рим. 13: 4). Хороший чи поганий - це вже інше питання, він сам за себе дасть відповідь Богові. Однак той, хто противиться законній владі «противиться Божій постанові. А хто противиться, самі візьмуть осуд на себе »(Рим. 13: 2). Брати участь в законні способи обрання влади - це можна, а боротися за незаконне повалення влади - не можна. Сам накличеш на себе Божу кару.

Що ж тоді сказати на слова в Осії 8: 4: «Вони ставлять царя, але не від Мене; вони князя, але Я не знаю »? Ці слова означають тільки те, що народ не шукав волі Божої і не прагнув обрати правителя, який дотримувався б Божі заповіді. Чи добре це? - Погано! Обирали вони неугодних Богу князів? - Так! Але чи були ці князі не від Бога? - Ні! Бог допускав Ізраїлю поганих князів в покарання за їх недбальство, і це теж було від Бога.

Тут ми стикаємося з фундаментальним для християнського богослов'я відмінністю між Божої моральної і промишляє волями. Моральна воля каже: «Ось як ви повинні жити»; це Його заповіді, відкриті людині. А що промишляє воля каже: «Ось як все буде відбуватися в історії»; це Його план, який залишається для людини таємницею. Так ось, правитель може порушувати Божу моральну волю, коли він творить зло; також народ може порушувати Божу моральну волю, коли він нехтує Божою волею при виборі правителів. Однак Божий промисел неодмінно здійсниться - Бог поставить над країною, містом, заводом саме того начальника, який потрібен Господу для здійснення Його плану. (Детальніше про це відмінності см. В книзі «Задум Вседержителя».)

Оскільки інститут влади встановлено Господом на благо для людського суспільства (Рим. 13: 4), а конкретний начальник поставлений Богом по Його визначенням (Дан. 4:14; Рим. 13: 1), християни несуть певну духовну і соціальну відповідальність перед начальством:
• ми повинні намагатися акуратно дотримуватися всі закони, які не суперечать Божим заповідям: «Хочеш не боятися влади? Роби добро, і матимеш похвалу від неї ... »(Рим. 13: 3);
• ми повинні уникати зла, в тому числі карається по закону: «А як чиниш ти зле, то бійся, бо він недаремно носить меч: він Божий слуга, месник у гніві злочинцеві!» (Рим. 13: 4);
• ми повинні коритися начальству щиро, нелицемірно - «не тільки ради страху кари, але й ради сумління» (Рим. 13: 5);
• ми повинні платити податки, які йдуть на утримання апарату уряду. Подібно до того як десятина повинна підтримувати духовних служителів, постійно зайнятих служінням Богу, податки повинні підтримувати соціальних служителів, постійно зайнятих на службі управління народом: «Через це ви й податки даєте, бо вони служителі Божі, саме тим завжди зайняті» (Рим. 13: 6);
• ми повинні ставитися до начальства з повагою, надаючи будь-якої людської влади належні страх і честь: «кому страх, страх; кому честь, честь »(Рим. 13: 7).

Олексій Прокопенко

Яку ж альтернативу пропонують прихильники нового погляду?
»?
Чи добре це?
Обирали вони неугодних Богу князів?
Але чи були ці князі не від Бога?