Владислав Тарасенко. Бог, поріг, смерть і Сергій Лук'яненко


Якщо Кертіс Ван Кертіс дасть людям Лінію Мрій, все це повториться ще мільйони разів. Замість Шедар згорить Таурі, замість Сакре люди знищать Меклон. Суть не зміниться. Бог робив свої подарунки, але люди мріяли лише про одне.
Сила і влада. Життя та смерть. Любов і підлість.
Хоч би хто пройшов через Лінію, новий світ стане щасливим лише для нього одного. Як не став щасливим цей світ - втілив чиїсь мрії.
- Я відучу вас мріяти, - сказав Кей Дач.

Сергій Лук'яненко "Лінія Мрій"

Вам захотілося світлого майбутнього? Ви вірите в прогрес? Ви хочете жити вічно?

Вам пощастило. Вважайте, що світле майбутнє вже настало. Ось воно. Перед Вами - мрія прищавих навколокомп'ютерні онанистов, гра в Doom без кінця, безперервна вічне життя, причому все ієрархічні рівні - Ваші! Насолоджуйтесь.

Є два варіанти - перший - вибудувати свою Лінію Мрій - конституювати свою реальність і жити в ній, виконуючи найзаповітніші бажання. По суті справи, кожен уже живе в своїй реальності в тій чи іншій мірі. Тільки не всіх ця своя реальність влаштовує. Мріяти про кращий завжди приємно, і, що найважливіше - безвідповідально - за мрії ніхто тут-і-тепер не запитає. Мріяти не шкідливо.

А якщо набридло мріяти - купіть і продовжуєте персональне безсмертя - Атан і насолоджуйтеся життям. І смертю. Оборотної смертю. Все дуже просто - можете калічитися скільки заманеться - трохи що - відновлять, вправлять мізки, піднімуть на ноги - до наступного разу. Все дозволено. Дозволено вбивати - все одно убієнних відновлять, дозволено переживати гострі відчуття - все одно Вас воскресять. Реальність безсмертних людей - реальність комп'ютерної гри - в будь-який момент можна переграти, зробити перерву на обід, помінятися ролями. Все дозволено.

Але якщо все дозволено, то кордонів немає, Абсолюту немає, непорушних критеріїв етичних оцінок немає - следоваіельно і Бога немає. А якщо Бога немає, то це означає, що все дозволено? Замкнуте коло?

Нісенітниця! Брехня.

Якщо все дозволено, то це зовсім не означає, що Бога немає. Бог - НЕ вихователь у дитячому садку, щоб трохи що ставити нас в кут, а ми - не расшалившиеся діти. Ми дорослі, і Бог є.

Бог, швидше за все - мрійник. Адже ніхто нам не заважає порахувати нашу реальність плодом чиєїсь фантазії. чиєїсь Лінією Мрій.

Але тоді, хто ж цей хтось - нагрезівшій, скоструіровавшій наш світ? Де він є? Що про нього можна сказати?

Дивний він якийсь цей Бог-мрійник - Бог, який опанував квантову механіку, і взявся за теорію самоорганізації.

По-перше, Бог делокалізованних. Не можна ткнути пальцем, і вказати місце, де є Бог.

Це зовсім не означає, що Бога ніде немає. Справа в тому, що Бог всюди. Але якщо Бог всюди, значить, нам треба якимось чином налаштуватися на його сприйняття. А для цього, треба прийняти посилку, що (по-друге) Бог - величина спостерігається, і розробити теорію спостереження та інтерпретації Бога.

Умовою інтерпретації спостерігається, за визначенням, є спостерігач-інтерпретатор, що впливає на Бога своїм спостереженням, тобто людина. Актом спостереження Бога є віра.

Якщо віриш, то побачиш. Ні розум, ні чуттєві відчуття допомогти у спостереженні Бога не можуть.

Виходячи з цього, (по-третє) з'являється кібернітіческая зворотний зв'язок - спостерігач вірить в Бога, а Бог впливає на нього, констітуіруя його віру.

Але і Бог змінюється в акті віри! В цьому і є "дивина" квантовомеханічного Бога - впливом акту віри спостерігача на Бога нехтувати не можна. Це вже не стільки кібернетика, скільки синергетика - зворотні зв'язки стають сильними, викликаючи кооперативні ефекти Бога і віруючого.

Тому, побачити Бога в "чистому" вигляді (безвідносно до спостерігача) неможливо - тільки ми в нього повіримо, так він відразу моментально змінюється. А без віри Бог неспостережуваних, тобто нереальний. Мало того, якщо Бога не "діставати", то він взагалі буде тільки те й робити, що займатися якимись своїми божими справами, ні скільки не піклуючись про те, що він накоїв. Накоїв я Вас - ну і - ходіть далі - як можете.

Тільки зворотна, людська зв'язок формує Бога, будить його. Завдяки їй, яка задає мінливість Бога, спостерігач впливає на Бога, конструюючи, антропоморфізіруя його, а заодно і реальність в яку вони (спостерігач і Бог) разом занурені.

Коротше, Бог інтерсуб'ектівен, конструктивний, схильний до метаморфоз і дивацтв.

Бог не винесено за межі реальності, він не позачасова. Він необхідний фактор реальності. Він може народжуватися, може жити, хворіти, може вмирати і воскресати (очевидно, маючи вроджений Атан). Бог схильний еволюції і складно пов'язаний з мешканцями реальності.А після того, як Бог сконструйований, вимагайте від Бога все, що побажаєте - Бог не відмовить.

Всі бажання обязателельно збудуться - треба тільки правильно помріяти. На жаль збудуться. "На жаль" - частіше, ніж "на щастя". Чому треба обов'язково мріяти про владу, про гроші - невже це необхідний атрибут щастя? Чому наші мрії так банальні, а наші мрії - продовження наших деперессій, комплексів і фобій?

Навіщо ставити Бога в положення імператора, гвалтуючи його своїми дрібними пристрасті, а потім же на його і ображаючись за те, що реальність не хоче відповідати задумам?

Звідси і виникають думки про вбивство або "лікуванні" Бога - виведення його "на чисту воду".

Дійсно, для того, щоб зробити реальність краще, і наблизити світле майбутнє, можна, наприклад, вбити існуючого, не справляється зі своїми божественними обов'язками Бога (фізичні константи не такі як треба; в принципі причинності є "дірки", і взагалі - зі світовим злом погано бореться), а натомість нього сконструювати нового. "Під ключ".

Завдання конструювання Бога вельми прагматична. Якщо ти не сконструіруешь Бога, то його сконструює хтось інший - для себе, і, маючи такого прихильника, виживе тебе з твоєї ж своєї рідної реальності. Святе місце пустим не буває.

Тому, в реальності тут-і-тепер приживеться лише той, хто встигне правильно і акуратно сконструювати Бога. У цій справі можуть бути і невдахи - два Бога в одній реальності зазвичай не уживаються. Комусь доведеться піти в паралельну реальність за своїм Богом, або підкоритися існуючого божественному провидінню.

Хитрість полягає в тому, що сконструювати треба саме Бога, а не чергову дурну церква, який-небудь Єдиної Волі. Церква не страхова контора і не будівельна організація - вона не страхує від відсутності Бога, як, втім, і не гарантує його присутності. Саме церкви, за великим рахунком, Бог найбільше заважає, відволікаючи її від вирішення нагальних і актуальних особистих проблем.

Головний герой однойменного серіалу Сергія Лук'яненка Кей Дач вирішив відучити людей мріяти. Досить. Набридло наступати на одні й ті ж граблі. Живіть тут-і-тепер. У тебе є Шлях, є рух - по ньому і йди. Не став дурних питань.

Але Бога треба якщо не вбити, то струснути, поставити на місце, провести виховну бесіду. Навіщо?

Якщо Бог дозволив Атан, безсмертя людини, то навіщо він (Бог) тоді потрібен? Нужда в Бога пропадає, а оскільки Бог є конструктивним, конструюємо, то і Бог помирає, коли немає в ньому потреби. Коли Бог помирає, то це непрагматично (дивись вище) - є шанс вилетіти з реальності. Тому, треба вбити або вилікувати теперішнього, слабкого Бога, створити механізм поддрежівающій антропоморфний (людиноподібний, человекомерний) порядок в цій реальності.

До визначення, не вимагає спростувань, відноситься уівержденіе про те, що ця тут-і-тепер реальність "наша" - саме антропоморфна - людиноподібні, а не якась там, булратіевская або меклонская.

Всесвіт антропоморфна. Бог антропоморфен.

У разі можливості безсмертя людини, антропоморфность парадоксальним чином пропадає, поступаючись місцем плюралізму людини і розумно не-людей в боротьбі з конструювання Бога.

Безсмертний людина перестає конструювати Бога, не вірячи в нього - йому не потрібен Бог з його дивацтвами, а потрібен Кесар, Імператор, Кертіс ван Кертіс, що підтримує безсмертя і стає на місце Бога.

В результаті цього всі залишаються в збитку - Бог стає неспостережуваних, Кесар так і не стає Богом, втративши сенс і заплутавшись, як і всі люди, у власному житті, в марних спробах знайти свою Лінію Мрій. Імператора неможливо вбити, але ця реальність - не плід його бажань. У цьому його трагедія. Трагедія заручника долі. Він не Бог. Так, він хотів як краще, але реальність вийшла не такою, як він хотів. Реальність вислизнула - вона штука слизька, боїться прямих поглядів і конкретних питань і відповідей.

Люди помиляються, лякаючись смерті. Крім жаху смерті є ще жах вічного життя - жах вічних мук в неустрівающей тебе реальності, який можна порівняти з жахом божевілля. Коли Імператор це розуміє він іде, даючи реальності ще один шанс на можливість комунікації з Богом.

Тому, можливість смерті, як і можливість народження, є необхідним сенсоутворювальним фактором життя як людини, так і реальності антропної всесвіту.

Таким чином, головний герой серіалу бореться за реальність "з людським обличчям", стверджуючи людське право смерті, которе стикується з правом мати свого антропоморфного - людиноподібного Бога.

Життя без смерті позбавляє життя сенсу, опріснювати її, роблячи Бога неспостережуваних, тому, людина повинна мати право на смерть. Смерть, старість, вмирання - це теж необхідна частина життя - нехай навіть і вбивці-полковника на пенсії.

Втрачаючи можливість смерті, людина починає відчувати свою інфантильність, недорозвиненість.

І останнє. Ви вважаєте, що все тут сказане має відношення тільки до фантастики?

Після того, як людина вже сконструював одну позачасову реальність і Лінію Мрій під назвою "телебачення", і готовий вже сконструювати нову - під назвою "ІНТЕРНЕТ"? Після того, як клони мирно щипають травичку на галявинах, а захоплений доктор наук поміщає в Літературці статтю про те, що для приходу безсмертя вже практично немає технічних проблем? Ви дійсно так вважаєте?

Сергій Лук'яненко (рід. 1967 р.) Письменник-фантаст. З його текстами можна ознайомитися за адресою: http://www.moshkow.kulichki.com/LUKXQN/

© Владислав Тарасенко , 1996-2019.
© мережева Словесність , 1997-2019.

НОВИНКИ "СЕТЕВОЙ СЛОВЕСНОСТІ" Анна Долгарьова : Утопія (оммаж комп'ютерній грі "Мор.Утопія") [Бунтівний березня на кшталт моєї природі. / Я чую все виразніше навесні, / як тане сніг і як в пляшках бродить / НЕ випите за зиму вино ... / ...] Поцілованих вітром [Вечір пам'яті Олександра Сопровского в підмосковному літературному клубі "Віршований бегемот".] Айдар Сахібзадінов : обгін : і казанські брехуни : Два оповідання [Ну, не хочеш сам, не заважай брехати іншому! Може, це потреба! Тим більше, якщо чесно, людина тут не бреше, бо сам вірить. Він рядитися себе в героя. Хіба ...] Володимир Алейніков : У сімдесятих [..У серпанку примарною. Там, в Царицино. Там, зовсім далеко. Далеко. Там, де наші звучали промови. Де бесіди ми давнину вели. Там, давно. Так давно! Колись ...] Олександр Немировський (1963-1986) : Ми прийшли, ви нас звали [... І все одно опівнічне шосе / І перший світлофор на Кільцевій, / Хоч не бажай того, повернуться всі. / Куди тобі, куди ще додому?] Галія : мишачий горошок [Хтось колись / придумав любов, / пишучи скло / з туману]Ви вірите в прогрес?
Ви хочете жити вічно?
А якщо Бога немає, то це означає, що все дозволено?
Замкнуте коло?
Але тоді, хто ж цей хтось - нагрезівшій, скоструіровавшій наш світ?
Де він є?
Що про нього можна сказати?
Чому треба обов'язково мріяти про владу, про гроші - невже це необхідний атрибут щастя?
Чому наші мрії так банальні, а наші мрії - продовження наших деперессій, комплексів і фобій?
Навіщо ставити Бога в положення імператора, гвалтуючи його своїми дрібними пристрасті, а потім же на його і ображаючись за те, що реальність не хоче відповідати задумам?