Воля гріха - чи воля до життя?

Коли ми йдемо по місту і бачимо чудові плоди технічної цивілізації, коли нас кличе до себе строкате достаток спокусливих товарів в дзеркальних вітринах, коли на вулицях снують ділові, енергійні люди і кожен з них випромінює впевненість і цілеспрямованість, може здатися, що суспільство досягло повного успіху і всі його проблеми більш-менш вирішені. І якщо в той же час вирішені наші особисті життєві проблеми, то чому б не уявити, що життя прекрасне і безхмарне? Так би воно і було, якби не один недоречне запитання, який, як би ми не поспішали у своїх справах, постає перед кожним з нас. Питання таке: навіщо все це?

Часто люди, якими ми захоплюємося, - зірки шоу-бізнесу або актори - роблять з екрану телевізора приголомшливі заяви про те, що життя втратило будь-який сенс, що вони часто опиняються на межі нервового зриву, в депресії. Тоді вони запитують себе: навіщо все це? Слава, пошана, оплески ... Навіщо?

Що трапляється з ними? Чому безнадійність і розпач опановують їх серцями? Існують, звичайно, стандартні пояснення-відмовки: здають нерви, не склалося особисте життя, не варто надто зловживати наркотиками, пити треба менше. Але це лише частина правди. Відповідь на питання, що мені заважає досягти гармонійного життя, що заважає бути щасливою людиною, простий, хоча і неприємний: гріх.

Банально, чи не так? Як сказав керівник однієї з найбільших благодійних організацій Франклін Грем: слово «гріх» стало немодним, за часів так званого постмодерну його взагалі недоречно вимовляти. Цим словом часто зловживали. Його вимовляли настільки часто, що воно стало «вивітрюватися», втрачати свій сенс і свою ясну, тверезу силу. Воно перетворилося на опудало, і тоді його вирішили прибрати зовсім. Тому що залишки сенсу в ньому вловлювало навіть саме огрубілими вухо.

Проте варто поглянути на це слово уважніше. Давайте спробуємо відмовитися від упереджень і проявити ту ж відкритість, яку проявляємо до всього, що стосується прогресивних ідей. Адже ці ідеї обіцяють зробити життя зручніше, легше, вільніше, обіцяють вирішити деякі проблеми. Спробуємо поглянути на слово «гріх» саме з цієї точки зору.

Хто чинить гріх є раб гріха, стверджує Євангеліє. Як це розуміють в наш час? Сьогодні багато мало не з задоволенням говорять: «Я людина грішна» або «Я людина, і ніщо людське мені не чуже». Але навряд чи хто із задоволенням скаже: «У мене СНІД» або «У мене рак», або «Я - алкоголік». І мало кому приходить в голову, що по суті це одне і те ж, що ми смакуємо власну приреченість. Пишатися тут нічим. Радіти нічому. Все це смертельно небезпечно, все це не обіцяє нічого хорошого. Це одне і те ж явище, тільки позначене різними словами.

У грецькій мові, на якому написано Євангеліє, слово «гріх» означає помилку, промах, потрапляння мимо цілі, оману. Це означає, що я десь не влучив свого щастя, повз душевного і духовного здоров'я, повз свого життя - істинної і справжньої. Мої недоліки здатні управляти мною, точно так само як алкоголіком управляє алкоголь, а наркоманом - наркотик. Можна залежати від героїну, а можна залежати і від власної гордині, егоїзму. І те й інше веде людину до смерті. Тому що людина покликана до іншого - до самовіддачі, любові, життя, свободу. Так вже він влаштований, так відчуває його совість.

«Ах, якщо б знати, як жити НЕ промахуючись, я б побудував життя як треба», - скажуть багато. І знання це існує. Живуть же деякі люди з внутрішнім спокоєм, зі змістом, з надією. Придивіться уважніше, і ви побачите, що ці люди намагаються жити за заповідями Бога.

«Але у мене, навіть коли я хочу цього, не виходить почати нове життя, стати іншим. Я той хто я є. Я не можу народитися вдруге », - скаже хтось. В тому-то й справа, що людина, готова змінити гріховне життя на духовну, народжується вдруге. Про це розповідає один епізод, записаний в Євангелії.

Одного разу чоловік на ім'я Никодим, освічений і досвідчений в релігії, звернувся до Христа і сказав: «Учитель, я знаю, що Ти прийшов від Бога, тому що ти твориш чудеса». А Христос несподівано відповідає йому: «Істинно кажу тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства». Слова «Царство Боже» означають те, про що завжди мріяв людина. Це царство любові, безсмертя, радості. Про десяти заповідях Никодим знав все, але раз він прийшов до Христа, значить, йому чогось не вистачало. Виявилося, недостатньо знати правила.

Ні філософія, ні наука, ні етика самі по собі не можуть вирішити проблеми щастя. Вхід в бажану країну лежить в області духу. І ось інтелектуал того часу Никодим питає Христа, духовного Вчителя: «Як мені увійти?» А Христос раптом відповідає: «Тобі треба народитися згори». Йдеться про таємниче духовне народження, яке можливе лише за допомогою надприродної сутності - Бога, тому що сама людина не може народитися духовно. Спаситель світу, а не хтось інший навчить людини потрапляти в ціль, введе в країну Любові, в Царство Боже вже тут, на землі, за життя. І для цього потрібно тільки зрозуміти, що перед тобою Той, хто здатний це зробити. Чому ж не знав цього Никодим? Тому що інтелектуального знання недостатньо, потрібно на ділі довірити себе в руки Божі.

Звичка промахуватися сильна. Ще Достоєвський відзначав, що в людині діють дві волі: воля гріха, тобто воля до смерті, і воля Бога - воля до життя. І як часто людина обирає перше! Але вихід є, каже Христос мені, тобі, всьому світу. Є той самий вихід, він же вхід в Країну радості, в Країну любові. І він існує не в умоглядних побудовах філософії, не в політичних програмах, не в численних суперечках, як нам зробити краще наше життя. Вихід в тому, щоб народитися в нове життя самому, увійти в Країну радості самому, не чекаючи, поки за тебе хтось щось зробить. Той, Хто може це зробити, вже все для цього зробив. Він каже: «Прийдіть до Мене всі, хто зайшов в глухий кут, я даю вам нове життя, друге народження в моєму Дусі. Немає у людини сил позбутися від свого гріха, звільнитися від нього і увійти в свободу. Але у мене є ці сили. І я розкриваю вам свої обійми, я даю вам цю силу перемоги, силу нового життя. Зіпріться на Мене, довіртеся Мені, і ви ввійдете вже тут, на Землі, в той Царство любові і свободи, Царство радості і безсмертя, яке починається тут і зараз в цей момент і якому не буде кінця. Просто зробіть крок покаяння ... Я стою і чекаю вас, мої улюблені, мої діти ».

Стаття опублікована в рамках всеросійського проекту «Надія є», підтриманого Міністерством культури Російської Федерації, Комітетом у справах громадських об'єднань і релігійних організацій ГД і главами християнських церков Росії. Наша адреса: 119048, Москва, а / я «Відродження». Веб сайт www.vcc.ru ; е-пошта: [email protected] . Ми надішлемо вам Євангеліє і набір брошур «Надія є».

І якщо в той же час вирішені наші особисті життєві проблеми, то чому б не уявити, що життя прекрасне і безхмарне?
Питання таке: навіщо все це?
Навіщо?
Що трапляється з ними?
Чому безнадійність і розпач опановують їх серцями?
Банально, чи не так?
Як це розуміють в наш час?
І ось інтелектуал того часу Никодим питає Христа, духовного Вчителя: «Як мені увійти?
Чому ж не знав цього Никодим?