З чого ти взяв, що Господь на твоєму боці?

  1. Дитина повинна бачити, що молитва змінює вас
  2. Але одна справа - розливати вино по чужим келихах, а інше - пити самому. Ходи в храм, живи Службою...
  3. Церква - не тюрма, ти завжди вільний піти
  4. Нехай дитина буде таким, але не прикривайся ім'ям Господа
  5. Так, Господь - зовсім не Такий, Яким ми Його собі уявляємо. І в цьому - наша трагедія. Ми думаємо,...
  6. Господь проігнорував нашу «порядність»
  7. І коли побачив, що, навпаки, Він любить мене, то запитав: «Господи, чи знаєш ти, що я за людина?» І...

"У Христа не було правил, якими ми тиснемо і докоряли людей, з Ним просто було дуже добре" - архімандрит Андрій (Конанос) про те, чому Господь проігнорував нашу "порядність".

Дитина повинна бачити, що молитва змінює вас

У Христа не було правил, якими ми тиснемо і докоряли людей, з Ним просто було дуже добре - архімандрит Андрій (Конанос) про те, чому Господь проігнорував нашу порядність

Архімандрит Андрій (Конанос)

Ми зовсім не поважаємо людей. Чому? Тому що постійно пропонуємо їм випити міцного вина, виготовленого з найбільш «суворих» сортів, які тільки можуть бути. А все через те, що нам здається, ніби це «вино» у самих нас водиться надлишку.

Але одна справа - розливати вино по чужим келихах, а інше - пити самому. Ходи в храм, живи Службою Божою і перестань вмовляти свою дитину йти до церкви.

Це не потрібно. Живи церковним життям сам і повертайся з храму додому п'яним - п'яним любов'ю, богослужінням, Христом. Живи небесними почуттями, живи Богом - не в теорії, не розумом, не формально. «Сьогодні я слухав такі молитви! Така була проповідь! .. »Ні. Нехай твоє серце буде сповнене справжнім вином, яким напуває тебе Сам Господь.

Відчуй душею слова, які ми чуємо на Божественній літургії: «горé піднесімо серця!» Спрямуй серце до Небес. І тоді твоя дитина, побачивши, як перетворює тебе молитва, скаже: «Мама, тато! Що з вами? Як таке можливо? »При цьому, може бути, він і не піде відразу до церкви услід за вами, але зате побачить, що молитва змінює вас і що люблячими, щасливими, ласкавими, побожними робить вас Господь. Розумієш?

Церква - не тюрма, ти завжди вільний піти

А ми замість усього цього тиснемо, докоряли, дратуємося і тим самим відштовхуємо від себе людей. Так-так, твоя поведінка відштовхує від тебе твого чоловіка, твоєї дитини ... Але ж ти стільком володієш! У тебе в руках - дорогоцінний дар, вино Христової істини, але ти не вмієш ділитися цим даром.

Адже головне тут - не володіння, а вміння віддавати, віддавати правильно, вчасно і стільки, скільки людині потрібно. Це як з їжею. Коли ти вводиш немовляті прикорм, то не даєш йому відразу шматок м'яса, правда? Починаєш з кашок, супів, даєш запити водичкою, пізніше пропонуєш вже більш тверду їжу і нарешті доходиш і до шматочків м'яса.

Те ж і з Божественною істиною. Дуже важливо правильно донести її до іншої людини. Пам'ятаєш, як це робив Господь в Євангелії? Все навколо постійно ніяковіли, звинувачували Його в надмірній поблажливості, говорили, що Він недостатньо суворий ... Господь наш Ісус Христос - не строгий? А пам'ятаєте, коли Він відкрито поставив питання іудеям: «Хто з вас може Мені докорити за гріх?» (Ін.8: 46) - Йому ніхто не наважився відповісти? І після цього ми думаємо, що Він - не строгий?

Але при цьому хіба не був Він святим, досконалим і безгрішним? Хіба не дружив з грішниками, бо бачив у них людей, бачив ту спрагу, яка була прихована за їх гріхами, - бажання випити води з Джерела, Який вони просто поки не встигли знайти.

І говорив: «Я - Джерело. І якщо хочете, Я дам вам води, але нікого не буду поїти насильно. Той, хто бажає піти за Мною, нехай зречеться себе. Але - добровільно. Якщо захоче. Я хочу, щоб ви добровільно пішли за Мною, добровільно полюбили Мене, добровільно залишилися зі Мною. Церква - не тюрма, ти завжди вільний піти, Я не тримаю тебе ». І людина говорить у відповідь: «Господи, як я можу тепер залишити Тебе! Адже я люблю Тебе, Господи ». І залишається з Христом.

І залишається з Христом

Фото: slvf.ru

Нехай дитина буде таким, але не прикривайся ім'ям Господа

Один мій друг з Афона якось сказав мені:

- В якийсь момент я розплакався і сказав Господу: «Дякую Тобі, Боже мій, за те, що Ти - це Ти. Дякую Тобі за те, що Ти - мій Господь. За те, що Твій розум - не як у нас, людей. Ти думаєш зовсім інакше - не так, як ми, криво, упереджено, злобно. Дякую Тобі за те, що Ти - наш Бог.

Так, Господь - зовсім не Такий, Яким ми Його собі уявляємо. І в цьому - наша трагедія. Ми думаємо, що поклоняємося Істинного Бога, а в дійсності служить не Тому, Хто є Бог свободи, любові і істини, а зовсім іншому - богу, якого ми «створили» самі по своєму смаку, згідно своїм пристрастям, менталітету, позиції, ідеології ...

Як іноді можна почути від кого-небудь: «Я такий, який є, і все! І моя дитина буде таким же! »Добре, нехай він буде таким, яким ти хочеш його бачити, але тільки не прикривайся тут ім'ям Господа. Так, у тебе є певні вимоги, плани, правила і принципи, але все це - лише твоє. У Христа таких принципів немає, вибач.

Наприклад, ти кажеш: «У нас в сім'ї таке правило: дитина ввечері зобов'язаний бути вдома на певну годину». Все, це закон. І при цьому додаєш: «Господь точно на моєму боці в таких питаннях». З чого ти це взяв? Не буду тут з тобою сперечатися - просто зазирни в Євангеліє, і побачиш, що у Христа ніяких подібних правил не було. З Ним просто було дуже добре.

Господь проігнорував нашу «порядність»

А уяви, що ти живеш у часи Христа, і одного разу Він пропонує тобі супроводжувати Його кудись. Знаєш, що б ти Йому сказав? «Послухай, Господи, не ходи до тих людей! Прошу тебе! Ну, у всякому разі, я туди з Тобою не піду. У мене принципи ». А Він би пригадав тобі такі слова з одного різдвяного піснеспіви: «Днесь Безначальний починається». По-грецьки «безпочатковий» - άναρχος. Про які ж принципи, про які οι αρχές ми можемо тут міркувати? Де вони? Бог Сущий спустився на землю, щоб жити серед людей, спілкуватися, дружити з ними ... Знаєш, чому ми так називаємо Його - Бог Сущий?

Тому що, хоч нам, зі своїх принципів, і здається, що Богу не пристало втілюватися в Людини, одягатися в тлінні людську природу і ходити по грішній, брудній землі, Він проігнорував всі ці принципи, цю нашу «порядність», якій, як нам здається, ми володіємо.

«Ні! - сказав він. - Я не такий порядний, як ви. Моє гідність - в любові, шляхетність, способі мислення, які зруйнують всі ваші переконання. І Моя Церква зовсім не така, якою ви її собі уявляєте. Я міркую зовсім інакше ».

І тоді ти скажеш у відповідь: «Добре, Господи. Тоді я почекаю Тебе зовні, не піду з Тобою в цей будинок. Я до таких людей не ходжу - вони грішники, я не можу піти до них ». І Господь скаже: «Почекай тут». І потім ти побачиш, як всі ці грішники зі сльозами покаяння, радості, надії, віри і щастя, виходять зі свого будинку слідом за Христом. Побачиш, і скажеш: «Господи, ну Ти закінчив? Підемо, вже пора спати ».

А ці люди, побачивши тебе, скажуть: «Але ми не хочемо спати! Господь змінив нас, ми тепер так близько від Нього, що п'яніючи від Його любові ». - «Ви знову напилися?» - суворо спитаємо ми, добропорядні віруючі, у цих людей. І вони дадуть відповідь: «Так, напилися. І зараз йдемо разом з Ним молитися всю ніч. Сподіваємося, Він візьме нас із Собою - туди, де збирається молитися ». - «Так, але ж ви - грішники! Закхей, ти ж грішник! Завтра ти знову вийдеш на свій промисел, будеш оббирати людно, грабувати їх! .. »-« Ні! Нічого такого я більше робити не буду.

Господь прийшов до мене, полюбив мене таким, який я є, не погребував мною, чи не відвернувся від мене, не залишився зовні, а увійшов до мене в будинок і сів поруч так просто, так вільно, що я жахнувся і з жахом подивився Йому в очі, щоб зрозуміти, чи не сміється Він наді мною.

І коли побачив, що, навпаки, Він любить мене, то запитав: «Господи, чи знаєш ти, що я за людина?» І Господь відповів: «Знаю. Я знаю, хто ти, хто він, хто вона, знаю всі ваші вчинки, знаю, що у неї було п'ять чоловіків і нинішній шостий їй не чоловік; і про тебе знаю все. Але мені важливо побачити ще щось у всіх вас. Я розраховую на інше ».

Переклад Єлизавети Терентьевой

Чому?
Що з вами?
Як таке можливо?
Розумієш?
Коли ти вводиш немовляті прикорм, то не даєш йому відразу шматок м'яса, правда?
Пам'ятаєш, як це робив Господь в Євангелії?
Господь наш Ісус Христос - не строгий?
А пам'ятаєте, коли Він відкрито поставив питання іудеям: «Хто з вас може Мені докорити за гріх?
» (Ін.8: 46) - Йому ніхто не наважився відповісти?
І після цього ми думаємо, що Він - не строгий?