За що Христос дорікнув Богородицю

  1. Матір людська
  2. Адже Благовіщення - не односторонній акт, що не монолог. Архангел сповіщає Діві волю Божу про її обрання,...
  3. Навпаки, природні немочі лише відтіняють в людині доброчесність, тоді як вилизаний ідеалізований портрет...
  4. Радість, яку ніхто не відбере
  5. Цим торжеством цілеспрямованого кончини Божої Матері від землі до небес пройняте все богослужіння Успіння....
  6. іноземна віра
  7. Одним з таких «євангельських абсурдів» є служіння Пресвятої Богородиці. Вона Заступницю за грішників....

Тілесне взяття Богородиці на небо - не відхід зі світу, а навпаки - посольство в світ. Про парадокси православ'я - протоієрей Ігор Прекуп. Тілесне взяття Богородиці на небо - не відхід зі світу, а навпаки - посольство в світ

Протоієрей Ігор Прекуп

Все-таки ми, православні - дивні. І багато свят наші - дивні. Взяти хоча б ті, що присвячені Хресту, потім все пам'яті святих, мученицьки померли свій земний шлях, особливо, присвячені їх вбивства, як, наприклад, Усікновення глави Іоанна Предтечі - всі вони дивні, чужі цьому світові з його культом успішності і пристрасним бажанням жити якомога довше, за можливості, безболісно і обов'язково «в кайф». Що це за свято, якщо від уявного дотику до його історичного приводу - мороз по шкірі або скорбота?

Матір людська

Ось і Успіння Пресвятої Богородиці: що ми святкуємо? Якщо відмовитися від незабаром стався її тілесного взяття на небо, конкретно під фактом «успіння» - що ми розуміємо? А по факту - це смерть: один із наслідків гріхопадіння наших прабатьків. Але чи має щось, хоча б побічно пов'язане з гріхом, ставлення до Діви Марії? Адже вона шанується нами більше херувимів і прославляється без жодного порівняння вище серафимів - яке тут ще спадщина гріхопадіння? А ось уявіть собі, так ...

І тут ми розходимося з католиками, які думають тільки про неї, як про вилучену з успадкованою псування первородного гріха при її зачатті Ганною від Іоакима (саме це механістичне виведення Пречистої із загального потоку і називається в католицькій догматики «непорочним зачаттям», а не Бессеменов зачаття Богородицею сина Людського). Як пише відомий православний богослов російського зарубіжжя В.Н. Лоський, «визначення" привілей, дарована Пресвятій Діві зважаючи майбутньої заслуги Її Сина "противно духу православного християнства».

Є два нюанси, на які в зв'язку з цим хотілося б звернути увагу: один - в Її відповіді Архангелу Гавриїлу, інший в Її гімні Господу, який ми чуємо на кожній утрені.

Відповідь Богородиці Архангелу - це один з найважливіших ключових моментів в історії спасіння роду людського.

Адже Благовіщення - не односторонній акт, що не монолог. Архангел сповіщає Діві волю Божу про її обрання, а не ставить перед доконаним фактом зачаття від Духа.

Це діалог, що завершується Її вільним волевиявленням: «Я ж Господня раба; нехай буде мені згідно з словом твоїм »(Лк. 1: 38). І тільки після цього відбувається сповіщене Архангельським гласом Втілення.

І тільки після цього відбувається сповіщене Архангельським гласом Втілення

Фото: tatarstan-mitropolia.ru

Цю думку відтіняє в своєму міркуванні про Благовіщення середньовічне візантійське богослов Микола Квасоля, кажучи: «Благовіщення було не тільки подвигом Отця, Його Сили і Його Духа, але також і подвигом волі і віри Пресвятої Діви. Без згоди Пренепорочної, без участі Її віри цей намір було б настільки ж нездійсненне, як і без втручання Самих трьох Божественних Осіб. Тільки лише після того, як Бог Її навчив і переконав, Він Її бере Собі в Матері і запозичує у Неї плоть, яку Вона бажає Йому надати. Точно так же, як Він добровільно втілювався, бажав Він, щоб і Матір Його вільно і за Своїм повного бажанням Його народила ».

Інший момент, на який слід звернути увагу в контексті питання про непорочне зачаття - це слова Богородиці: «радіє мій дух у Бозі, Спасі моїм» (Лк. 1: 47). Той же, що вона носить під серцем - Спаситель не тільки всього іншого людства, але і її самої.

Свт. Ігнатій Брянчанінов в «Аскетична проповіді» пише: «Богоматір сповідує ..., що породила Бог є разом і її Спаситель. Якщо ж Бог є її Спаситель, то вона зачата і народжена в гріху за загальним законом занепалого людства. <...> Визнання Бога ... Спасителем є разом визнання ... своєї власної смерті. Зачалась і народилася Діва Марія в смерті, в падінні, в кайданах вічної смерті і гріха, народилася в стані, загалом всього людського роду ». (Про всяк випадок уточнюю: вираз «бути зачатим і народженим в гріху» - не має відношення до природного способу продовження роду як такого, але означає лише те, що зачиняються і народжується людина в стані падіння, яке починає долатися їм, коли він возз'єднується з Богом в таїнстві Хрещення, змиває первородний гріх, успадкований через батьків.)

За століття шанування Божої Матері, за час накопичення багатьма-багатьма християнами індивідуального досвіду Її допомоги в скорботах і бідах, ми настільки звикли до того, що Вона вища від всіх Небесних воїнств - їх Взбранной (непереможна) Воєвода, нам стало так природно звертатися до Неї зі словами: «Не маємо іншої допомоги, що не маємо іншої надії, крім Тебе, Владичице», що ми мимоволі випускаємо з уваги аспект Її людяності, і пов'язаної з ним немочі, яку вона долала протягом усього земного життя.

У святоотеческих тлумаченнях на Євангелія ми знаходимо чимало вказівок на це. Наприклад, свт. Іоанн Златоуст, коментуючи чудо в Кані Галілейській, каже: «Вона хотіла і гостям догодити, і Себе прославити через Сина. Може бути, Вона при цьому мала в думках щось людське, подібно Його братам, які говорили: яви Себе світові (Ін. 7: 4), бажаючи придбати і собі славу Його чудесами. <...> Вони в той час ще не мали про Нього належного поняття; а Його Мати, з тієї причини, що народила Його, хотіла наказувати Йому в усьому, за звичаєм усіх матерів. <...>

Ось чому і Христос тоді зробив закид Матері, сказавши: Що тобі, жінко, вселяючи їй на майбутнє час не робити нічого подібного. Мав Він піклування і про честь Матері, але набагато більш про Її душевне спасіння і про благо людей, для чого і тілом одягнувся. <...> Відповідь Спасителя Матері виражав не відкидання Матері, а то, що Їй нітрохи не принесло б користі і саме народження Його, якби Вона Сама не мала великої чесноти і віри ».

Сказане свт. Іоанном анітрохи не принижує гідність Богородиці.

Навпаки, природні немочі лише відтіняють в людині доброчесність, тоді як вилизаний ідеалізований портрет завжди штучний, а тому підозрілий, брехливий і мертвий.

Божа Матір жила всі роки після Вознесіння Господнього в очікуванні зустрічі з Ним, в прагненні до Нього, молячись про своє представленні від землі. Але їй не була чужою природний страх. Правда, мова не про страх припинення тваринного існування, через якого багато людей впадають в паніку. Як пише свт. Димитрій Ростовський, Вона «молила Господа ... про те, щоб в час кончини Своєю Їй не бачити князя тьми і жахливих слуг його, але щоб Сам Син Її і Бог, виконуючи Свою обіцянку, прийшов і прийняв Її душу в Свої святі руки». Так воно і сталося: «... і прийняв Христос дівоцтва Своєї Матері посудину». Тому на іконі Успіння ми бачимо у смертного одра Пречистої Її Сина як би з сповиті немовлям на руках - це символічне зображення душі Приснодіви.

Радість, яку ніхто не відбере

Дізнавшись про день Своєю смерті, Вона повідомляє про нього спочатку яку усиновлено апостолові Івану, потім домашнім, і незабаром про це дізналися всі християни в околицях Єрусалиму. Як вони могли сприйняти цю звістку? Яке їм було усвідомити, що незабаром серед них не стане Тієї, про чиє життя і сам вигляд незмінно прославляли Бога, чия душа Його «величала» в тому сенсі, в якому це розуміє блж. Феофілакт, яка пояснювала б, що «величає Бога той, хто ходить гідно поводилися перед Богом ... через вчинення великих і небесних діянь». А «великі і небесні діяння» дуже прості. Вони великі і небесні за своєю цінністю і за спрямованістю до Бога, а самі по собі звичайні.

Чим величала Господа Пріснодіва після того, як народила Його? Здавалося б, нічого виключно «великого» і «небесного», якщо судити за описом її сучасників, яке призводить нам свщмч. Ігнатій Богоносець: «Вона в гоніннях і бідах завжди бувала весела, в потребах і злиднях не засмучує, на що ображають Її було гневалась, але навіть добро ім. Була лагідною в благополуччі, милостивою до бідних і допомагала їм у всякому доброму ділі ». Нічого надприродного, правда? ..

Але, хто хоча б пробував, як це - послідовно і незмінно, всупереч всім примхам, зберігати себе в такому стані душі - той розуміє, що це справжнісіньке диво торжества духу. Але духу не в сенсі сили волі. Радість духу - плід величання Господа ходінням душі перед Ним, тобто життям за духом, тому «перш душа величає Господа, потім дух радіє». І Богородиця була для Єрусалимської громади таким світлоносні стовпом духовної радості, яка висвітлює і зігріває.

Яке ж було Єрусалимської Церкви, дізнавшись про приблизившейся Її смерть, усвідомити, що ось-ось у них не стане цього джерела небесного світла і тепла? Але Пречиста втішила оплакували не тільки Її, скільки себе, своє сирітство, сказавши, що не тільки їх не залишить, а й про весь світ буде піклується ще й з більшою відвагою, ніж раніше, ставши тепер, як пише свт. Димитрій Ростовський, «ближче до Божу престолу, лицем до лиця дивлячись на Сина Свого і Бога, і розмовляючи з Ним уста до уст».

Цим торжеством цілеспрямованого кончини Божої Матері від землі до небес пройняте все богослужіння Успіння.

І саме Її поховання проходило в поєднанні природної скорботи розставання з підтримуваної невпинним ангельським співом і чудесами зцілень благодатній радістю торжества вічного життя. У сідального на утрені є такі слова: «У рождеcтве твоeм зачaтіе безсеменное, у успeніі твоeм мeртвость нетлінна». Це не просто художня гра слів на протиставленні, але поетичне вираження парадоксальності богооткровенной істини.

Апологет III в. Тертуліан сказав: «Буде явно нерозумно, якщо ми станемо судити про Бога, керуючись нашим здоровим глуздом». І так у всьому: все християнство, все віровчення і наказано спосіб життя - все перейнято цієї дивної парадоксальністю, протиріччям усталеним раціональним конструкціям, поєднанням непоєднуваного і дивним згодою суперечливого в силу якогось глибинного смислового єдності, що не вписується в прокрустове ложе голого розуму.

А завдяки самому дивному з апостолів - св. Хомі - ми знаємо, що Богородицю «труну і умерщвлeніе НЕ удержaста». Промислом Божим йому судилося запізнитися, через що він не зміг разом з іншими учнями Христовими попрощатися з Пречистої, тому, коли він прибув на третій день, спеціально для нього відвалили камінь від печери, в якій Вона була похована, і виявили лише похоронну пелену ...

Промислом Божим йому судилося запізнитися, через що він не зміг разом з іншими учнями Христовими попрощатися з Пречистої, тому, коли він прибув на третій день, спеціально для нього відвалили камінь від печери, в якій Вона була похована, і виявили лише похоронну пелену

Фото: tatarstan-mitropolia.ru

іноземна віра

Дивна наша віра. Все якось непросто, все в протиріччях. У Тропар та кондак свята збереження Богородицею дівоцтва в пологах зіставляється з успінням, після якого Вона не залишає світ, будучи «в молитвах неусипaющей» і «в предстaтельствах' непорушним уповaніем». Її тілесне взяття на небо - не відхід зі світу, а навпаки - посольство в світ. Сам Шлях, Істина і Життя (Ін. 14: 6), колись вселився в Приснодіви утробу, тепер преставляет (переміщує) Свою Матір в життя вічне, щоб Її молитвами позбувалися від полону гріховного і вічної погибелі душі, які сподіваються на Неї.

Дивно це все. Не тільки в сенсі незрозумілості, незбагненності, а в первісному значенні цього слова: «дивний» - «чужий», «чужинних», «сторонній», і саме тому «чудний», «незрозумілий». Ось і логіка християнства - інша, «дивна», не від світу цього, краще сказати: іно дивна - логіка небесного Вітчизни. Наприклад: «Будьте мудрі, як змії, і прості, як голуби» (Мф. 10: 16), - наставляє апостолів Господь. Але хіба щось може об'єднувати змію і голуба? Абсурд? Так може здатися на перший, неосвічений погляд. А ось освічений - прп. Варсонофія Великого: «Хто мудрість змія щодо зла з'єднає з незлобливістю голуба щодо добра, той не допустить мудрості своєї змішатися з лукавством і простоті своїй бути нерозумне».

Знаменитим умам нерідко приписують висловлювання, яких вони не вимовляли. Наприклад, Тертулліану приписують афоризм: «Вірую, бо абсурдно» (Credo quia absurdum est). Сенс, в основному, відображений вірно, і все ж, насправді, він сказав інакше: «Я врятований, якщо я не осоромився Господа мого. Хто, - говорив Він, - Мене посоромиться, того і Я зазнаю я сорому (Мф. 10: 33). Крім цих, я не знаходжу причин для сорому, які показували б, що я, знехтувавши сором, щасливо бесстиден і рятівною дурний. Син Божий розп'ятий - це не соромно, бо гідно сорому; і помер Син Божий - це цілком вірогідно, бо безглуздо; і, похований, воскрес - це безсумнівно, бо неможливо »(Про плоті Христа).

Про те ж пише і свящ. Олександр Єльчанінов: «... Якщо нашому грішному розуму будь-яка богословська істина здається логічною, симетричною і т.п., значить, вона не істина: і я вважаю за краще залишатися при євангельських абсурду, ніж з філософськими композиціями, які тим підозріліше, ніж вони гарніше . Тверді і виразні лінії мають тільки мертві тіла і померлі думки, живі оточені хиткою і мінливої ​​аурою дихання і випромінювання »(З щоденника).

Одним з таких «євангельських абсурдів» є служіння Пресвятої Богородиці. Вона Заступницю за грішників. Чи не про тих, хто кається тільки, а й про нерозкаяних або, нехай навіть тих, хто жалкує про свої гріхи, але все одно коснеющіх в них. Але ж хто вони Їй і Її Сина?

Згадаймо історію ікони «Несподівана Радість». Людина, яка мала звичку молитися перед іконою Пресвятої Богородиці, перед тим, як вирушати на гріх, одного разу жахнувся, побачивши, як на зображенні Богонемовля проступають рани, з яких тече кров. Що він почув від Неї, коли запитав, хто це зробив? - «Ти та інші зрадливі захоплені гріхами своїми знову розпинаєте Сина Мого».

Яка мати в стані мало того, що ні зненавидіти вбивць і катів свого дитину, не ще і піклуватися про їх порятунок? - Тільки Божа Матір, яка всиновила весь світ і досконало величали Бога виконанням заповідей, в тому числі і сказаного: «... Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, хто ненавидить вас, і моліться за тих, вас і гонять вас, щоб вам бути синами Отця вашого Небесного »(Мф. 5: 44-45).

Жорстока це мова! ..

Що це за свято, якщо від уявного дотику до його історичного приводу - мороз по шкірі або скорбота?
Якщо відмовитися від незабаром стався її тілесного взяття на небо, конкретно під фактом «успіння» - що ми розуміємо?
Але чи має щось, хоча б побічно пов'язане з гріхом, ставлення до Діви Марії?
Адже вона шанується нами більше херувимів і прославляється без жодного порівняння вище серафимів - яке тут ще спадщина гріхопадіння?
Як вони могли сприйняти цю звістку?
Чим величала Господа Пріснодіва після того, як народила Його?
Нічого надприродного, правда?
Яке ж було Єрусалимської Церкви, дізнавшись про приблизившейся Її смерть, усвідомити, що ось-ось у них не стане цього джерела небесного світла і тепла?
Але хіба щось може об'єднувати змію і голуба?
Абсурд?