Зам-зам - дивовижна і незвичайна вода (ФОТО, ВІДЕО)

У дитинстві, я пам'ятаю, у нас вдома зберігалася таємнича плетена пляшка, і я не зовсім розуміла її призначення. Уявляла собі чарівний посудину з секретами з казок. Я намагалася щось пригадати з слів моєї бабусі про цю загадкову штучці, але єдине, що залишило слід в моїй пам'яті, це те, що посудина колись служив ємністю для зберігання води. Ні, не звичайної, з-під крана, а священною. Як це священної, подумаєте ви. Так, саме свяченої води джерела Зам-зам , Який знаходиться в Мецці.

У ті далекі часи, а саме в 1910 р, мій прадід зробив Хадж, а по поверненню додому, привіз воду як найдорогоцінніший подарунок. Вода Зам-зам вже давно закінчилася, але, як данину пам'яті і поваги до неї, з покоління в покоління передають і зберігають посудину, який колись, незважаючи на всі труднощі в дорозі, був привезений з далекої Аравії.

В наш час, коли мусульмани з волі Всевишнього знову отримали можливість здійснювати Хадж, ми знову можемо насолоджуватися Зам-замом. Звідки виник джерело, якими властивостями він володіє, чому його вважають священним, що йдеться про нього в Корані? Скільки питань ?! Вирішивши поєднати приємне з корисним, я написала цю пізнавальну статтю.

Вирішивши поєднати приємне з корисним, я написала цю пізнавальну статтю

У Саудівській Аравії в місті Мекка знаходиться священний джерело Зам-зам, вода з якого є яка зцілює.

Це джерело забився там, де вдарив п'ятою немовля Ісмаїл - син пророка Ібрахіма (мир йому) і його дружини Хаджар. Ібрахім (мир йому) відвів в пустелю Хаджар з немовлям Ісмаїлом і залишив їх там. В абсолютно безлюдному яру він спорудив щось подібне куреня. Не було там ні посівних полів, ні інших умов для землеробства. Коли Ібрахім (мир йому) став залишати сина і дружину, Хаджар стала нарікати на долю і звернулася до чоловіка: «Якщо тобі можна залишати дружину, мені достатній Аллах». Ібрахім (мир йому) сказав, що таке веління Всевишнього, тоді Хаджар слухняно побажала йому щасливої ​​дороги.

Пророк Ібрагім (мир йому) звернувся до Аллаха з благанням про захист його дружини і сина. Також він благав Аллаха, щоб Він зробив місцевість, де їх залишає, привабливою для людей.

Ісмаїл був ще немовлям. Після відходу Ібрагіма (мир йому) у них закінчилися запаси, і Хаджар вийшла з яру в пошуках води. Немовля часто плакав від спраги і втрачав терпіння. Хаджар піднялася на пагорб Сафа, озирнулася і поспішила на пагорб Марва. Так між Сафою і Марва вона, в пошуках води, пройшла сім разів.

У вислові Пророка Мухаммада (мир йому і благословення), що наводиться імамом аль-Бухарі, йдеться: «Аллах змилувався над Хаджар, але якби вона була не поспішила, Зам-зам бив би найпотужнішим ключем». Тобто, якби вона не обклала його землею, джерело затопив би околиці.

Пізніше Ібрахім (мир йому) зі своїм сином Ісмаїлом побудував поруч з джерелом Каабу (символ богообраності цього місця, арабського народу і мусульманської віри), за планом, зазначеним самим Аллахом.

Пізніше Ібрахім (мир йому) зі своїм сином Ісмаїлом побудував поруч з джерелом Каабу (символ богообраності цього місця, арабського народу і мусульманської віри), за планом, зазначеним самим Аллахом

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) говорив: «Якщо просто з повагою дивитися на п'ять наступних об'єктів, тобто на Коран, Каабу, особи власних батьків, особа аліма і на Зам-зам, то і це прирівнюється до богослужіння. Більш того, хто дивиться на Зам-зам, гріхи того будуть прощені ». В іншому вислові Посланника Аллаха (мир йому і благословення) сказано: «Та людина, в чий шлунок потрапила вода Зам-зам, не буде в Аду, тому що вогонь Ада і вода Зам-зам не можуть перебувати в одному і тому ж місці ».

Вода Зам-зам має дивовижні властивості. Якщо людина вип'є її, то відчує приємний смак, тому що вона не псується, втамовує відчуття голоду і служить зціленням від хвороб з волі Всевишнього. Пророк (мир йому і благословення) сказав: «Вода Зам-зам допомагає здійсненню того, заради чого ти її п'єш», тобто задумане при питті збувається. Завдяки цій святій воді можна одужати, втамувати спрагу, навіть отримати земне і духовне зцілення. «Якщо випив і відновив здоров'я - тебе вилікував Зцілювальний, - пояснював Пророк Мухаммад (мир йому і благословення). Якщо наситився - тебе нагодував Дающий прожиток. Якщо стали світлими помисли - тебе очистив Всевидючий ».

Якщо стали світлими помисли - тебе очистив Всевидючий »

У хадисі сказано, що правовірний повинен пити Зам-зам поки не покриється потом, чого не відбувається з лицемірами (зрадник) і невіруючими.

Зцілююче вплив, яким славиться священна вода з колодязя Зам-зам, правовірні мусульмани пов'язують з божественним створенням джерела Всемогутнім. Накопичилася маса прикладів, коли вона виліковує навіть безнадійно хворих. Вчені не можуть відповісти однозначно, за рахунок чого вода Зам-зам позитивно впливає . Відповідно до наведеними дослідженнями і пробами вода Зам-зам придатна для пиття за всіма міжнародними стандартами. Зміст солей кальцію і магнію в воді Зам-зам набагато вище, ніж у звичайній. Вода містить фториди, які мають бактерицидні властивості.

Чим більше ми пізнаємо, тим більше дивуємося і безроздільно віримо в чудесні властивості цієї води, якої Аллах обдарував віруючих, які здійснюють паломництво.

Чим більше ми пізнаємо, тим більше дивуємося і безроздільно віримо в чудесні властивості цієї води, якої Аллах обдарував віруючих, які здійснюють паломництво

Кілька чудових властивостей води Зам-зам:

- ніколи не зникає: це джерело ніколи не висихав. У всі часи він завжди сповнений води.

- її хімічний склад не змінюється: вміст солей і смак води залишаються такими ж, якими вони були, коли джерело тільки з'явився.

- придатність цієї води для пиття ніколи не ставилася під сумнів. Паломники, які щороку приїжджають до Мекки з усіх кінців світу для здійснення Хаджу і умри, ніколи на неї не скаржилися і завжди насолоджувалися освіжає водою.

- смак води Зам-зам завжди залишається незмінним.

- відсутність у воді мікроорганізмів і хвороботворних бактерій. Ця вода не піддається хімічній обробці або хлорування, на відміну від звичайної водопровідної води. У більшості джерелах через наявність мікроорганізмів і зростання водоростей з'являється неприємний запах, і смак води псується. Але в джерелі Зам-зам подібне не спостерігається.

Протягом століть священний колодязь Зам-зам обслуговували водочерпіі, які були родичами Пророка Мухаммада (мир йому і благословення). Замазіми, як їх називають, діставали воду з колодязя двома черпаками, розливали в глиняні глечики і розносили всім прочанам.

Замазіми, як їх називають, діставали воду з колодязя двома черпаками, розливали в глиняні глечики і розносили всім прочанам

Сам колодязь змінився. У внутрішньому дворі головної мечеті Мекки Масджид-уль-Харам можна побачити тільки символічне коло з чорного мармуру з написом «Зам-зам». Під колом перебуває оброблене мармурове робоче приміщення, куди насос подає воду з надр землі.

До цього дня паломники, опинившись в Мецці, запасаються цією водою і в спеціальних контейнерах везуть її з собою, в усі точки планети.

Я бажаю всім мусульманам випити цієї води не тільки привезеної, але і з самого джерела, побувавши в священної Мекки.

Звідки виник джерело, якими властивостями він володіє, чому його вважають священним, що йдеться про нього в Корані?
Скільки питань ?