Земля обітованна

  1. Я виведу вас з єгипетської біди до Краю ... де тече молоко і мед. Старий Завіт Книга Вихід





Я виведу вас з єгипетської біди до Краю ... де тече молоко і мед.
Старий Завіт Книга Вихід

Пробувши близько року поряд з горою Хорив іудейський народ, під проводом Мойсея, підійшов до землі обітованої. Понад два століття народ старозавітного Ізраїлю знаходився в єгипетському полоні, в рабстві у язичників. І ось Господь звільнив їх від цього ярма. Вони виявилися у мети свого важкого переходу по Синайській пустелі. Вони виявилися біля кордонів землі, де вони створять свою незалежну державу, і Сам Господь буде їх владикою.
Мойсей, за велінням Божим, послав дванадцять чоловік оглянути цю землю. Чи справді вона так родюча і багата, що називається землею, де тече молоко і мед?
Сорок днів були відсутні посланці. Коли ж вони повернулися, то їх спини згиналися під вагою принесених плодів. Вони принесли з собою серед іншого гроно винограду, яку довелося нести на жердині двом людям, так велика і важка була вона.
Ця земля не тільки родюча, а й прекрасна. Мальовничі гірські кряжі, чудові долини, швидкі ріки робили її оазисом серед пустель, що лежать навколо.
Але посланці принесли не тільки добрі вісті. Десятеро з них збентежили дух народу розповідями про велетенському зростанні і непереможну силу народів, що живуть на цій землі. "Перед ними ми не більше, ніж сарана!" - малодушно вигукували вони. Лише двоє Ісус Навин і Калев намагалися нагадати про силу Божу, але їх не слухали. Весь народ віддався розпачу. Він став проклинати Мойсея, що призвів його на вірну загибель. Він забув все ті великі чудеса, які здійснив Господь, звільняючи їх з полону і ведучи в землю обітовану. Народ забув про загибель всіх єгипетських первістків і про порятунок первістків єврейського народу. Про чудовий переході через Червоне море, коли старозавітні євреї пройшли по його дну, як по сухому, а зімкнулися за ними води поглинули переслідувачів. Ці чудеса свідчили про благовоління Боже до народу старозавітного Ізраїлю, про Його безмежну допомоги і підтримки.
Народ забув все це і засумнівався в Бозі. Іудеї побажали повернути ненависне рабство, що давало спокійну і сите життя. Вони задумали повстати проти Мойсея і вигнати його.
Але Господь не зазнав цього. Він не допустив повернення старозавітних євреїв в полон. Адже тоді б народ з часом зовсім забув істинну віру і впав в язичництво. Тоді б не змогло відбутися втілення Сина Божого і порятунок людини. Адже Бог може прийти тільки до віруючих в Нього, а не до вклоняється бездушним ідолам.
Господь вирішує покарати маловірний і невдячний народ. Він вражає смертю десятьох розвідників, збентежило народ своїми розповідями. Двоє залишилися будуть помилувані Ним, адже вони залишилися сильні духом і уповали на Його допомогу. Господь сказав Він понищити весь народ і тільки полум'яне заступництво Мойсея врятувало старозавітних євреїв від повного винищення.
Ізраїльський народ виявився негідний того дару, який підготував йому Господь. Бог велить Мойсею відвести народ від кордонів обітованої землі вглиб пустелі. І тепер в покарання сорок років вони будуть поневірятися по пустелі, перш, ніж виповниться обіцяне.
Всьому нинішньому поколінню треба було померти в пустелі. В землю обітовану увійдуть їхні діти, ті кому було менше 20 років при виході з Єгипту, тобто народжені і виросли вільними. Їм судилося опанувати землею, яка для їх батьків залишиться тільки мрією.
З нинішнього покоління Ісус Навин, один з двох сильних духом розвідників, доживе до цього моменту. Він стане вождем народу Старозавітного Ізраїлю і духовним спадкоємцем Мойсея.
Майже на сорок років пустеля стане будинком іудеїв. "За кількістю сорока днів, сказав Господь, в які ви той Край, ви понесете покарання за гріхи ваші сорок років, рік за день, щоб ви зрозуміли, що значить бути покинутими Мною".
Ці сорок років мандрів були важким часом для народу, часом випробувань, з яких він повинен був вийти оновленим і відродженим.
Суворий клімат Синайського півострова, незручності кочового життя повинні були привчити іудеїв в будь-яких обставинах свого життя покладатися на Бога. Вони повинні були навчитися цінувати духовні блага - вірність Богу і дотримання Його заповідей - вище матеріальних. Тільки тоді Господь дасть їм удосталь все - родючі землі, багаті урожаї, благоденство і мир.
Незважаючи на малодушний бунт народу, Господь буде залишатися з ним все довгі сорок років мандрів. Він буде робити великі чудеса і безперестанно взивати до нього. Він буде зміцнювати віру народу і вселяти в нього мужність. І тоді знову, через сорок років, до берегів Йордану, водної межі обітованої землі, підійде народ, обраний Богом. Він буде сильний і непереможний вірою в Бога і надією на Нього.

Блага духовні постійні і міцні, ніколи не обдурять надій того, хто їм повірив.
Святитель Григорій Богослов

Чи справді вона так родюча і багата, що називається землею, де тече молоко і мед?